Betöltés

CSOK: Ekkora ingatlanod lehet belőle

szerző: Singer Zoltán
2018-08-07

Tudvalevő, hogy a kisebb vidéki településeken alacsonyabbak az ingatlanárak, mint Budapesten és a megyei jogú városokban. Ez főleg a községeknél szembetűnő. Megvizsgáltuk, hogy a CSOK összege mire lehet elegendő a különböző települések ingatlanáraihoz képest. Nagyon nem mindegy, hogy valaki hol szeretne ingatlant vásárolni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény mértéke attól függ, hogy hány gyermekünk van jelenleg, hány gyereket vállalunk, valamint használt vagy új lakóingatlant szeretnénk-e vásárolni. Az összegekben óriási eltérés tapasztalható, hiszen az új lakásokra legalább 3 gyermek esetén a többszöröse jár annak, mint használt lakásra.

Míg Budapesten a használt panel lakások esetén legfeljebb a lakás vételárának 10-13%-át teszi ki a maximális CSOK összege, addig a keleti és nyugati régióban ez 17-18%. Kisebb, községi települések esetén egy új ház fele is kijöhet a maximális CSOK összegből, míg a használtak esetén is sok esetben a fele ár megvan belőle kisebb településeken, ahol 200 000 forint alatti négyzetméterárak az átlagosak.

A fentiek miatt fontos, hogy a gyermekvállalás előtt álló házaspárok is igényelhetik a CSOK-ot, ezt hívjuk megelőlegező CSOK-nak, azonban ehhez sok feltételt kell teljesíteniük. Az igényléshez a pár egyik tagjának még 40 évnél fiatalabbnak kell lennie. A legfontosabb, hogy minél több gyermeket vállalunk, annál nagyobb összegű CSOK-ot kaphatunk.

Használt lakásra legfeljebb 2 gyermeket vállalhatunk, új lakásra viszont 3-at vagy többet is. Óvatosan kell dönteni, mert a kapott támogatás egy részét vissza kell fizetnünk, ha a vállaltnál kevesebb gyermek születik, vagy kifutunk a határidőből.

Egy példával élve, ha 3 gyermeket vállalunk az új építésű lakásra, és 10 millió forint CSOK-ot kaptunk, és az előírt idő alatt csak 2 gyermek születik meg, akkor a 2 gyermekre járó 2,6 millió forint feletti részt, azaz 7,4 millió forintot vissza kell fizetnünk. Ezen felül terhel minket még a jegybanki alapkamatnak vagy annak ötszörösének megfelelő büntetőkamat is (a folyósítástól számítva). Látszik, hogy körültekintően érdemes eljárnunk. Nézd meg a Bankmonitor CSOK kalkulátorát, hogy megtudd, mennyi CSOK-ra lehetsz jogosult!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

11 Hozzászólás

 1. Tuerka@gemail.com

  Jó napott albérletben lakom a gyerekeimmel.és minnél hamarabb szeretném fölvenni a csokkot hogy el tudjunk költözni.remélem gyorsan kapok választ hogy föl vehetem e minnêl hamarabb.kőszönettel

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Tuerka,
   A CSOK igényléshez fáradjon be valamelyik bankfiókba!

 2. Malatinszkinè Dunai Judit

  Hány éves korig lehet igènybe venni a csokot?Kòszònjük válaszukat

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Judit,
   A szülők esetében csak akkor van életkori megkötés, ha jövőben születendő gyermekre igénylik, ez esetben legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie. A gyermekek az igényléskor nem tölthetik be a 25. életévüket.

 3. Anna

  Valóban igaz, hogy vidéken különösen a kistelepüléseken nagyon kedvező áron vásárolhatnak a fiatalok komfortos, összközműves házakat, amennyiben hajlandók gyermeket vállalni. Egy olyan településen, ahol óvoda, iskola, orvos, védőnő van és postahivatal, egyház is működik, jó közlekedéssel rendelkezik a járási és megyeszékhelyhez, ahol a szociális ellátás jobb mint a városokban, a CSOK igénybevételével az ingatlan árának több mint a fele kifizethető. Az ingatlanok ára ma még alacsony a magas munkanélküliség, illetve a minimálbéren foglalkoztatottak miatt, de amint sikerül a rendelkezésre álló munkahelyek számát és egyben a fizetőképes keresletet növelni, az ingatlanárak elindulnak fölfelé és a saját tulajdonú ingatlannal rendelkezők meggazdagodnak az ingatlanok árának emelkedése következtében. Már elkezdődött ezeken a helyeken a lakóházak és egyéb ingatlanok spekulatív célú felvásárlása (a településen több házzal rendelkező tulajdonosok).

 4. Linds

  Jó Napot! A kérdésem az lenne;hogy 46 éves vagyok egyedül nevelem a 11 éves lányomat most váltam el. Meg kapható a szocpolt. Nem vállalnék több gyerkőcöt. Köszönet.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Linds,
   Meglévő gyermek esetén nincs életkori megkötés a CSOK esetében, így ha minden feltételnek megfelelnek, akkor megkaphatja a támogatást.

 5. krisztina

  csak a csokot akarom igénybe venni,volt egy házunk amit a bank miatt kellett eladnom,öt éven belül adtuk el az a hitel ,nem lakás célu hitel volt ha nem szabadfelhasználású ez miatt utasitott el a bank ,az előző házunkból egy fillérűnk se maradt mert végrehajtás volt az ingatlanon és minden pénzt el vitt a végrehajtó,albérletbe lakunk ami nagyon költséges,és most tudnék venni egy házat amihez szeretném fel venni a csokot ,de ez miatt nem tudom,van még hátra két évem hogy fel tudjam venni a csokto ,de kérdezem én hogy arra mikorra le tellene hogy nem e törlik el a csokot ,mi köze van ahoz hogy milyen célu hitel volt ,más téma ha maradt volna az eladásból,köszönöm

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Krisztina,
   Sajnos ez a szabály. Csak az olyan korábbi hitel írható le az 5 éven belüli ingatlan eladásból, amely szerződés szerint is lakáscélra lett fordítva, nem pedig szabadfelhasználásra.

 6. Judit

  Üdvözlöm!
  Vidéki ház tulajdonosa vagyok már 20 éve,és 20 éve élünk a párommal élettársi kapcsolatban itt.Van két gyermekünk,a nagyobbik nemrég töltötte be a 18. életévét.Bővítésre igénybevehetjük -e a visszanemtérítendő támogatást,vagy felújításra,ha én 46 ,a párom 43 éves. Mindkét gyermek velünk lakik.És ha igénybevehetjük,melyik esetben ,mennyit?
  Köszönöm a válaszát előre is.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Judit,
   Felújításra nem, de bővítésre igényelhető két gyermek után 1 430 000 Ft. Házastársak és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonnal kell rendelkeznie.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!

2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

4,6 millió Ft-ot nyerhetsz a CSOK-hitellel

2018. 12. 06.

Hétfőtől igényelhető a kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású CSOK-hitel. A konstrukciónak hatalmas pénzügyi előnye van a bankok piaci hitelével szemben: az állami kamattámogatás miatt itt az adós által visszafizetendő teljes...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.