Csúcsra pörgött a Növekedési Hitel – 2015-ben is elérhető a cégeknek

Csúcsra pörgött a Növekedési Hitel – 2015-ben is elérhető a cégeknek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-06 Frissítve: 2019-05-15
 

Evés közben jön meg az étvágy. Az MNB által indított Növekedési Hitelprogram (NHP) lassan kezdett beindulni 2014-ben. Az év során azonban fokozatosan nőtt a cégek hitelfelvételi kedve és némileg a bankok hitelezési hajlandósága is javult. Decemberben rekord értékre nőtt az aláírt hitelszerződések értéke, annak ellenére, hogy az ünnepi időszak miatt a rendelkezésre álló idő kevesebb volt. A növekedési hitel 2015-ben is elérhető maradt, a fő kérdés, hogy a bankok tovább nyitják-e a kaput és még több cég számára elérhetővé teszik-e a speciálisan kedvező, 2,5%-os kamatozású hitelt. Nézd meg kalkulátorunk segítségével, hogy céged elérheti-e a hitelt!

2,5%-os kamat fixen, 3, vagy 10 évre. Ez a növekedési hitel. Nincs ma vonzóbb alternatíva a cégek számára (leszámítva a vissza nem térítendő EU-s pályázati forrásokat). A növekedési hitelre tavaly összesen 584 milliárd Ft-ra kötöttek szerződést a bankok, ebből 472 milliárd Ft folyósításra is került.

A hitel döntő többségét, 61%-át beruházások finanszírozására (és ebből egyre nagyobb mértékben cégfelvásárlásokra) költötték a vállalatok. 27%-ot a maximum 3 éves forgóeszköz finanszírozás, míg 12%-ot az EU-s források előfinanszírozása tette ki az MNB statisztikái szerint.

Ha érdekel, hogy vállalakozásod alkalmas lehet-e növekedési hitel felvételére töltsd ki az alábbi formot:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

A hitel leggyakoribb buktatói között az alábbi tényezők találhatók:

  • nincs a cégnek kellő önereje
  • hitelképes lenne, de mindössze egyetlen bankkal kezdi meg az elhúzódó folyamatokat és már nem lesz türelme egy második bankkal előröl kezdeni
  • nincs kellő vállalkozói múlt, tapasztalat, pusztán egy ötlet finanszírozására akarják felvenni a hitelt
  • nincs kellően alátámasztott üzleti terv
  • a hitel mellé szükséges fedezetet adni a legtöbb esetben, mely lehet valamilyen eszköz, vagy ingatlan
  • a hitel nagyon ritkán érhető el a tulajdonos készfizető kezessége nélkül

Egy korábbi írásunkban bemutattuk, hogy a relatív standardnak képzelt növekedési hitel elérésében, megszerzésében milyen hatalmas eltérések vannak: gyakorlati részletek növekedési hitelről.

Végezetül álljon itt a statisztika, mikor mennyi növekedési hitelt kaptak a magyar vállalatok 2014-ben:

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés