Devizában kell tartani a megtakarításunkat?

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 07. 24.

Aki elkezd foglalkozni a befektetésekkel, az előbb-utóbb eljut odáig, hogy forint mellett más devizában is szeretné tartani a pénzét. De melyik devizát érdemes választani? Milyen arányban legyen devizában a pénzünk? Egyáltalán megéri? Egy bizonyos összeg fölött mindenképpen, de nem mindenkinek! Segítünk eldönteni, hogy neked megéri-e?

Amennyiben már rendelkezel némi megtakarítással, akkor magától értetődő módon szeretnéd a legjobban elhelyezni azt. Biztos felmerült benned is a kérdés, hogy megéri-e devizában tartani a megtakarításod? Ennek eldöntésére a következő szempontok alapján kell megvizsgálni a megtakarításaid és jövőbeli céljaidat is!

Méretgazdaságosság

Amennyiben pár millióval rendelkezel összesen, akkor nem feltétlenül indokolt több devizában tartani megtakarításaidat. Ugyanis minden deviza-befektetésnek (még a lekötött betétnek is) vannak többletköltségei. Minimum egy deviza folyószámlát kell nyitnod, ami nem ritkán drágább, mint a forint folyószámla. Ha csak lekötésben gondolkodsz, akkor ezzel meg is volnánk. Viszont, ha valamilyen értékpapírt vásárolnál, akkor máris szükséged lesz egy devizában nyilvántartott értékpapír számlára is. Természetesen ezek akár ingyenesek is lehetnek, de nem ez a jellemző.

Ráadásul az átváltásoknál (bankon belül saját számlák kivételével) meg kell fizetni a tranzakciós illetéket is. Mivel annak sok esetben van egy maximuma, így ez is a nagyobb méret mellett szól. Ahhoz már mindenki hozzászokott, hogy nagyobb összeg esetén az árfolyam is kedvezőbb.

Ezen túlmenően, amennyiben túl kis összeget helyezünk devizába, hiába számít relatív sokat a forinttól eltérő hozam, abszolút értékben kicsi lesz a különbség.

És akkor áruljuk el, hogy szerintünk mekkora az összeg, amitől már megérheti a devizális megoszlás: néhány tízmillió forinttól érdemes elgondolkozni rajta, ha más szempontból is előnyös számunkra.

Tervezett befektetés

Fontos, hogy átváltás esetén mibe tervezel fektetni. Amennyiben újra bankbetétbe helyeznéd az összeget, akkor szembesülsz a ténnyel, hogy egyelőre a történelmi mélyponton lévő magyar forintkamatok is felhőkarcolóként tornyosulnak a főbb devizákban elérhető lekötött betéti kamatok felé. Más kamatozó eszközöknél (kötvények) sem jobb a helyzet. Hiába harap a forintkamatokból nagyobbat a magyar infláció, még így is több marad belőle, mint devizás társai esetében. Ezzel nem árt tisztában lenni az elején. Ráadásul, ha nem az amerikai dollár, angol font és euró hármasából választasz, akkor ott állsz a kész helyzet előtt, hogy a szűkös kínálat miatt, az átváltott devizát nem tudod, vagy nem abba tudod befektetni, amibe szerettél volna.

A jövő

Egyáltalán nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mit tervezel a jövőben. Amennyiben a megtakarított összeget rövid időn belül (1-2 év) elköltöd forintban (pl. egy lakás vásárlása), abban az esetben nagy valószínűséggel nem éri meg a devizális megosztás. Ha viszont külföldre szeretnél költözni, akkor arra fel kell készülni a deviza minél magasabb (50% feletti) arányának elérésével. Természetesen nem egy lépésben, hanem fokozatosan.

Euró? Dollár? Font? Yen? Kuvaiti dinár?

Ha elköltözés a fő cél, akkor kis mértékben a célország devizáját, és nagymértékben a célországban leginkább használt nagy devizát (EUR/USD/GBP/JPY) érdemes felhalmozni. Előbbit azért, hogy legyen egy induló tőkéd (és ne egy ad-hoc váltással kelljen kezdeni egy random árfolyamon), utóbbit pedig azért, hogy tudd mivel gyarapítani a megtakarításaidat (lásd előző bekezdés).

Devizás befektetést keresel? Befektetési alap keresőnk ebben is segít!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Amennyiben nem tervezel külföldön gazdasági bevándorló lenni, csak itthon szeretnéd függetleníteni megtakarításodat a forinttól, abban az esetben, első körben érdemes euróval elkezdeni a devizális megosztást. Egyrészt a forintot történelmi, földrajzi és gazdasági okok miatt ehhez a devizához mérik, másrészt ezt tudod legvalószínűbben felhasználni nyaralás alkalmával. És milyen arányban? Ez egyénenként eltérő. Minimum 10%-ot érdemes tartani, de amennyiben itthon maradsz, nem tartjuk indokoltnak 60% fölé vinni a deviza arányát. És ha van rá keret, akkor érdemes euró mellett a megtakarításaid között a dollár lábat is kialakítani. Mert senki nem tudja majd megmondani több évre előre, hogy hogyan fognak alakulni a devizaárfolyamok.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.05.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,20% 5,44% 4,81% 8,16% 1
  OTP Supra Alap 2,88% 7,22% 4,19% 15,81% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,12% 4,04% 4,88% 7,96% 3
  OTP Fundman Alap 3,65% 6,42% n.a. 5,08% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,19% 2,88% 4,05% 5,41% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,50% 14,13% 9,29% 6,97% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,82% 0,37% 3,69% 4,23% 7
  OTP Trend Alap 12,82% 7,67% 15,27% 14,14% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

2018. 06. 12.

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő...

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.