Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16. szerző: bankmonitor.hu

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a takarékoskodók harmada is megfeledkezik erről. A CashMester legújabb részében összeszedtük, hogy mire kell mindenképp figyelni.

Mi történt pontosan?

Az adóbevallás leadására szűk egy heted maradt, ami azt jelenti, hogy van idő még pótolni a hiányosságokat. A nyugdíjcélú megtakarítások tipikusan abba a körbe tartoznak, ahol hajlamosak vagyunk megfeledkezni, arról hogy adó-visszatérítés is jár. Márpedig nem érdemes egy apró figyelmetlenség miatt lemondani a neked járó pénzről!

Mit jelent ez magyarul?

Ha eddig elmulasztottad volna az adókedvezményeket feltüntetni az adóbevallásodban, akkor azt május 22-ig még megteheted. A korrekció lehetősége természetesen megvan abban az esetben is, ha a NAV által kitöltött adóbevallás tervezetet fogadtad el (ha van ügyfélkapud az nagy könnyebbséget jelent).

A háromféle nyugdíj megtakarítást egyaránt 20%-os adójóváírással támogatja az állam, azonban ez az egyes lehetőségeknél eltérő összeghatárig lehet igényelni:

 • önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP): 150 ezer forint;
 • nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ): 100 ezer forint, a 2021-ig nyugdíjba vonulóknál 130 ezer forint;
 • nyugdíjbiztosítás: 130 ezer forint igényelhető vissza.

Az egyes megtakarítások természetesen szabadon kombinálhatók, azonban arra érdemes figyelni, hogy az adójóváírás lehetőségét évi 280 ezer forinting tudod kihasználni (ehhez összességében havonta 117 ezer forintot kellene a 3 lehetőség közt szétosztani). Arra is figyelni kell, hogy az önkéntes pénztárak (egészség-, önsegélyző valamint nyugdíjpénztár) esetében is él egy közös korlát, méghozzá 150 ezer forintig.

A leadástól, vagy korrekciótól számolva 30 napon belül utalja a NAV az adó-visszatérítés összegét a szolgáltatódnak, és a pénz automatikus befektetésre is kerül (kivéve a NYESZ-nél). Tehát megéri minél hamarabb cselekedni.

Az előző évben elmulasztott adójóváírásra is igényt lehet tartani, amennyiben utólagosan önellenőrzést végzel. Így ha tudsz elmaradt tételről, akkor arról sem kell lemondanod.

Miért kellene engem érdekelnie?

Egy átlagosnak mondható 10-20 ezer forintos befizetést alapul véve az érvényesíthető adójóváírás összege 24-48 ezer forint. Vagyis ennyivel toldhatod meg minden évben az egyenleged (ráadásul ez ugyanúgy hozamot termel a számodra).

Az adó-visszatérítés igényléséhez természetesen személyi jövedelemadó befizetési kötelezettségre is szükség van. Így például vállalkozóként nem tudsz szert tenni a 20%-ra (csak egy trükkel), de akkor sem, ha például családi adókedvezménnyel már kimerítetted a lehetőségeidet.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?

2018. 05. 18.

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés....

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban

2018. 05. 15.

A mostani nyugdíjasok számára megélhetésében még az állami nyugdíj jelentős szerepet játszik, azonban kérdéses, hogy a fiatalabb korosztályok körében ez miként fog alakulni. Egyáltalán miből lesz pénze a jövő nyugdíjasainak...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Blogajánló

 • alapblog

  Észt tervek

  Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.