Betöltés

Drága vagy olcsó a budapesti lakás nemzetközi összehasonlításban?

szerző: Singer Zoltán
2019-01-07

Közép-Európa nagyvárosainak négyzetméteráraihoz képest mennyire számítanak drágának a budapesti lakások? Az abszolút árak mellett a bérekhez viszonyított relatív árszintet is megvizsgáltuk. Sejtetted, hogy Budapest a 3. legdrágább?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Bizonyára Te is hallottál már arról, hogy az utóbbi 5 évben mi minden történt az ingatlanpiacon. Az utóbbi években egyre alacsonyabb lett a kamatkörnyezet, ezért a kockázatmentes eszközökön egyre kisebb hozamot lehetett elérni, miközben fokozatosan olcsóbbá váltak a lakáshitelek. (10 éves kamatperiódusú (10 évig fix kamatozású) lakáshitel például már 4,2%-os teljes hiteldíj mutatótól (THM) elérhető.) Közép-Európában elsősorban ez a két tényező segítette az ingatlanárak nagymértékű növekedését.

Az ingatlanárak 2013-2014-től folyamatosan növekedtek, és eddig semmi sem állta az emelkedés útját. Épp ezért érdemes egy kis kitekintést tennünk, hogy meggyőződhessünk arról, hogy a környező országok lakásáraihoz képest hol is tartunk valójában. (Korábban pedig azt is megírtuk már, hogy Budapesten egy 2 szobás lakás az átlagbér 97%-áért bérelhető ki.) Összegyűjtöttük a szükséges adatokat, melyek elég sokatmondónak bizonyultak.

Az alábbi ábrán megtekintheted, hogy Közép-Európa nagyvárosaiban hány euró a lakások átlagos négyzetméterára. Lilával jelöltük Budapest külvárosát, míg kékkel a belvárost.

A fenti ábráról könnyen leolvasható, hogy a budapesti lakásárak közelítenek a Közép-Európában jellemző összegekhez. A belvárosi ingatlanok négyzetméterára (2721 euró) lényegében elérte már a pozsonyi (2754 euró) és a varsói (2776 euró) árszintet, de fővárosunk külvárosi lakásáraiban (1575 euró/m2) még megfigyelhető egyfajta diszkont (13-25%) a környező országok nagyvárosainak hasonló területeihez képest. Azt is érdemes tudni, hogy a budapesti átlagbér alacsonyabb a drágább ingatlanárral rendelkező városok átlagjövedelmeinél. Ezért volt fontos megnéznünk, hogy a lakások négyzetméterenként melyik városban hány havi nettó átlagjövedelemért vásárolhatóak meg, ezt az alábbi ábrán láthatod.

Ahogy a négyzetméterárak és a fenti városokban elérhető nettó átlagjövedelem viszonyát is megvizsgáljuk, tisztább kép rajzolódik ki. A számokból kiderül, hogy régiónk 9 nagyvárosa közül Budapesten kell a 3. legtöbbet dolgozni egy lakásért. Immár 3,78 havi budapesti átlagjövedelemre van szükséged, hogy a leendő belvárosi lakásod 1 négyzetméterét meg tudd vásárolni, miközben a külvárosban 2,19 havi átlagfizetéssel tudod ezt megtenni. Ezzel a helyi munkabérekhez viszonyítva átlagosan 25-30%-kal drágábbak a budapesti lakások a bécsi, ljubljanai, varsói, pozsonyi, bukaresti és zágrábi társaikhoz képest.

Fontos kiemelni, hogy a felsorolt városok, és nem az országok átlagbéreivel számoltunk! Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor a magyarországi és a budapesti átlagbér közötti mintegy 25-30%-os különbség ismeretében az is elmondható, hogy a vidékiek valószínűleg nehezebben vásárolnak lakást maguknak, mint a környező országok vidéki lakossága a saját fővárosába költözve (kivéve Prága és Belgrád). Prága a magas lakásárai, míg Belgrád az alacsonyabb munkabérei miatt tudott még drágább lenni, mint Budapest.

A szemléltetés kedvéért azt is kiszámoltuk, hogy Közép-Európa nagyvárosaiban hány évig kellene félretenned a teljes átlagjövedelem (adott város átlagjövedelme) összegét egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához.

Mint ahogy már jelen bejegyzésünk elején és egy korábbi cikkünkben is említettük, Budapesten a bérleti díjak a munkabérekhez képest rendkívül magasak. A fenti ábra alapján ugyanez elmondható a lakásárakról is. Az átlagos négyzetméterárakból ugyan ez még nem látszódott egyértelműen, viszont az átlagjövedelmet is figyelembe véve már annál szembetűnőbb a budapesti lakásárak túlfűtöttsége. Elsősorban a belvárosi lakásokon látszik, hogy kicsit sem számítanak olcsónak a budapesti ingatlanok. Egy 50 négyzetméteres belvárosi lakást a jelenlegi bérszínvonal mellett 15,76 évnyi átlagbérrel tudnál kifizetni, míg egy külvárosi ingatlan 9,12 évnyi átlagfizetést kóstál. Budapesthez képest a helyi átlagjövedelemből már csak Prágában és Belgrádban nehezebb megvásárolni a lakásokat.

Azt is érdemes azonban figyelembe venned, hogy a lakáshitelek az utóbbi fél évben historikusan is nagyon olcsónak számítanak, így ha például albérletben laksz, és a lakásvásárláson kívül nincs más választásod, nem érdemes tovább várnod a lakáshitel felvételével! Amennyiben még ilyen árak mellett is a vásárlás mellett döntesz, a jövőbeli kamatemelések miatt válaszd a kiszámítható, hosszú kamatperiódusú (10-15-20 évre vagy végig fix kamatozású) lakáshiteleket!

Ha lakásvásárláson töröd a fejed, most a részletes lakáshitel kalkulátorunk segítségével megnézheted a legjobb finanszírozási ajánlatokat! Néhány napja írt cikkünkben pedig további fontos információkat találhatsz a hiteligényléssel kapcsolatban!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Szuperunalmas szuperkedd

    Március 3-ai szuperkedden egyszerre tartják nagyon sok amerikai államban a demokrata előválasztást. Március közepére pedig nagy valószínűséggel eldől, hogy Trump kihívója egy radikálisabb, vagy mérsékelt... The post Szuperunalmas szuperkedd appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.