Cégfelvásárlás, üzletrész-kivásárlás hitelből: milyen költségekkel kell számolni?

Cégfelvásárlás, üzletrész-kivásárlás hitelből: milyen költségekkel kell számolni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-11
 

Tranzakciós vételár, kamat… ezeken felül is kell még költségekkel kalkulálni, ha banki hitel segítségével szeretnénk üzletrészt, esetleg egy komplett céget vásárolni?

A vállalati adásvételi üzletek – cégfelvásárlás, üzletrész kivásárlás – esetén már a hiteligénylés során szembe jöhetnek velünk olyan kapcsolódó költségek, amelyre nem biztos, hogy mindenki számítana.

Milliós költségtételek

A bankok a hitel jóváhagyásához

  • a cég szakértői átvilágítását (jogi és pénzügyi due diligence) is megkövetelik, ráadásul több pénzintézet kizárólag saját tanácsadói listával dolgozik, ami mellett
  • szintén független szakrétő által elvégzett cégértékelést is kér a hitelező, függetlenül attól, hogy esetlegesen egy saját magunk által már évek óta irányított társaság tulajdonrészének kivásárlásáról, vagy egyéb üzletrész megszerzéséről szól az adásvételi szerződés.

Ezeknek a szolgáltatásoknak a költségvonzata jelentős: összességében milliós tételekről beszélünk, amit még esetlegesen a vállalkozásokban található ingatlanok értékbecslése is növelhet.

Hirdetés

Hirdetés

Megtakarítást hozhat szakértő bevonása

Sokan érezhetik úgy, hogy mindez indokolatlan plusz költséget jelent. Messze nem biztos azonban, hogy ez így van.

Az átvilágítás olyan körülményekre is felhívhatja ugyanis a figyelmet, amely a vásárlás során fontos áralakító tényező lehet. Segítheti a felek közötti megegyezést, ha független szakértő véleményét is ismerik a cég, illetve az egyes vagyoni az értékéről független szakértő által megállapított érték képezi a tárgyalás alapját.

Fontos
A Bankmonitor szakértői mindezek fényében arra hívják fel a figyelmet, hogy már az ügylet elején, a tervezés megkezdésekor vonjanak be pénzügyi szakértőt az üzletrész kivásárlás, cégfelvásárlási tranzakciókba.

Mire kell figyelni?

A tranzakció költséghatékony és zökkenőmentes lebonyolítása során számos olyan kérdés van, amit körültekintően kell vizsgálni. Nem mindegy

és persze sorolni lehetne még számos egyéb olyan sajátosságot, amellyel már a felvásárlás tervezése során számolni kell.

A Bankmonitor szakértői a banki vállalati finanszírozás területén rendelkeznek releváns tapasztalattal és széleskörű piacismerettel. Tapasztalataink szerint tanácsadói támogatással az ügyletek költségei érdemben mérsékelhetők, átfutásuk jelentősen rövidíthető.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés