loading

Családi pótlék, gyerektartás, GYES vagy GYED – hogyan számolnak velük a bankok egy lakáshitelnél?

A Bankmonitor szakértőitől nap mint nap kérdezik családok, hogy kaphatnak-e lakáshitelt akkor, ha a feleség éppen nem dolgozik, és családi pótlékot, GYES-t vagy éppen GYED-et kap. Az alábbiakban körbejárjuk a lehetőségeket, de azt is megnéztük, hogy mi a helyzet a gyerektartással.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Mindenképpen érdemes azzal kezdeni, hogy bármilyen hitelt is akarjunk felvenni, ahhoz bizony szükség van bizonyos összegű jövedelemre. A bankok mindegyike megszabja a szükséges jövedelem minimumát, ha pedig ennél kevesebbet keres valaki, akkor mindenképpen elutasításra számíthat. Az alsó határ a legtöbb esetben az aktuális minimálbér, bár találni bankot, amelyik ez alá is hajlandó bemenni, illetve olyat is, ahol ennél magasabb jövedelemhez kötik a hitelezhetőséget.

Az, hogy valaki megugorja a minimális elvárást, még nem jelenti azt, hogy kap akkora összegű hitelt, mint amennyire szüksége van. A hitelek törlesztésére fordított összeg ugyanis félmilliós jövedelem alatt nem haladhatja meg a bevétel 50%-át – ez is csak akkor igaz, ha a lakáshitel kamatperiódusa legalább 10 év -, míg ezt meghaladó keresetnél 60%-nál ránt be az adósságfék. Ez leegyszerűsítve annyit tesz, hogy egy 300 ezer Ft-os nettó fizetés a legjobb esetben is 150 ezer Ft törlesztőt bírhat el. Azért a “legjobb esetben”, mert az 50-60% csak jogszabályi plafon, a bankok saját hatáskörben dönthetnek úgy, hogy ők bizony mondjuk csak 30-40%-ig mennek el, hogy az adós biztosan tudjon fizetni a futamidő alatt.

A családi pótlék összege 2021-ben

Mivel a házasok esetében a lakáshitelben a férj és a feleség adósként és adóstársként lesz jelen, jövedelmük pedig összeadódik, amikor a bevállalható havi törlesztő nagyságát határozza meg a bank, nagyon nem mindegy, hogy az esetleg éppen nem dolgozó, kisgyemeket nevelő feleségnél milyen bevételekkel számol az adott bank. (Természetesen, ha a férj van otthon a gyermekkel, akkor a probléma ugyanez.)

Családi pótlék: Itt a banki gyakorlatok között jelentős a különbség, több pénzintézet például nemes egyszerűséggel nem fogadja el a családi pótlékot jövedelemként, így például egy 3 gyermeket nevelő családnál azonnal 48 ezer Ft-tal kevesebb lesz az igazolt jövedelem. Azonban a többi bank is kizárólag úgynevezett kiegészítő jövedelemkét számol vele, vagyis ha más forrásból van elegendő elsődleges bevétel, akkor ezt is hozzá adják majd.

GYES: Van bank, amelyik ezt sem veszi figyelembe, ám a túlnyomó többség valamilyen formában számol vele kiegészítő jövedelemként. A helyzetet bonyolítja, hogy van pénzintézet, amelyik kizárólag az adóstársnál veszi figyelembe, de az is előfordul, hogy bizonyos összeghatárig fogadják csak el, illetve az elsődleges jövedelem meghatározott százaléka (pl. 30%) lehet legfeljebb az aránya. Az is számít bizonyos esetekben, hogy meddig kapja még a szülő.

CSED (TGYÁS): A csecsemőgondozási díj a szülési szabadság időtartamára jár, általában a gyerek születését követő 6 hónapig. Itt is van olyan bank, amelyik nem számol vele, míg a többiek a CSED összegét 70-100%-ban fogadják el. Ennél is megkötés lehet, hogy az elsődleges jövedelem meghatározott százalékát (pl. 30%) nem haladhatja meg a CSED figyelembe vett összege. A várandós kismamák szempontjából fontos, hogy van bank, ahol az ő jövedelmükkel is legfeljebb a CSED erejéig számolnak, ami jelentősen lecsökkentheti a felvehető hitel összegét. Persze a bank hozzáállása is érthető, hiszen neki úgy kell számolnia, hogy az adós a gyermek megszületését követően is biztosan tudjon törleszteni.

Gyermektartás: Sok elvált szülő számára rossz hír, hogy a gyerektartást a bankok nem fogadják el sem elsődleges, sem kiegészítő jövedelemként, pedig ez akár jelentős bevételt is jelenthet. Ennek az lehet az oka, hogy a gyerektartás rendkívül bizonytalan, ha a másik szülő nem fizet, akkor pedig a behajtás is nehézkes. Ezen a helyzeten változtathat majd, ha a jövőben esetleg az állam szedné be a gyerektatást, amire jó esély van egy kormányzati ígéret szerint.

Ha megnéznéd, hogy mekkora összegű lakáshitelre számíthatsz a jövedelmed alapján, valamint ellenőriznéd, hogy melyik bank kínálja a legolcsóbb hitelt, akkor próbáld ki a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát. Ha pedig segítséget szeretnél a hitelfelvételhez, akkor ezt követően add meg az elérhetőségedet, hogy a Bankmonitor hitelszakértője felvehesse veled a kapcsolatot. A legjobb az egészben, hogy a szakértői segítség számodra ingyenes.

Kapcsolódó tartalmak