Az alábbiaknak kell megfelelned, ha cégfelvásárláshoz hitelt szeretnél

Az alábbiaknak kell megfelelned, ha cégfelvásárláshoz hitelt szeretnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-18
 

Milyen biztosítékokat vár el egy bank, ha hitelből szeretnénk finanszírozni egy üzletrész, esetleg egy cég felvásárlását? Mit jelent a szakmai referencia? Miért kell kezes? Mikor fontos az ingatlanfedezet?

A sikeres bankhitelhez vezető út nulladik feltétele a vevő megfelelő szakmai referenciája, háttere. Cégfelvásárlás esetén a szektorban, de legalább kiegészítő szektorban szerzett több éves szakmai tapasztalat, jó esetben tulajdonosként is.

MBO, azaz menedzsment buyout esetén – amelynek során a cég vezetői vásárolják ki a társaság tulajdonosát –, fontos továbbá, hogy legalább 2-3 éve aktívan részt vegyenek a vevők a megvásárolni kívánt társaság vezetésében, irányításában.

Ezen túlmenően az alábbiakra érdemes figyelni:

  1. A tranzakció finanszírozás egyik elvárt alapbiztosítéka a tulajdonosi kezességvállalás. Ez gyakorlatilag egy olyan elvi eleme a konstrukciónak, amely megmutatja a bank számára a vásárló teljes elköteleződését, hitét a későbbi sikerben.
    A kezességvállalási felelősség részben, esetenként egészben kiváltható ingatlanfedezet bevonásával, főként, ha az a vevő magántulajdonú ingatlanja.
  1. Ott, ahol nem jellemző sem az ingó-, sem az ingatlan vagyon a cég működéséhez kapcsolódóan – ilyenek például a tech-, fintech cégek – nagy valószínűséggel ingatlanfedezet bevonása is szükséges a tranzakcióhoz.
  2. Még egy – és talán a felsorolásunkat ezzel kellett volna kezdeni – a tranzakció tervezésekor számolni kell a hitel futamideje alatti tőkekivonás korlátozásával. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy osztalékot nem, vagy csak bizonyos pénzügyi mutató teljesülése esetén részben vehető ki a megvásárolt társaságból, banki engedélyhez kötötten mindaddig, amíg a kölcsönt vissza nem fizeti a cég.

Az elbírálási folyamat bankonként eltérő, de a felsorolt alapfeltételeknek szinte minden hitelintézetnél meg kell felelnie a kölcsönt igénylő cégnek. A sikeres igényléshez persze nem elegendő a kizáró feltételeket kipipálni.

Egy a cég igényeihez optimálisan illeszkedő hitel kiválasztása legalább olyan összetett feladat, mint a felvásárlási tranzakció lebonyolítása. Célszerű már a tervezés megkezdésekor finanszírozási tanácsadóhoz fordulni. A Bankmonitor szakértő kollégája számos tranzakcióban való közreműködésének köszönhetően releváns tapasztalattal és naprakész információval rendelkezik a kapcsolódó hitelfelvételi lehetőségek terén.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Cégfelvásárlás, üzletrész kivásárlás témakörben született korábbi útmutatóink:

Cégfelvásárlás hitellel – Mekkora önerőre van szükség?

Hitelből szeretnéd kivásárolni üzlettársad? Akkor ezt olvasd el!

Hirdetés
Hirdetés