Betöltés

Fogj meg 150 ezret az adóbevallásoddal!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-03-09

Mostanra szinte minden önkéntes nyugdíjpénztári tag megkapta az elszámolást a nyugdíjpénztárától. Elmagyarázzuk mi található benne, és hogyan lehet igényelni a befizetések után járó 20%-os adó-visszatérítést. Figyelj, hogy nehogy lecsússz a 150 ezer forintról! 

20% az adódból

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekhez 20%-os adójóváírás társul. Ehhez azonban saját befizetések (vállalat által fizetett tagdíj nem megfelelő, de adomány igen), és bejelentett munkaviszony kell. Illetve fizetendő személyi jövedelemadó. Tehát, ha családi adókedvezménnyel, vagy más adójóváírással már feléltük a teljes SZJA-nkat, akkor ezzel már nem tudunk élni.

Amennyiben ügyfélkapuval rendelkezünk, akkor a NAV március 5-ig el is készítette a bevallás tervezetét. Ebben benne kell, hogy találjuk a SZJA visszatérítésre jogosító nyugdíj célú befizetéseket is. Ám, ha valami okból még nem rendelkezünk ügyfélkapuval, vagy mi magunk szeretnénk kitölteni az adóbevallást, akkor szükségünk van a pénztártól kapott elektronikus vagy postai levelekre ehhez. Érdemes minél hamarabb letudni az adóbevallást, mert akkor az adóhatóság sem késlekedik, és jóval az SZJA leadási határideje (idén május 22.) előtt visszautalják a kiválasztott önkéntes pénztárba a visszajáró 20%-ot.

Szeretnéd tudni, hogy mennyit tudsz összegyűjteni nyugdíjas korodra? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az SZJA bevallás

A nyugdíjpénztári tagként minden évről kapunk egy számolást, és egy adóigazolást (nem példa nélkül, hogy egy levében küldik). Ebben megtalálható az egyik legfontosabb szám: mekkora összeg után jár adójóváírás. Természetesen amennyiben több pénztárunk is van (nyugdíj mellett adózás szempontjából ide tartozik az egészség és önsegélyező pénztár is), akkor mindtől megkapjuk ezt a levelet, és az adóbevallásunkban ezen befizetéseket össze kell adnunk. A kapott érték 20%-át igényelhetjük vissza (maximum 150 ezer forintot).

Fontos, hogyha nem írjuk be a SZJA bevallásunkba a fizetett összegeket, akkor nem várhatjuk, hogy visszautalják azt számunkra. Bár maguk a pénztárak is segítenek a tagjaiknak az adóbevallás kitöltésében, mi is segítségére sietünk olvasóinknak. A 2017-es adóbevallás vonatkozó részét a következőképpen kell kitölteni, hogy jogosultak legyünk az adó-visszatérítésre:

Látható, hogy hiába tartunk fent több nyugdíj, vagy akár többféle (nyugdíj mellett egészség) pénztári szerződést is, a visszatérítés összegét mindössze egybe igényelhetjük. Természetesen ilyenkor érdemes mérlegelni, hogy melyik pénztárban lenne a legjobb helye a visszatérítésnek.

A pénztártól kapott levelek

A pénztártól nemcsak az adóbevalláshoz szükséges információkat kapjuk meg, hanem a számlánkról is információkat kapunk. Minden esetben megtudhatjuk, hogy az év elején mekkora vagyonunk volt, illetve az év folyamán mekkora befizetést teljesítettünk (ezt általában jóváírás néven találjuk).

Nem meglepő módon a jóváírt tagdíjak ennél kevesebb lesz (a többi tagdíjmegoszlás szerinti költségek). De külön kiemelik a befektetési teljesítmény eredményét (röviden hozamot), illetve az egyéb jóváírásokat (ez az összeg általában az adó-visszatérítéssel egyezik meg).

Fontos tudni, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár is hasonlóan működik, mint egy befektetési alap: a mögöttes befektetések értékét átszámolják egy úgynevezett elszámoló egységre. Tehát az év elején X darab elszámoló egységünk volt, aminek értéke Y, akkor a számlán értéke X*Y forint lesz. Év közbeni befizetéseinkből mindig ilyen elszámoló egységek lesznek az adott értéken. Így év végén mindig több darabunk van az elszámolási egységből, így az értékét az elszámolási egység árfolyama határozza meg.

Ezen kívül feltüntetik még a különböző időszakra számított hozamokat. Ezek az adott időszak végén és elején található elszámoló egységekből számolt időarányos évesített hozam. Tehát ne lepődjünk meg, ha a mi általunk elért hozam nem volt azonos a pénztár által számítottal. És melyik pénztár teljesített a legjobban 2017-ben? Korábbi cikkünkből kiderül.

4 Hozzászólás

 1. Káposztás Istvánné

  Azt szeretném megtudni,hogyha sms-ben kérem az adóm megállapítását,akkor hol tudom jelezni és mikor a NAV felé,hogy nekem nyugdíj előtakarékosságból visszatérítés jár?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Hozzászóló!

   Az SMS-ben kért adóbevallás tervezet esetében már szerepelnie kell a nyugdíj-megtakarításból származó kifizetéseknek (a NAV kapcsolatban áll az intézményekkel). Előfordulhat, hogy valamilyen kiegészítéssel kell élnie a tervezet kapcsán, ezt Ügyfélkapu hiányában valamelyik NAV ügyfélszolgálatnál, vagy nyomtatványkitöltő programban készített űrlap postázásval teheti meg. A fenti cikkben szerepelnek azok a sorok, amelyeket érdemes átnéznie önkéntes pénztár esetében.
   Amennyiben az SMS-ben kért és kipostázott tervezetet nem javítja ki május 22-ig, akkor az válik a hivatalos adóbevallássá.

 2. Nagyné Molnár Viola

  Tisztelt Cím!
  2017 szeptemberben 40 év után nyugdíjba mentem. A nyugdíjpénztáramat december 31-el megszüntettem.Az adóbevallásomat elküldtem a NAV-nak, amelyben jeleztem X-el, hogy már nyugdíjas vagyok. Most ügyfélkapun jött az Ő általuk készített adóbevallás, amibe a volt nyugdíjpénztáramat jelölték meg az adójóváírás kifizetéséhez, pedig megadtam a számlaszámom, mert már nem él a pénztártagságom. Mit tegyek? Kérnem kell külön, hogy a folyószámlámra utalják?Vagy figyelembe veszik az elküldött adóbevallást?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Viola!

   Az biztosnak tűnik, hogy a folyószámlájára nem kérheti az önkéntes pénztár után járó adó-visszatérítést. Viszont ez egy viszonylag speciális élethelyzetnek tűnik, kérjük vegye fel a volt pénztárával a kapcsolatot.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyon lemaradtak a nyugdíjak a bérekhez viszonyítva

2019. 05. 05.

Az elmúlt négy évben robbanásszerűen nőttek a bérek. A nyugdíjak azonban csak lényegesen kisebb mértékben. Az eredmény: ma közel 45 ezer forint „hiányzik” az átlagnyugdíjból. A trend alapján egyértelmű, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Kávékapszulából saláta

  A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.