Betöltés

Döbbenetes összegeket fizetünk az SMS-ért!

szerző: Nagy Ildikó
2017-11-29

Sokan keresnek meg minket bankszámlaváltás kapcsán, és gyakran azt látjuk, hogy havi 2-3 ezer forintot simán kiadunk csupán SMS szolgáltatásra. Sokszor apró változtatásokkal is jelentős összeget lehetne ezen spórolni, de a bankváltás is megoldás lehet.

Évi 20-30 ezer forintért már érdemes „önvizsgálatot” tartani, azaz tételesen megnézni, hogy hogyan, hányszor, mire használjuk a bankszámlánkat, és mindezért mennyi pénzt fizetünk ki a bankunknak. Ugyanis ennyibe is kerülhet éves szinten egyetlen bankszámla, vagy valamely ehhez kapcsolódó banki szolgáltatás.

A számla átnézése során megdöbbenve tapasztalhatjuk, hogy akár egy-egy tranzakciónak is lehet kiemelten magas díja (pl. a hónapban a 3. készpénzfelvétel), vagy éppen az aktív számlahasználat (sok tranzakció) jár bizonyos szolgáltatások miatt magas összköltséggel.

A bankszámla költségeken belül a bankkártya mellett az SMS értesítések díjai teszik ki a legtöbbet, akár a teljes havi költség 70-80%-át. Amennyiben sikerül azonosítani, hogy konkrétan melyik a legdrágább tétel a számlakivonaton, jó eséllyel olcsóbb megoldást is találhatunk.

Egy SMS 39 Ft-ba is kerülhet

Ez még önmagában nem tűnik soknak, de ha sorra vesszük, hogy egy hónapban hány tranzakcióról kapunk SMS értesítést, könnyen összejöhet csupán ebből az egy szolgáltatásból adódóan a havi 1 000 Ft. Márpedig havonta ezer forintot ma nem hogy egyetlen szolgáltatásért, de a teljes bankszámlaköltségre sem kellene kiadnunk optimális esetben!

Az SMS értesítések havidíja állhat egyrészt egy havi fix díjból, valamint további SMS db díjból. Előbbit havonta egyszer, utóbbi értelemszerűen annyiszor számítják fel, ahány tranzakcióhoz kapcsolódóan értesítést kaptunk. Ebből adódóan a számlahasználati szokásoktól erősen függ, hogy adott hónapban mennyibe kerül az SMS szolgáltatás.

Így spórolhatsz az SMS-eken

Amennyiben jelenleg minden egyes, a bankszámládhoz kapcsolódó momentumról kapsz üzenetet a bankodtól, és használod a netbankot vagy mobilbankot, érdemes legalább az üzenetek egy részéről lemondani. Például ha valaki biztonsági szempontból ragaszkodik az SMS-ekhez, akkor nem kell, hogy a bejövő jóváírásokról, illetve az állandó megbízásokról is értesüljön, azokat megnézheti az előbb említett módokon. Azaz szorítkozhat kizárólag a bankkártyás tranzakciókhoz kapcsolódó SMS-ekre.

Ezen belül is tovább szűkítheti az értesítések számát, amennyiben csak egy bizonyos összeghatár felett tart igényt az azonnali értesítésekre. Például nem kér értesítést az 5 ezer Ft alatti tranzakciókról. Ezzel máris havi több száz forintot takaríthat meg az, aki szinte minden apróságot bankkártyával fizet.

Nem kell lemondania egyetlen értesítő üzenetről sem annak a szerencsésnek, akinek a bankjánál biztosítanak okosértesítéseket. Ehhez okostelefon, valamint a bank mobilalkalmazása szükséges, és az értesítések azonnali megérkezéséhez természetesen aktív internetkapcsolat. Egyelőre négy bank kínál okosértesítést SMS szolgáltatás helyett 0 forintért.

Ha mindezeken túl vagy és még mindig túl sokat fizetsz a bankszámládért, akkor kalkulálj bankszámla kalkulátorunkkal magadnak, és a bankváltást két hét alatt letudhatod!

A Bankmonitornál az alábbi kiemelt számla ajánlatokkal találkozhatsz:

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Szeretnél kivételezett lenni a bankban? Ezt Neked találták ki!

2018. 10. 08.

A magyarok körében egyre növekszik a nagyobb jövedelemmel és a számottevő vagyonnal rendelkezők száma. A pénzintézetek az átlagos ügyfeleknél jobb jövedelmi helyzetben lévő, vagyonosabb ügyfelek (úgynevezett prémium ügyfelek) számára külön...

Blogajánló

  • alapblog

    Előre a venezuelai úton!

    Miután az infláció 25%-ra ugrott szeptemberben, a török diktatúra feltalálta a csodafegyvert az áremelkedés ellen: helyi rendőrök csekkolják a boltokban a budipapír-, pelenka- meg fogkrémárakat,...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.