loading

Csok-os ingatlanban vállalkozás? Mutatjuk, hogyan lehetséges!

A csok – családi otthonteremtési kedvezmény – bevezetése után több évig nem lehetett vállalkozások székhelyeként használni a támogatott ingatlant. 2019-ben azonban enyhült a szabályozás, és jelenleg már erre is van lehetőség. Megnéztük, hogy kik és miként jelenthetik be vállalkozásukat a csok-os lakásba, illetve mire kell figyelni a folyamat során.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A csok-támogatás – családi otthonteremtési kedvezmény – elsődleges célja az, hogy a gyermekes családok könnyebben juthassanak ingatlanhoz. Ugyanakkor sokak számára kézenfekvő (lett volna), hogy a tulajdonukban lévő házba/lakásba a kisvállalkozásuk székhelyét is bejelentsék. Ez 2019. előtt jogszabályba ütközött, bár sokan nem tudtak róla, ez pedig utólag számos problémát okozhatott.

Ugyan a jogszabály nem részletezte, hogy mi számít lakáscéltól eltérő hasznosításnak, de a Pénzügyminisztérium állásfoglalása alapján a helyszínen végzett vállalkozási tevékenység annak minősült. Ez azt jelentette, hogy ha valaki az első 10 évben a csok-os ingatlanba jegyezte be a vállalkozása székhelyét, vagy akár telephelyként használta a lakást, akkor köteles volt kamatostul visszafizetni a kapott támogatást! (A falusi CSOK-ra és a CSOK-hitelre is ugyanez vonatkozott.)

2019-ben kedvezően módosult a szabályozás!

Az érintettek gyakran szembesülhettek a fenti helyzettel egy ellenőrzés során, ugyanis a járási hivatalok szúrópróba-szerűen ellenőrizhették a jogosultsági feltételeket. A nagy nyilvánosság figyelmét azonban sokáig elkerülte a székhelybejegyzési tilalom, és nagyon sokan használták vállalkozásuk székhelyéül a csok-os ingatlanokat. Csak 2019. tavaszán, azaz 4 évvel a kedvezménybevezetése után kavart nagy port a téma, feltehetően néhány erről szóló újságcikk következtében.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01.-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor

A jogalkotó reagált a kialakult helyzetre: végül 2019. július 11-én lépett hatályba a rendeletek kedvező tartalmú kiegészítése. Azóta „nem minősül a lakáscéltól eltérő hasznosítás tilalma megsértésének az, ha az igénylő a családi otthonteremtési kedvezményből vásárolt vagy épített új lakást a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társaság – ide nem értve a részvénytársaságot –, vagy egyéni vállalkozói tevékenységet folytató igénylő esetében az egyéni vállalkozás székhelyeként bejelenti”.

Milyen feltételekkel lehet vállalkozni most egy csok-os ingatlanban?

Feltétel ilyenkor, hogy az új igénylőknek a kérelem benyújtásakor nyilatkozniuk kell arról a szándékukról, hogy az ingatlanba bejegyeznék a vállalkozásuk székhelyét. Továbbá meg kell felelniük az 1407/2013/EU bizottsági rendeletben szereplő, a csekély összegű (de minimis) támogatásokra vonatkozó feltételeknek. Akik a módosítás hatályba lépése előtt már megkapták a CSOK-ot, nekik 2019. év végéig kellett megtenniük ugyanezt a nyilatkozatot a támogatást elbíráló hitelintézet felé, azzal a további feltétellel, hogy az ingatlanvásárláshoz korábban sem vehettek igénybe „de minimis” vagy egyéb hasonló jellegű állami támogatást.

Egy Európai Uniós irányelv értelmében a vállalkozások részére nyújtott állami támogatások sérthetik az egységes közös piacot, ha a támogatás következtében bizonyos vállalkozások vagy termékek olyan előnyhöz jutnak, amely eltorzítja a szabad versenyt. Éppen ezért az Európai Bizottságnak joga van vizsgálni a tagállamok által a vállalkozások részére folyósított támogatásokat, és a tagállamok minden új támogatást (vagy a korábbi támogatások módosítását) kötelesek bejelenteni a Bizottság felé.

Az úgynevezett „de minimis” (csekély összegű) állami támogatások ebből a szempontból kivételt képeznek: nem kötelező bejelenteni őket, mert alacsony mértékük révén nem jelentenek veszélyt a közös piacra. Fontos, hogy egy vállalkozás 3 év alatt összesen legfeljebb 200 000 euró értékben kaphat ilyen jellegű támogatást. Abban az esetben, ha a vállalkozás székhelye csok-os ingatlanba kerülne, akkor a csok „de minimis” támogatásnak minősül, amit a hitelintézet rögzít az igénylési folyamat során.

Hogyan NEM lehet vállalkozni a csok-os ingatlanban?

A 2019-es módosítások során a csok-ról szóló rendeletekbe kizárólag a székhelybejegyzés került bele kivételként. Ez azt is jelenti, hogy a támogatott ingatlant továbbra sem szabad például vállalkozás telephelyeként használni. A székhely és a telephely közötti különbség, hogy az előbbi csupán egy adminisztratív jellegű státusz, míg az utóbbi az üzleti tevékenység tényleges helyszíne. Azaz a csok-os ingatlanban jelenleg is tilos bármilyen műhelyt, boltot, rendelőt vagy raktárat létesíteni: ennek megszegésekor a támogatást kamatostul kell visszafizetni az állam részére.

Mi is az a csok?

A „családi otthonteremtési kedvezmény” (röviden csok) a magyar családtámogatási rendszer egyik legerősebb eleme. A projekt keretein belül a családosok jelentős összegű, akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásban részesülhetnek, melyet lakáscélra tudnak felhasználni. A csok mellett további kedvezményes lehetőségek is elérhetők a gyermekes (vagy gyermeket vállaló) ingatlanvásárlók számára. Ilyenek például a kedvezményes kamatozású csok-hitel (maximum 15 millió forint), vagy az idén hatályba lépő illetékmentesség, ami alapesetben a megvásárolt ingatlan vételárának 4%-át jelenti.

Ráadásul az új építésű lakások áfatartalma a korábbi 27%-ról 5%-ra csökken az idei évtől, sőt a csok-ot igénylők még ezt az 5%-os költséget is visszaigényelhetik utólag! Ugyancsak az idei évtől létezik a felújítási támogatás, illetve az otthonfelújításra szolgáló támogatott hitel: ezek a meglévő ingatlan korszerűsítéséhez nyújtanak jelentős anyagi segítséget a gyermekes családok számára. Ha mindez nem lenne elegendő, akkor a 10 millió forintos babaváró is felhasználható az éppen aktuális lakáscélhoz.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2021-től?

 • CSOK támogatás
 • CSOK-hitel
 • ÁFA kedvezmény
 • Illetékmentesség
 • Felújítási támogatás
 • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy kalkuláltál!

A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!

Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

  Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

 • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

  Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

 • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

  A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...