Betöltés

CSOK: Ekkora ingatlanod lehet belőle

szerző: Singer Zoltán
2018-08-07

Tudvalevő, hogy a kisebb vidéki településeken alacsonyabbak az ingatlanárak, mint Budapesten és a megyei jogú városokban. Ez főleg a községeknél szembetűnő. Megvizsgáltuk, hogy a CSOK összege mire lehet elegendő a különböző települések ingatlanáraihoz képest. Nagyon nem mindegy, hogy valaki hol szeretne ingatlant vásárolni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény mértéke attól függ, hogy hány gyermekünk van jelenleg, hány gyereket vállalunk, valamint használt vagy új lakóingatlant szeretnénk-e vásárolni. Az összegekben óriási eltérés tapasztalható, hiszen az új lakásokra legalább 3 gyermek esetén a többszöröse jár annak, mint használt lakásra.

Míg Budapesten a használt panel lakások esetén legfeljebb a lakás vételárának 10-13%-át teszi ki a maximális CSOK összege, addig a keleti és nyugati régióban ez 17-18%. Kisebb, községi települések esetén egy új ház fele is kijöhet a maximális CSOK összegből, míg a használtak esetén is sok esetben a fele ár megvan belőle kisebb településeken, ahol 200 000 forint alatti négyzetméterárak az átlagosak.

A fentiek miatt fontos, hogy a gyermekvállalás előtt álló házaspárok is igényelhetik a CSOK-ot, ezt hívjuk megelőlegező CSOK-nak, azonban ehhez sok feltételt kell teljesíteniük. Az igényléshez a pár egyik tagjának még 40 évnél fiatalabbnak kell lennie. A legfontosabb, hogy minél több gyermeket vállalunk, annál nagyobb összegű CSOK-ot kaphatunk.

Használt lakásra legfeljebb 2 gyermeket vállalhatunk, új lakásra viszont 3-at vagy többet is. Óvatosan kell dönteni, mert a kapott támogatás egy részét vissza kell fizetnünk, ha a vállaltnál kevesebb gyermek születik, vagy kifutunk a határidőből.

Egy példával élve, ha 3 gyermeket vállalunk az új építésű lakásra, és 10 millió forint CSOK-ot kaptunk, és az előírt idő alatt csak 2 gyermek születik meg, akkor a 2 gyermekre járó 2,6 millió forint feletti részt, azaz 7,4 millió forintot vissza kell fizetnünk. Ezen felül terhel minket még a jegybanki alapkamatnak vagy annak ötszörösének megfelelő büntetőkamat is (a folyósítástól számítva). Látszik, hogy körültekintően érdemes eljárnunk. Nézd meg a Bankmonitor CSOK kalkulátorát, hogy megtudd, mennyi CSOK-ra lehetsz jogosult!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01-től érvényes szabályok szerint

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

11 Hozzászólás

 1. Tuerka@gemail.com

  Jó napott albérletben lakom a gyerekeimmel.és minnél hamarabb szeretném fölvenni a csokkot hogy el tudjunk költözni.remélem gyorsan kapok választ hogy föl vehetem e minnêl hamarabb.kőszönettel

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Tuerka,
   A CSOK igényléshez fáradjon be valamelyik bankfiókba!

 2. Malatinszkinè Dunai Judit

  Hány éves korig lehet igènybe venni a csokot?Kòszònjük válaszukat

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Judit,
   A szülők esetében csak akkor van életkori megkötés, ha jövőben születendő gyermekre igénylik, ez esetben legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie. A gyermekek az igényléskor nem tölthetik be a 25. életévüket.

 3. Anna

  Valóban igaz, hogy vidéken különösen a kistelepüléseken nagyon kedvező áron vásárolhatnak a fiatalok komfortos, összközműves házakat, amennyiben hajlandók gyermeket vállalni. Egy olyan településen, ahol óvoda, iskola, orvos, védőnő van és postahivatal, egyház is működik, jó közlekedéssel rendelkezik a járási és megyeszékhelyhez, ahol a szociális ellátás jobb mint a városokban, a CSOK igénybevételével az ingatlan árának több mint a fele kifizethető. Az ingatlanok ára ma még alacsony a magas munkanélküliség, illetve a minimálbéren foglalkoztatottak miatt, de amint sikerül a rendelkezésre álló munkahelyek számát és egyben a fizetőképes keresletet növelni, az ingatlanárak elindulnak fölfelé és a saját tulajdonú ingatlannal rendelkezők meggazdagodnak az ingatlanok árának emelkedése következtében. Már elkezdődött ezeken a helyeken a lakóházak és egyéb ingatlanok spekulatív célú felvásárlása (a településen több házzal rendelkező tulajdonosok).

 4. Linds

  Jó Napot! A kérdésem az lenne;hogy 46 éves vagyok egyedül nevelem a 11 éves lányomat most váltam el. Meg kapható a szocpolt. Nem vállalnék több gyerkőcöt. Köszönet.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Linds,
   Meglévő gyermek esetén nincs életkori megkötés a CSOK esetében, így ha minden feltételnek megfelelnek, akkor megkaphatja a támogatást.

 5. krisztina

  csak a csokot akarom igénybe venni,volt egy házunk amit a bank miatt kellett eladnom,öt éven belül adtuk el az a hitel ,nem lakás célu hitel volt ha nem szabadfelhasználású ez miatt utasitott el a bank ,az előző házunkból egy fillérűnk se maradt mert végrehajtás volt az ingatlanon és minden pénzt el vitt a végrehajtó,albérletbe lakunk ami nagyon költséges,és most tudnék venni egy házat amihez szeretném fel venni a csokot ,de ez miatt nem tudom,van még hátra két évem hogy fel tudjam venni a csokto ,de kérdezem én hogy arra mikorra le tellene hogy nem e törlik el a csokot ,mi köze van ahoz hogy milyen célu hitel volt ,más téma ha maradt volna az eladásból,köszönöm

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Krisztina,
   Sajnos ez a szabály. Csak az olyan korábbi hitel írható le az 5 éven belüli ingatlan eladásból, amely szerződés szerint is lakáscélra lett fordítva, nem pedig szabadfelhasználásra.

 6. Judit

  Üdvözlöm!
  Vidéki ház tulajdonosa vagyok már 20 éve,és 20 éve élünk a párommal élettársi kapcsolatban itt.Van két gyermekünk,a nagyobbik nemrég töltötte be a 18. életévét.Bővítésre igénybevehetjük -e a visszanemtérítendő támogatást,vagy felújításra,ha én 46 ,a párom 43 éves. Mindkét gyermek velünk lakik.És ha igénybevehetjük,melyik esetben ,mennyit?
  Köszönöm a válaszát előre is.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Judit,
   Felújításra nem, de bővítésre igényelhető két gyermek után 1 430 000 Ft. Házastársak és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonnal kell rendelkeznie.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyen kijön egy ház a falusi CSOK-ból

2019. 05. 27.

A falusi CSOK támogatás összege viszonylag magas, főleg azért, mert az érintett kistelepülések árai az elmúlt években nem nőttek olyan mértékben, mint Budapesten vagy a vidéki nagyvárosokban. Megnéztük a lehetőségeket....

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.