Betöltés

Csodánkra járnak a befektetők – Mégis miért?

szerző: Bankmonitor
2016-07-25

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy a pénzünkért egyre kevesebbet kapunk a bankoktól vagy az államtól. Ám ezzel együtt is kivételes helyzetben vagyunk, az országhatáron túlra tekintve eléggé lehangoló kép tárul elénk. Míg korábban elképzelhetetlen volt, ma már az is megszokottá válik, hogy külföldön a befektetőknek kell fizetniük a biztonságért cserébe és nem fordítva.

Amennyiben hitelt szeretnénk felvenni, akkor már egész jó feltételek mellett megkaphatjuk azt, nemzetközi összevetésben viszont rosszul állunk, jóval nagyobb hitelkamatot kell kifizetnünk, mint egy németnek vagy egy amerikainak. Következő cikkünkben éppen annak jártunk utána, hogy a kockázatmentes megtakarításoknál hasonló a helyzet vagy sem?

Hitelt adok valakinek és még én fizessek?

Képzeljük el azt a helyzetet, hogy banki betéteink, államkötvény befektetéseink után nem kapunk pénzt, sőt még nekünk kell fizetnünk az elhelyezett összeg után. Más szóval összességében kevesebb pénzt kapunk vissza, mint amennyit elhelyeztünk. Valami hasonló helyzet áll fenn Nyugat-Európában az eurót használó tagországok esetében.

Nálunk jelentős kamatcsökkentés ment végbe az utóbbi 4 évben és jelenleg az irányadó kamat 0,9%-on áll. Ugyan a jegybanki intézkedések miatt a banki lekötött betéti kamatokban nagy csökkenés ment végbe, továbbá az állampapír hozamok is jóval lejjebb kerültek, még mindig szerencsésebb helyzetben vagyunk befektetőként, mint nyugat-európai társaink.

negativkep160722
Mivel nagyon népszerűek hazánkban is az állampapírok, és itt van a legnagyobb eltérés, ezt a területet néztük meg tüzetesebben. Az összesítésünkből jól látszik, hogy a lengyelek kivételével a fejlettebb európai országokban a briteken kívül mindenhol negatív a 3 hónapos állampapír hozama (10 évnél már sokat javul a helyzet). Azt is mondhatnánk, hogy egy német befektető, aki kölcsön ad 3 hónapra az államnak 1 000 000 forintot, 992 700 forintot fog visszakapni. A fordítottját nézve, egy befektetőnek megéri 7300 forintot beáldozni azért Németországban, hogy biztonságban tudja a pénzét 3 hónapra.

Jelenlegi tudásunk szerint azt kizártnak tartanánk, hogy a hazai kockázatmentes lakossági befektetéseknél (lekötött betét, állampapír) 0 százalék alá essenek az elérhető hozamok. Miközben óriási szerencsénk van, hogy nem kell szembenéznünk egy német vagy francia befektető előtt tornyosodó dilemmával. Lehetőség szerint ők is kapnának az alkalmon, hogy Magyarországon minden tovább nélkül elérhető adózás előtt 2,25% éven belül is, ha távolabbra merészkednénk, akkor 3,8 százalékra is feltornászható a hozam.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Mégis mi az oka a negatív hozamnak?

A negatív hozam a veszteség szinonimája, azt mutatja meg, hogy ha befektetünk adott összeget, akkor mennyivel kevesebbet kapunk vissza. Normál körülmények között átmenetileg elviselhető a veszteség, ha az egy nagyobb nyereséggel párosulhat a jövőben (például egy részvénynél). De az, hogy egy biztonságos befektetés is veszteséggel járjon és ezt előre tudva elfogadottnak vegyünk, az már nagyon is meglepő. A következőkben röviden összefoglaljuk, miért alakulhatott így:

 • nagy a félsz a befektetőkben, aggódnak a jövő miatt, ilyenkor átmenetileg előfordulhat, hogy elviselik a kisebb tőkevesztést a biztonságért cserébe (máshol elképzelhető, hogy többet vesztenének)
 • az államkötvényeket olcsón lehet adni-venni, gyorsan pénzé tehetők, és kifejezetten vonzóak a banki kondíciókkal összehasonlítva
 • nem túl fényesek a kilátások Európában, a jegybank rá akarja venni a bankokat, hogy hitelezzenek, ezért attól sem riadt vissza, hogy negatívba vágja a kamatokat
 • ha ez még nem lenne elég, az európai jegybank eszeveszett ütembe vásárolja az eurózónás államkötvényeket, ezzel is lenyomja a hozamokat (vica verse az árfolyamok az egekbe szöknek fel)
 • a bankok a felügyeleti elvárások és saját óvatosabb stratégiájuk miatt zokszó nélkül megveszik az államkötvényeket
 • biztonságos menedéket keresve más nagyobb befektetők is ugyanígy gondolkoznak, nagyobb vételekkel jelennek meg a nyugdíjalapok, biztosítók és az alapkezelők is

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.