Fogj meg 150 ezret az adóbevallásoddal!

Fogj meg 150 ezret az adóbevallásoddal!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-09 Frissítve: 2021-08-06
 

Mostanra szinte minden önkéntes nyugdíjpénztári tag megkapta az elszámolást a nyugdíjpénztárától. Elmagyarázzuk mi található benne, és hogyan lehet igényelni a befizetések után járó 20%-os adó-visszatérítést. Figyelj, hogy nehogy lecsússz a 150 ezer forintról! 

20% az adódból

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekhez 20%-os adójóváírás társul. Ehhez azonban saját befizetések (vállalat által fizetett tagdíj nem megfelelő, de adomány igen), és bejelentett munkaviszony kell. Illetve fizetendő személyi jövedelemadó. Tehát, ha családi adókedvezménnyel, vagy más adójóváírással már feléltük a teljes SZJA-nkat, akkor ezzel már nem tudunk élni.

Amennyiben ügyfélkapuval rendelkezünk, akkor a NAV március 5-ig el is készítette a bevallás tervezetét. Ebben benne kell, hogy találjuk a SZJA visszatérítésre jogosító nyugdíj célú befizetéseket is. Ám, ha valami okból még nem rendelkezünk ügyfélkapuval, vagy mi magunk szeretnénk kitölteni az adóbevallást, akkor szükségünk van a pénztártól kapott elektronikus vagy postai levelekre ehhez. Érdemes minél hamarabb letudni az adóbevallást, mert akkor az adóhatóság sem késlekedik, és jóval az SZJA leadási határideje (idén május 22.) előtt visszautalják a kiválasztott önkéntes pénztárba a visszajáró 20%-ot.

Szeretnéd tudni, hogy mennyit tudsz összegyűjteni nyugdíjas korodra? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

Az SZJA bevallás

A nyugdíjpénztári tagként minden évről kapunk egy számolást, és egy adóigazolást (nem példa nélkül, hogy egy levében küldik). Ebben megtalálható az egyik legfontosabb szám: mekkora összeg után jár adójóváírás. Természetesen amennyiben több pénztárunk is van (nyugdíj mellett adózás szempontjából ide tartozik az egészség és önsegélyező pénztár is), akkor mindtől megkapjuk ezt a levelet, és az adóbevallásunkban ezen befizetéseket össze kell adnunk. A kapott érték 20%-át igényelhetjük vissza (maximum 150 ezer forintot).

Fontos, hogyha nem írjuk be a SZJA bevallásunkba a fizetett összegeket, akkor nem várhatjuk, hogy visszautalják azt számunkra. Bár maguk a pénztárak is segítenek a tagjaiknak az adóbevallás kitöltésében, mi is segítségére sietünk olvasóinknak. A 2017-es adóbevallás vonatkozó részét a következőképpen kell kitölteni, hogy jogosultak legyünk az adó-visszatérítésre:

Látható, hogy hiába tartunk fent több nyugdíj, vagy akár többféle (nyugdíj mellett egészség) pénztári szerződést is, a visszatérítés összegét mindössze egybe igényelhetjük. Természetesen ilyenkor érdemes mérlegelni, hogy melyik pénztárban lenne a legjobb helye a visszatérítésnek.

A pénztártól kapott levelek

A pénztártól nemcsak az adóbevalláshoz szükséges információkat kapjuk meg, hanem a számlánkról is információkat kapunk. Minden esetben megtudhatjuk, hogy az év elején mekkora vagyonunk volt, illetve az év folyamán mekkora befizetést teljesítettünk (ezt általában jóváírás néven találjuk).

Nem meglepő módon a jóváírt tagdíjak ennél kevesebb lesz (a többi tagdíjmegoszlás szerinti költségek). De külön kiemelik a befektetési teljesítmény eredményét (röviden hozamot), illetve az egyéb jóváírásokat (ez az összeg általában az adó-visszatérítéssel egyezik meg).

Fontos tudni, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár is hasonlóan működik, mint egy befektetési alap: a mögöttes befektetések értékét átszámolják egy úgynevezett elszámoló egységre. Tehát az év elején X darab elszámoló egységünk volt, aminek értéke Y, akkor a számlán értéke X*Y forint lesz. Év közbeni befizetéseinkből mindig ilyen elszámoló egységek lesznek az adott értéken. Így év végén mindig több darabunk van az elszámolási egységből, így az értékét az elszámolási egység árfolyama határozza meg.

Ezen kívül feltüntetik még a különböző időszakra számított hozamokat. Ezek az adott időszak végén és elején található elszámoló egységekből számolt időarányos évesített hozam. Tehát ne lepődjünk meg, ha a mi általunk elért hozam nem volt azonos a pénztár által számítottal. És melyik pénztár teljesített a legjobban 2017-ben? Korábbi cikkünkből kiderül.

Hirdetés
Hirdetés