loading

CSOK: önerőként használva akár 33 millió Ft-ot is jelenthet

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt önerőként felhasználva és a maximális lakáshitellel kiegészítve összesen 33,1 millió Ft összeghez juthatunk új lakás vásárlásához. Hogyan működik, mik a buktatók és mit érdemes alaposan átgondolni? Gyakorlati tanácsok következnek.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A CSOK vissza nem térítendő állami támogatás a családok részére otthonteremtésre, melynek összege 600 ezer Ft-tól 10 millió Ft-ig terjedhet. A CSOK igényelhető már megszületett és jövőben megszületendő, „vállalt” gyermekek után is.

A fő kérdés: mikor számítanak önerőnek a CSOK milliók lakáshitel felvételénél?

Lakáshitel felvételénél elengedhetetlen, hogy a hiteligénylő önerővel (konkrét pénzügyi megtakarítással) rendelkezzen. Helyettesítheti-e az önerőt, az államtól kapott CSOK?

 • A már meglévő gyermekekre igényelt CSOK mindenképp önerőnek számít.
 • A vállalt gyermekekre kapott megelőlegező CSOK-ot csak a bankok egy része tekinti önerőnek.

Fontos kiemelni, hogy vállalt gyermekek esetén a CSOK visszafizetési kötelezettséggel jár, ha a gyermekek a következő években (4-10 év: részletek a CSOK oldalunkon) mégsem születik meg.

Az előzőekből egyenesen következik, hogy a bankok potenciális visszafizetési kötelezettségként tartják nyilván a CSOK-ot, ami így csökkenteni fogja a hiteligénylő által felvehető maximális lakáshitel összegét. Bizonyos bankoknál a 10 millió Ft-os, még meg nem született gyermekekre igényelt CSOK esetén 50 ezer Ft-os havi hiteltörlesztéssel hatásával lesz egyenértékű.

Egy konkrét példa

Nincs önerőnk, és friss házasokként vállalunk 3 gyermeket (a családi nettó jövedelme nettó 380 000 Ft). Új lakást tervezünk vásárolni, és szeretnék megkapni a 10 milliós CSOK-ot, valamint a 10 millió kamattámogatott CSOK-hitelt. Ezen kívül még lakáshitelre is szükségünk lenne. Mekkora az elérhető lakáshitel, mekkora a teljes összeg, amit támogatással együtt ingatlanvásárlásra lehet fordítani?

Az (október 1-től) érvényes szabályozás alapján 10 éves kamatrögzítés (kamatperiódus) esetén az igazolt jövedelem 50%-a fordítható hiteltörlesztésre. 380 ezer Ft-os jövedelem 50%-a 190 ezer Ft hiteltörlesztést engedélyez számunkra. Ezen összeget azonban csökkenti a CSOK-hoz kapcsolódóan „hiteltörlesztésként” figyelembe vett 50 ezer Ft-os összeg, így marad 140 ezer Ft-nyi tényleges hiteltörlesztési lehetőségünk a banki számításokban.

A legkedvezőbb kimenetel a 10 millió Ft-os kamattámogatott hitel felvétele (csak új lakáshoz és legalább 3 gyermek esetén elérhető), mely 56 000 Ft-os törlesztőt fog eredményezni (20 éves futamidővel). 140 ezer Ft-ot csökkentjük az 56 000 Ft-tal, így marad 84 000 Ft piaci hitel törlesztésére. 10 éves kamatrögzítés mellett (szintén 20 éves futamidőre) 13,1 millió Ft lakáshitelt fogunk tudni felvenni.

Összességében tehát a lakásvásárlásra rendelkezésre álló összeg: 10 millió Ft CSOK + 10 millió Ft kamattámogatott lakáshitel + 13,1 millió Ft normál lakáshitel, azaz 33,1 millió Ft.

Fentiekben egy szélső helyzettel számoltunk, a Bankmonitor.hu CSOK kalkulátorával kiszámíthatod, hogy számodra konkrétan milyen támogatási összeg és hitel felvétele lehetséges:

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01.-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor

Mire érdemes figyelni?

 1. Három gyermek vállalása komoly kihívásokat tartogathat. Akinek még nincs gyermeke, nehezen tudja előre felmérni, hogy mivel járhat. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a 3 gyermek vállalása, és ezáltal a CSOK igénylése komoly, felelős döntés kell, hogy legyen.
 2. Azt is érdemes meggondolnunk, hogy ha eddig nem volt megtakarításunk, akkor a hiteltörlesztés nem fog-e gondot okozni számunkra. Ha legalább pár hónapon keresztül nem tudtunk pár ezer forintot sem félretenni havonta, vajon miből fizetjük majd a hitelünket?
 3. Azonban fontos azt megemlíteni, hogy a fenti eset nagyon speciális, ezért a bankok várhatóan nem a standard hitelbírálati folyamatok szerint fognak eljárni. Az ügyfelet a döntés előtt részletes kockázatelemzésnek vethetik alá.
Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Nem is akkora luxus a világkörüli hajókázás, mint gondolnád

  Sokan a fényűző gazdagsághoz kötik a hajósutazásokat. Két példa is bizonyítja, hogy tévednek. A Sueiro családnak bejött minden: idilli család, nagyszerű karrier, szuper baráti társaság. A férj, Will vállalati könyvelőként dolgozott, felesége, Jessica pedig egy online grafikus üzletet menedzselt otthonról, gyermekeiket pedig top-magániskolákba járatták. Igazából megvolt mindenük, amiről valaha álmodtak. Mégis úgy érezték, hogy életük rutinszerűvé, elkényelmesedetté és eseménytelenné vált.Gondoltak...