CSOK: A házasok gyermekei milliókkal többet érnek

CSOK: A házasok gyermekei milliókkal többet érnek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-01 Frissítve: 2017-03-09
 

Az újraszabott Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) kapcsán új fogalommal ismerkedtünk meg: a mozaikcsaláddal. Egy mozaikcsaládban korábbi kapcsolatból származó gyermek(ek)et is nevelnek, akik után ugyan igényelhető CSOK, de az élettársak rosszabbul járnak. A megkülönböztetés legfontosabb következményeként akár 7,4 millió forinttal kevesebb támogatást kaphatnak azok a párok, akik nincsenek összeházasodva!

A CSOK összegét számos dolog befolyásolta korábban, amely az idei szabályozással egészen letisztult. Nem függ már a megkapható támogatás összege például az ingatlan alapterületétől, függ azonban attól, hogy házas-, vagy élettársak igénylik.

Az 5 legfontosabb dolog, amely befolyásolja, hogy milliókkal vagy százezrekkel segít az állam:

1. Mozaikcsaládok esetén házas-, vagy élettársi kapcsolat

2. A TB jogviszony hossza

3. A lakáscél

4. A gyermekek száma

5. Korábban kapott támogatás összege

Hirdetés

Hirdetés

Milyen egy mozaikcsalád?

Sajnos vagy nem sajnos, számos olyan család létezik, amelyben az egyik, vagy mindkét fél korábbi kapcsolatából származó egy, vagy több gyermekét nevelik immáron közösen. Az ő esetükben a korábbi szabályozás is lehetővé tette, hogy CSOK-ot kapjanak, hiszen a közös háztartásban nevelt gyermekekre ugyanúgy járt a támogatás függetlenül attól, hogy mely kapcsolatból születtek.

A legújabb CSOK rendelet amellett, hogy nevesíti is a mozaikcsaládokat, eltérő számítást ír elő abban az esetben, ha mindkét félnek van korábbi kapcsolatból származó gyermeke. Ez esetben amennyiben a pár nem házastársi kötelékben neveli őket, kevesebb lakáscélú támogatást kaphatnak.

CSOK összege mozaikcsaládokban

Amennyiben a párnak közös gyermeke is van, és csak az egyik félnek van korábbi kapcsolatból származó gyermeke, abban az esetben nem kerülnek megkülönböztetésre a fentiek szerint, azaz a gyermekek száma élettársak és házastársak esetén is összeadódik, és ugyanannyi támogatást kapnak (a fenti táblázatban a házaspárokra vonatkozó támogatási összeget).

Ha viszont mindkét félnek van korábbi kapcsolatból származó gyermeke, akkor az élettársaknak külön-külön kell kiszámítaniuk a saját gyermekeik után járó támogatás összegét és ilyen esetben a kettő közül a magasabb CSOK-ot vehetik fel. Ha ugyanebben a felállásban közös gyermek is van, a közös gyermeket csak az egyik fél számíthatja be magához.

Ha szeretnéd megtudni, mennyi CSOK támogatást kaphatsz, az alábbi kalkulátorral megnézheted. A cikk a kalkulátor után folytatódik.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

A TB biztosítás mizéria

A megfelelő társadalombiztosítási jogviszony (TB) igazolása többeknek nehézségekbe ütközik, amelyről részletesen egy korábbi cikkünkben írtunk: Amin bukhat a CSOK

Ha valakinek sikerül is a megfelelő TB igazolást produkálni a CSOK-hoz, még mindig nem dőlhet hátra. A 3 gyermekes új lakást vásárlók vagy építők esetén ugyanis a kapható támogatás összegét befolyásolja a TB jogviszony hossza.

A 10 millió Ft-os CSOK-ot csak az kaphatja meg, akinek legalább 2 éves, a szabályoknak megfelelő TB jogviszonya van. Ha valakinek ennél kevesebb, akkor hiába a 3 gyermek, csak a 2 gyermekre járó CSOK-ot kaphatja meg.

CSOK összege TB igazolás

Talán némi könnyebbséget jelent, hogy a TB feltételeket elegendő az egyik félnek teljesítenie.

Lakáscél és gyermekszám

Az új CSOK esetén a legtöbb pénzzel az új lakást vásárlókat, és építkezőket támogatják: háromgyermekes családok az előző lakáscélokra 4,5-szer kapnak magasabb összeget, mint használt lakás esetén.

CSOK összege használt lakásra

A lakáscélon belül alapvetően a gyermekszám határozza meg mind a CSOK összegét, mind pedig az előírt minimális alapterületet.

CSOK összege új lakásra

A korábban kapott lakáscélú támogatást le kell vonni a CSOK összegéből

Az előző két táblázatban szereplő támogatás összegénél kevesebbet kaphatnak azok a családok, amelyek korábbi CSOK-ot, vagy régebbi szocpolt vettek igénybe. Ha például valaki egy gyermekre már igénybe vett 600 000 Ft támogatást, és most második gyermekére is igényelné, akkor egy másik használt lakás vásárlása esetén 830 000 Ft jár (2 gyermek után a támogatás 1 430 000 Ft – korábbi CSOK 600 000 Ft = 830 000 Ft).

Fontos, hogy ha valaki 2 gyermekkel költözik az új ingatlanba, de csak az egyikre tud most támogatást igényelni, akkor a minimális alapterületet a 2 gyermek alapján kell meghatározni, de csak az 1 gyermekre járó CSOK összegét kaphatja meg.

Hirdetés
Hirdetés