loading

Csökkenő állami támogatás a lakástakarékoknál? Mit jelentene ez Neked?

Sándorfi Balázs
szerző: Sándorfi Balázs

Bizonyos híresztelések szerint 30%-ról 20%-ra csökkenne a lakástakarék szerződések állami támogatása. Ezzel egyidőben viszont az egy szerződésre kifizethető éves állami támogatás maximuma 72 ezer Ft-ról 100 ezer Ft-ra emelkedne. Mit jelentene mindez a megtakarítók számára?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

A Pénzcentrum.hu írt róla a napokban, hogy felerősödött az a pletyka szakmai körökben, hogy a lakástakarékok állami támogatása megváltozik. Az értesülések relatív konkrétak (ugyanakkor ennek ellenére sem tekinthetők eldöntött ténynek):

 • az állami támogatás 30%-ról 20%-ra csökkenne
 • a kifizetett éves maximális támogatás ugyanakkor 72 ezer Ft-ról 100 ezer Ft-ra emelkedne

Ma Magyarországon a legnépszerűbb futamidő a lakástakarékok esetében a 4 év. Ebből adóan ezen futamidejű megtakarítás esetében számszerűsítettük a feltételezett változások hatását:

 • a havi befizetés maximuma 41 667 Ft lenne (ez jelent 500 ezer Ft éves megtakarítást)
 • az éves állami támogatás ezen befizetési szint esetén érné el a 100 ezer Ft-ot
 • a befizetésre vetített állami támogatás értelemszerűen 33%-kal kisebb lesz
 • a 4 éves futamidő végén (a 20 ezer Ft havi befizetés helyett 41 667 Ft havi befizetéssel számolva) a lejárati érték 2.405.200 Ft (a mai 1.250.496 Ft helyett), amennyiben egy pontosan 48 hónapos megtakarítási idővel rendelkező szerződést vizsgálunk (egyes módozatoknál a 48 hónaptól enyhén eltér a tényleges megtakarítási idő)

Mi okozhatja a csökkenő állami támogatást?

Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon kiugróan magas a lakástakarékok állami támogatása. Európában sehol nem találunk 30%-os állami támogatást ezen megtakarítási forma mellett. Amennyiben 20%-ra csökken az állami támogatás, azzal még mindig élvonalbeli lesz a magyar állam hozzájárulása a lakáscélú előtakarékossághoz.

Ma egy 4 éves lakástakarék EBKM mutatója meghaladhatja a 10%-ot. Ez annyit jelent, hogy a befizetett pénz 100%-os biztonsága mellett (OBA garancia), előre rögzített, fix 10% feletti hozam érhető elé kockázatmentesen. Ez a hozamszint olyan magas, mely vetekszik az erősen kockázatos és így logikusan magasabb megtérülésű tőzsdei befektetések hozamával.

Egy szerződés, több szerződés – a növekvő támogatási limit

Azon családok, melyek ma 20 ezer Ft-nál havonta többet tudnak megtakarítani lakáscélra, több LTP szerződést kötnek egyszere. A családon belül (precízen fogalmazva: közeli hozzátartozó bevonásával) megkötött szerződések lejáratkor ugyanazon lakáscélra felhasználhatók.

A szabályozás változásával az egy szerződésen belül végrehajtható havi megtakarítás valamivel több, mint a duplájára emelkedik (20 ezer Ft-ról 41.667 Ft-ra), így adminisztrációs szempontból egyszerűsödhet az élet.

Hogyan biztosíthatod be a 30%-os állami támogatást még a változás előtt?

A ma megkötött szerződésekre 30%-os állami támogatás vonatkozik. Az élő szerződésekre szakértői várakozások szerint nem fog hatni a támogatás módosítása. Ez éves szinten, szerződésenként 24 ezer Ft többletet jelent a ma megkötött szerződések esetében.

Amennyiben nem rövid távú 4-5 éves az LTP felhasználási célunk (lakásvásárlás, vagy jelentősebb felújítás), akkor érdemesebb lehet hosszabb 8-10 éves futamidőt választani, mert így hosszú távra rögzíthetjük magunk számára a 30%-os támogatási szintet. (Végső esetben, ha mégis szükségünk lenne 4-5 év múlva a LTP megtakarításra, akkor egy szerződés módosítással hozzá fogunk férni az összeghez.)

Kedvezménydömping 

A lakástakarék szerződésen gondolkodók számára érdemes megjegyeznünk, hogy valóságos év végi kedvezménydömpinget tartanak a lakástakarék szolgáltatók. Az Erste számlanyitási díj elengedéssel, a Fundamenta többletkamattal, az OTP szintén számlanyitási díjkedvezménnyel kampányol (a Bankmonitornál pedig teljesen egyedi kedvezmények is elérhetők): Kedvezmény dömping a lakástakarékoktól

A jó döntéshez használd a teljes piaci összehasonlítást biztosító lakástakarék kalkulátorunkat, vagy a gyors áttekintéshez az alábbi egyszerűsített kalkulátort:

Lakástakarék kalkulátor
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Ft
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

  Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

  Szakértőnk mindenben segít az
  ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  2 Hozzászólás
  1. Buczkó Károly

   Üdvözlöm. Az lenne a kérdésem, szeretnék nyitni ltp-t 4 unokámnak, 20000.-ft/hó 8 év időszakra. Lehetek-e szerződő mint nagyapa mind a négy szerződésben és szerződésenként 1 unoka a kedvezményezett ?
   2/ Olvastam infójukban, hogy az ERSTE akciós számlanyitásnál nem változtatható kedvezményezett-nem szüntethető meg /szerződést nem oszthatja meg és a szerződést nem ruházza át más lakás-előtakarékoskodóra/ ez mit jelent ???
   Mi van ha meghalok Feleségem átveheti a szerződő helyét és fizetheti tovább az eredeti felállás szerint?
   Van e lehetőség évenként évi egyszeri befizetésre vagy csak havi befizetésre?
   Várom válaszukat maradok tisztelőjük Buczkó Károly

   1. Sándorfi Balázs
    Sándorfi Balázs

    Tisztelt Buczkó Károly!
    Válaszok sorban a kérdéseire:
    Lehetek-e szerződő mint nagyapa mind a négy szerződésben és szerződésenként 1 unoka a kedvezményezett? Igen
    Olvastam infójukban, hogy az ERSTE akciós számlanyitásnál nem változtatható kedvezményezett-nem szüntethető meg /szerződést nem oszthatja meg és a szerződést nem ruházza át más lakás-előtakarékoskodóra/ ez mit jelent??? Itt félreértés van: a kedvezményezett személye módosítható, a szerződő személye nem módosulhat
    Mi van ha meghalok Feleségem átveheti a szerződő helyét és fizetheti tovább az eredeti felállás szerint? Haláleset bekövetkezése továbbvihető a szerződés
    Van e lehetőség évenként évi egyszeri befizetésre vagy csak havi befizetésre? Az állami támogatás sérülése nélkül az évenkénti egyszeri befizetés előre fizetéssel valósítható meg. Ha a 12. hónapban történik meg az egész éves befizetés, akkor a teljes 30%-os állami támogatást nem fogja megkapni

  Nem lehet hozzászólást írni.

  Szólj hozzá te is

  A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!