Betöltés

Égető kérdések a CSOK-ról – Így szerezzük meg a többmilliós támogatást

szerző: Bankmonitor
2017-03-22

A családok számára járó otthonteremtési támogatás már több, mint 1,5 éve elérhető, azonban tapasztalataink szerint az emberekben még mindig sok a kérdőjel az igénylési feltételek körül. A félreértés a már meglévő ingatlanra vonatkozó szabályozást is gyakran érinti, ami miatt sokan úgy vélik, hogy eleve elesnek a 600 ezer Ft-tól 10 millióig terjedő támogatástól. Pedig a részletekbe betekintve kiderül, hogy akkor is sikerrel pályázhatunk, az akár több milliós vissza nem fizetendő CSOK-ra, ha már rendelkezünk ingatlannal.

Meglévő ingatlan esetén sem bukjuk a CSOK-ot

Sok család számára az otthonteremtési támogatás (CSOK) jelentheti a megoldást, hogy új ingatlant vásároljon, vagy a meglévőt bővítse, hiszen a gyermekek számától és a felhasználás céljától függően 600 ezertől 10 millió forintig terjedő támogatást is igényelhetnek.

Azonban a CSOK szabályai kifejezetten bonyolultak lehetnek, így sokan azért esnek el az akár több milliós támogatástól, mert nincsenek tisztában a rendszer pontos működésével. A Bankmonitornál rendre találkozunk olyan egyedi esetekkel, ahol a részletszabályokat áttekintve mégis kiderül, hogy az adott család komoly összeget vehet igénybe az államtól.

Az egyik leggyakoribb félreértés a meglévő gyermekek esetén alkalmazandó szabályt szokta érinteni, mert ilyenkor a házastársak hajlamosak a saját életkorukat figyelembe venni (előre vállalt gyermekeknél vonatkozik a szabályozás a fiatal házaspárokra, ahol az egyik félnek kell 40 év alattinak lennie). Azonban ilyen esetben nem számít, milyen korúak vagyunk, a gyermekünk után, ha 25 év alatti és a családdal lakik, gond nélkül igénybe tudjuk venni a támogatást.

Ugyanakkor sokan azt gondolják, hogy az is eleve kizáró ok a CSOK igénylésénél, ha valamilyen ingatlantulajdonnal már rendelkeznek. Pedig a felhasználási céltól függően megengedett, hogy rendelkezzünk már valamilyen lakással, mindösszesen azt szükséges figyelembe venni bizonyos esetekben, hogy mekkora a tulajdoni hányadunk az ingatlanban.

Nézzük is meg a legfontosabb idevonatkozó szabályokat lakáscéltól függően:

 • Új lakásvásárlási és építési cél esetében nincs megkötve, hogy milyen ingatlantulajdonnal rendelkezhetnek az igénylők, így bármennyi ingatlanjuk lehet, és nem számít a tulajdoni hányaduk sem az egyes ingatlanokban
 • Használt lakásvásárlás és bővítési felhasználás esetében sincs korlátozva az igénylők egyéb lakóingatlanjainak száma, viszont arra kell figyelni, hogy az igénylők tulajdoni hányada nem haladhatja meg az 50%-ot (bővítési célnál a bővített ingatlantól eltekintve)

Tehát a 4 lehetséges felhasználási célból az új lakásvásárlásnál és építésnél a más ingatlanban meglévő tulajdonunk nem jelent semmilyen akadályt. Viszont a használt lakásvásárlás és bővítés esetben az 50%-os tulajdoni küszöb betartására már fokozott mértékben figyelnünk kell. Továbbá, ha 5 éven belül ingatlant adtunk el és most CSOK-kal vásárolnánk használt lakást, az értékesített ingatlan árát mindenképp fel kell használni a CSOK keretében vásárolt ingatlanhoz.

Szeretnéd megtudni, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra? A következő kalkulátor segítségével ezt is könnyen kiderítheted!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Példák az ingatlantulajdonra

Több példát is összegyűjtöttünk, amelyeken keresztül jobban megérthető, mikor jár az állami támogatás már meglévő ingatlantulajdon esetében.

Jól látható, hogy nem az számít, hogy az igénylőknek egyenként hány ingatlanban van tulajdona, hanem csak az, hogy a tulajdoni hányad az 50%-ot ne haladja meg. Akkor van probléma, ha az egyik fél 50%-ot meghaladó mértékben, vagy netán 100%-ban is tulajdonosa a meglévő ingatlannak.

A lényeg, hogy az igénylés időpontjában teljesüljenek a feltételek, a későbbiekben már változhatnak a tulajdoni arányok. Ha viszont nem felelnénk meg az 50%-os kritériumnak, akkor is lehet megoldás arra, hogy igényelni tudjuk a CSOK-ot. Ilyenkor érdemes lehet egyenes ági rokonnak ajándékozni a lakás felét vagy egészét, mert ekkor illetékmentes a procedúra.

Amennyiben teljesül ez a feltétel, már a gyermekek számától függ, hogy mekkora lehet a CSOK mértéke. Használt lakás vásárlási és bővítési cél esetében 600 ezer forinttól 2,75 millió forintig terjed a megszerezhető támogatás, de új lakásvásárlásánál és építésénél már 10 millió forintig érhető el a CSOK.

6 Hozzászólás

 1. Farkas PÉter

  Kérdés:
  HA valakinek van lakása, és a csok-ot bővítésre használja fel. (ez 3 gyerek esetén 2,x millió HUF)
  akkor “bebukta” a 10milliót vagy fapados matekkal ha holnap venne egy Új lakást, – egyéb feltételek megállnak 50-50% tuldajdon a mostaninál) a 10millióbal a felhasználtat levonják, és marad még, avagy bebukta a 10 milliót.

 2. Sándor dezsö

  Kel e mék enerkia tanusitvány használt lakásra.sekitvalaki ha.tudja. köszönőm

 3. pnékonyaklara

  A volt férjem szeretne csok -ot igényelni,van egy élettársa és annak egy kikorú gyereke,a közös fiunk velem él egy háztartásba, én nevelem.Igényelheti-e igy két gyermek után a csok-ot?

 4. M Tünde

  Testvéremmel fele fele arányban vagyunk tulajdonosok egy lakásban melyben én élek férjemmel és 2 gyerekünkel…kéri hogy fizessük ki…igényelhető csok is ilyen esetbe?

 5. J.Márta

  Új házvásárlás esetén (ami ilyen árak mellett 25-től kezdődnek) csok hitelre lehetne e az összeset kifizetni (sajnos önerőt nem tudunk felmutatni) ?Illetve ugyanez a kérdés használt lakás esetén is

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Márta,
   Az ingatlanra maximum annak 80%-áig adhatnak hitelt a bankok, a maradék lehet CSOK (bizonyos bankoknál). Amennyiben a CSOK nem fedezi a maradék 20%-ot, akkor önerő is szükséges.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!

2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

4,6 millió Ft-ot nyerhetsz a CSOK-hitellel

2018. 12. 06.

Hétfőtől igényelhető a kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású CSOK-hitel. A konstrukciónak hatalmas pénzügyi előnye van a bankok piaci hitelével szemben: az állami kamattámogatás miatt itt az adós által visszafizetendő teljes...

Blogajánló

 • alapblog

  Red herring

  A red herring, magyarul vörös hering – a filmeken azt a nyomot jelöli, ami bár tökéletesen érthető és megmagyarázható, mégis rossz irányba visz. Például egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.