Betöltés

Csökkenő állami támogatás a lakástakarékoknál? Mit jelentene ez Neked?

szerző: Sándorfi Balázs
2018-10-01

Bizonyos híresztelések szerint 30%-ról 20%-ra csökkenne a lakástakarék szerződések állami támogatása. Ezzel egyidőben viszont az egy szerződésre kifizethető éves állami támogatás maximuma 72 ezer Ft-ról 100 ezer Ft-ra emelkedne. Mit jelentene mindez a megtakarítók számára?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

A Pénzcentrum.hu írt róla a napokban, hogy felerősödött az a pletyka szakmai körökben, hogy a lakástakarékok állami támogatása megváltozik. Az értesülések relatív konkrétak (ugyanakkor ennek ellenére sem tekinthetők eldöntött ténynek):

 • az állami támogatás 30%-ról 20%-ra csökkenne
 • a kifizetett éves maximális támogatás ugyanakkor 72 ezer Ft-ról 100 ezer Ft-ra emelkedne

Ma Magyarországon a legnépszerűbb futamidő a lakástakarékok esetében a 4 év. Ebből adóan ezen futamidejű megtakarítás esetében számszerűsítettük a feltételezett változások hatását:

 • a havi befizetés maximuma 41 667 Ft lenne (ez jelent 500 ezer Ft éves megtakarítást)
 • az éves állami támogatás ezen befizetési szint esetén érné el a 100 ezer Ft-ot
 • a befizetésre vetített állami támogatás értelemszerűen 33%-kal kisebb lesz
 • a 4 éves futamidő végén (a 20 ezer Ft havi befizetés helyett 41 667 Ft havi befizetéssel számolva) a lejárati érték 2.405.200 Ft (a mai 1.250.496 Ft helyett), amennyiben egy pontosan 48 hónapos megtakarítási idővel rendelkező szerződést vizsgálunk (egyes módozatoknál a 48 hónaptól enyhén eltér a tényleges megtakarítási idő)

Mi okozhatja a csökkenő állami támogatást?

Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon kiugróan magas a lakástakarékok állami támogatása. Európában sehol nem találunk 30%-os állami támogatást ezen megtakarítási forma mellett. Amennyiben 20%-ra csökken az állami támogatás, azzal még mindig élvonalbeli lesz a magyar állam hozzájárulása a lakáscélú előtakarékossághoz.

Ma egy 4 éves lakástakarék EBKM mutatója meghaladhatja a 10%-ot. Ez annyit jelent, hogy a befizetett pénz 100%-os biztonsága mellett (OBA garancia), előre rögzített, fix 10% feletti hozam érhető elé kockázatmentesen. Ez a hozamszint olyan magas, mely vetekszik az erősen kockázatos és így logikusan magasabb megtérülésű tőzsdei befektetések hozamával.

Egy szerződés, több szerződés – a növekvő támogatási limit

Azon családok, melyek ma 20 ezer Ft-nál havonta többet tudnak megtakarítani lakáscélra, több LTP szerződést kötnek egyszere. A családon belül (precízen fogalmazva: közeli hozzátartozó bevonásával) megkötött szerződések lejáratkor ugyanazon lakáscélra felhasználhatók.

A szabályozás változásával az egy szerződésen belül végrehajtható havi megtakarítás valamivel több, mint a duplájára emelkedik (20 ezer Ft-ról 41.667 Ft-ra), így adminisztrációs szempontból egyszerűsödhet az élet.

Hogyan biztosíthatod be a 30%-os állami támogatást még a változás előtt?

A ma megkötött szerződésekre 30%-os állami támogatás vonatkozik. Az élő szerződésekre szakértői várakozások szerint nem fog hatni a támogatás módosítása. Ez éves szinten, szerződésenként 24 ezer Ft többletet jelent a ma megkötött szerződések esetében.

Amennyiben nem rövid távú 4-5 éves az LTP felhasználási célunk (lakásvásárlás, vagy jelentősebb felújítás), akkor érdemesebb lehet hosszabb 8-10 éves futamidőt választani, mert így hosszú távra rögzíthetjük magunk számára a 30%-os támogatási szintet. (Végső esetben, ha mégis szükségünk lenne 4-5 év múlva a LTP megtakarításra, akkor egy szerződés módosítással hozzá fogunk férni az összeghez.)

Kedvezménydömping 

A lakástakarék szerződésen gondolkodók számára érdemes megjegyeznünk, hogy valóságos év végi kedvezménydömpinget tartanak a lakástakarék szolgáltatók. Az Erste számlanyitási díj elengedéssel, a Fundamenta többletkamattal, az OTP szintén számlanyitási díjkedvezménnyel kampányol (a Bankmonitornál pedig teljesen egyedi kedvezmények is elérhetők): Kedvezmény dömping a lakástakarékoktól

A jó döntéshez használd a teljes piaci összehasonlítást biztosító lakástakarék kalkulátorunkat, vagy a gyors áttekintéshez az alábbi egyszerűsített kalkulátort:

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Buczkó Károly

  Üdvözlöm. Az lenne a kérdésem, szeretnék nyitni ltp-t 4 unokámnak, 20000.-ft/hó 8 év időszakra. Lehetek-e szerződő mint nagyapa mind a négy szerződésben és szerződésenként 1 unoka a kedvezményezett ?
  2/ Olvastam infójukban, hogy az ERSTE akciós számlanyitásnál nem változtatható kedvezményezett-nem szüntethető meg /szerződést nem oszthatja meg és a szerződést nem ruházza át más lakás-előtakarékoskodóra/ ez mit jelent ???
  Mi van ha meghalok Feleségem átveheti a szerződő helyét és fizetheti tovább az eredeti felállás szerint?
  Van e lehetőség évenként évi egyszeri befizetésre vagy csak havi befizetésre?
  Várom válaszukat maradok tisztelőjük Buczkó Károly

  1. Sándorfi Balázs

   Tisztelt Buczkó Károly!
   Válaszok sorban a kérdéseire:
   Lehetek-e szerződő mint nagyapa mind a négy szerződésben és szerződésenként 1 unoka a kedvezményezett? Igen
   Olvastam infójukban, hogy az ERSTE akciós számlanyitásnál nem változtatható kedvezményezett-nem szüntethető meg /szerződést nem oszthatja meg és a szerződést nem ruházza át más lakás-előtakarékoskodóra/ ez mit jelent??? Itt félreértés van: a kedvezményezett személye módosítható, a szerződő személye nem módosulhat
   Mi van ha meghalok Feleségem átveheti a szerződő helyét és fizetheti tovább az eredeti felállás szerint? Haláleset bekövetkezése továbbvihető a szerződés
   Van e lehetőség évenként évi egyszeri befizetésre vagy csak havi befizetésre? Az állami támogatás sérülése nélkül az évenkénti egyszeri befizetés előre fizetéssel valósítható meg. Ha a 12. hónapban történik meg az egész éves befizetés, akkor a teljes 30%-os állami támogatást nem fogja megkapni

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Hogyan használd a hitelkártyádat?

2019. 02. 19.

A fejlett Nyugaton, mind Amerikában, mind Nyugat-Európában elterjedt a hitelkártyák használata. Vajon valaha idehaza is utolérjük őket ebben? Mégis mire lehet jó, ha lesz hitelkártyád? Kinek lehet érdemes használnia? Mik...

Blogajánló

 • alapblog

  Kávékapszulából saláta

  A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.