Cégfelvásárlás hitellel – Mekkora önerőre van szükség?

Cégfelvásárlás hitellel – Mekkora önerőre van szükség?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-27
 

Miért kell az átlagos banki hitelhez kapcsolódó önerő elvárásnál magasabb saját résszel beszállni egy akvizícióba, ha a bank szerint túláraztuk a céget, amit meg akarunk venni? Mekkora önerőre lehet szükség egy cégfelvásárlásnál? Alább egy rövid útmutató az üzletrész kivásárlás finanszírozásához.

Egy cég- vagy üzletrész kivásárlási tranzakciónál minden esetben alapfeltétel egy független pénzügyi tanácsadó által készített cégértékelés, ha a vevő a vételár kifizetéséhez bankhitelt szeretne igénybe venni. A bank az így megállapított összegnek a 70-80 százalékát finanszírozza. A vevőnek tehát a megállapított cégérték 20-30 százalékának megfelelő önerővel (pénzbeli hozzájárulással) kell rendelkeznie.

Mi történik, ha magasabb a kialkudott vételár?

A cégértékelés az eladóval történő egyezkedésben is a segítségünkre lehet. A rideg számoknál jobb érvek nincsenek. Ha a felek mégis ettől eltérő árban állapodnak meg, és ez az ár magasabb, mint a cégérték, akkor a vevőnek számolnia kell azzal, hogy a cégérték és a vételár különbözetét is önerőként kell biztosítania.

Gyakran előfordul, hogy bármilyen – akár érzelmi megfontolásból – a vevő kész többet fizetni egy cégért. Például, amikor üzlettársak külön utakon folytatnák tevékenységüket, és egyikük akár felárral is kész kivásárolni vállalati partnerét. Nyilván az ilyen döntésnek is megvan a racionális magyarázata, banki oldalról azonban ezt nem veszik figyelembe. A túlárazás nem gátja a banki finanszírozásnak, de a pénzintézet csak a független cégértékelés (annak 70-80 százaléka) erejéig száll be a finanszírozásba.

A vállalatfelvásárlás, üzletrész kivásárlás bonyolult tranzakció, finanszírozása rendkívül összetett. Már a tárgyalások megkezdése előtt célszerű olyan szakértőt bevonni, aki releváns szakértelemmel rendelkezik. A Bankmonitor szakértője számos tranzakcióban közreműködött és naprakész információval rendelkezik a kapcsolódó hitelfelvételi lehetőségek terén. Forduljatok hozzá bátran!

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés