Betöltés

Cégtulajdonosok figyelem: olcsó befektetés, olcsó hitellel!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-07-06

Az ingatlan árak 25-30%-ot emelkedtek, érdemi kamatot bankban, vagy állampapírral nem igazán lehet elérni. A tőzsdei befektetéstől a legtöbben félnek, mert nem értenek hozzá, vagy már megégették magukat vele. Mit tehet az a cégtulajdonos, aki az elmúlt években érdemi profitra tett szert és szeretné befektetni? Van egy lehetőség, ami soha nem volt ilyen kedvező és vélhetően 100 évente csak egyszer jön el… 

Ingatlan? Tőzsde? Kötvény? NEM

Teljesen másról van szó. A legjobb befektetés ma a cégtulajdonosoknak Magyarországon a vállalatfelvásárlás, részesedésszerzés. Az állításunkat a következő két tényezőre alapozzuk:

1., Szép számmal kínálnak eladó sorban lévő cégeket. Ezeket a cégeket jellemzően a rendszerváltás utáni években hozták létre és mára a tulajdonos elérte a nyugdíj kort, családon belül viszont nincs kinek továbbadni a működőt vállalkozást.

2., Olcsó… nagyon olcsó… Egy átlagos céget ma Magyarországon a megtermelt éves profit ötszöröséért lehet megvásárolni. Ez – némi leegyszerűsítéssel – egyet jelent azzal, mintha lekötnénk a pénzünket 20%-os kamaton… A leegyszerűsítés természetesen abban áll, hogy egy megszerzett cég menedzselését biztosítani kell a maga vállalkozási kockázatával és minden nehézségeivel.

Nem csak a cég olcsó, a hitel is…

A mai magyar hitelpiacon a kézzelfoghatóan eredményes (értsd profitábilis) vállalkozó múltat felmutató tulajdonosok számára rendkívüli olcsó hitelforrások állnak rendelkezésre. A legnépszerűbb támogatott hitel, a növekedési hitel remekül használható részesedés vásárlásra.

Adott tehát egyik oldalon egy magas hozam (~20%) mellett megszerezhető részesedés vásárlási lehetőség, a másik oldalon pedig egy maximum 2,5%-os kamatozású hitel. A tranzakcióhoz pedig elegendő 20-35% önerő.

Nézzük meg egy példán keresztül, milyen megtérülést eredményez egy ilyen befektetés: Adott egy 80 millió Ft éves profitot termelő cég, melynek az értéke a profit ötszörösén számolva 400 millió Ft. Az új tulajdonos 80%-ot vásárol. (A fennmaradó 20%-ot jellemzően a tranzakciót követő évek teljesítménye alapján árazva egy külön ügyletben vásárolja meg. Alternatívaként elképzelhető, hogy rögtön 100%-ot vásárol, de a vételár 20%-a elkülönített számlára kerül és a kifizetés a teljesítmény mutatókhoz kötött.)

A befektető 30%-os önerőt tesz a részesedés vásárlásba, ami 96 millió Ft. Érdemes megjegyezni, hogy ez mindössze 20%-kal több, mint a megszerzett cég teljes éves profitja… A többit hitelből finanszírozza. A megtérülést az alábbi táblázat foglalja össze:

reszesedesvasarlas_20160705Kockázatok és mellékhatások

Nem szeretnénk túlzottan rózsaszín képet festeni. Egy részesedés vásárlásnak is vannak kockázatai. Hiába olcsón vásárolhatók a magyar részesedések és olcsó a hitel, a klasszikus kockázati elemek jelen vannak: érteni kell a megvásárolt cég működését, a vevő és szállítói kapcsolatait, biztosítani szükséges a menedzsment érdekeltségét, optimális esetben pedig addicionális érték is keletkezik a felvásároló cég és a felvásárolt cég működéseinek szinergiáiból… Mindezt azonban a tapasztalt cégvezetők már tökéletesen ismerik.

0%-os hitel elérhető cégfelvásárlásra?

Nem. Mindenki ezt szeretné most igénybe venni, de nem. A hitelezhető célok közül a részesedés vásárlás ki van zárva. A kedvezményes hitelek közül a növekedési hitel és az EXIM Bank egyik konstrukciója érhető el. Az előbbinél minimum 10%, az utóbbinál minimum 50% a megvásárolandó részesedés mértéke.

Az alábbi kalkulátorral ellenőrizheti, hogy cége megfelel-e a támogatott hitel alapfeltételeinek:

Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2018. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Milyen elvárásoknak kell megfelelni a sikeres hiteligényléshez:

 • Méret: optimális esetben a felvásárlandó cég árbevétele nem haladja meg a felvásárló cég árbevételének 50%-át
 • Működési terület: a felvásárló cég és a felvásárlandó vállalkozás egy iparágon belül működik (versengő, vagy kiegészítő pozícióban)
 • Szerződés: a részesedés vásárlásra vonatkozó megállapodás biztosítja, hogy az eladó is érdekelt legyen a cég jövőbeli sikeres működésében (visszatartott vételáron, vagy más tényezőn keresztül)

Az egyes bankok hitelezése a gyakorlatban

Ez az ami egészen szélsőséges kilengéseket mutat. Ugyan a legtöbb bank ma már intenzív hitelezési üzemmódba kapcsolt, 1-2 bank egészen egyszerűen nem hitelezi a cégfelvásárlásokat (másik 12-15 bank pedig versenyez az ügyletekért). Egyes bankoknál a cégfelvásárlás hitelezése már 40-50 millió Ft hitelösszegtől finanszírozható, míg más bankoknál ez csak 2-300 millió Ft-tól.

A vállalati hitelpiac talán semmilyen más vonatkozásban nem annyira színes, mint a részesedés vásárlások finanszírozását illetően…

1 Hozzászólás

 1. SzuperJenő

  A részvény a legjobb befektetés, természetesen jó áron, olcsón. Vállalatok jövőjét érdemes megvenni, a legjobb az egészben h szektorok teljesítményéből lehet részesedni, más kontinensek cégeibe befektetni, amely bármikor eladható, nem úgy mint egy kiscég. A cél mindenképp az osztalék, hisz az árazódik be az árfolyamba, ez jelenti az értéket a tulajoknak, hisz vmi annyit ér, amilyen hasznot termel a tulajdonosoknak, nem pedig amennyit adnak érte, a jövedelemtermelő képesség számít, nem pedig az árfolyam, hiszen a cég tevékenységének jövőjét, a termékek piacképességét kell elemezni. Nem értem mért a befektetési alapokat erőlteti a bankmonitor, mikor sokkal jobb befektetés a közvetlen részvénybe való befektetés, a BÉT stratégiája is ez, a reálgazdaságot a tőzsdével lehet felpörgetni.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.