Betöltés

Egyre forróbb a talaj – Most rögzítsd a hiteled kamatát LTP-vel

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-18

A lakáshitelek kamatai elindultak felfelé, egy helyen viszont még változatlan feltételek érvényesek, így a lakástakarékoknál. Utóbbiak nemcsak az állami támogatás miatt lehetnek előnyösek, hanem azért, mert a felvehető hitel kamata a futamidő alatt végig fix. Jelenleg 3,50-5,99%-os kamattal szerződhetünk el, amit a pénztárnak biztosítania kell, bármi is történjen a jövőben. Csak nehogy kifussunk az időből. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

A lakástakarékot sokan azért szeretik, mert ingatlancél esetén kockázatmentesen az állami támogatásnak hála nagyon magas hozamot tudunk elérni. A legrövidebb, 4 éves megtakarítási időszaknál 11% fölé mehet hajszálnyival az elérhető éves hozam. Önmagában ez is óriási eredmény, viszont azt érzékeljük, hogy egyre többen azzal a céllal nyitnak számlát, mert a fix kamatú hitelhez akarnak hozzáférést.

Az ingatlancélra felhasználható szerződéses összeg része az opcionálisan felvehető hitel is, ami a megtakarítási résznél némileg nagyobb szokott lenni. Egy példát hozva, ha havi 20 ezer forintot teszünk félre 4 évre, akkor az egyik ajánlat szerint a 2,8 millió forintos szerződéses összegből 1,55 millió lesz a felvehető hitel.

Nem kell a hitelt felvenni a megtakarítási időszak végén, de a tapasztalat az, hogy az ingatlanárak megugrása miatt a megtakarítási részen felül a hitel is egyre többek számára lesz elengedhetetlen. Márpedig a lakástakarékhoz kapcsolt hitel kamata a visszafizetési időszak egészére rögzített, és olyan feltételek mellett, ahogy az a szerződéskötéskor volt.

Nézd meg, mekkora szerződéses összegből gazdálkodhatsz!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ez utóbbi tétel akkor tud igazán felértékelődni, amikor épp egy kamatemelkedési időszak indul el. Reméljük, sokan tisztában vannak vele, hogy ez Magyarországon be is következett, 2018 elejétől általános kamatszint emelkedésre került sor. Az infláció várható emelkedésével és a nemzetközi folyamatokkal együtt ez a trend nem is fog megtörni.

Ezért is lehet akkora a kereslet a lakástakarékokra, mert aki még most lép, az a kedvező feltételek mellett tudja rögzíteni a hitelkamatát. Az egyes lakástakarékok eltérő hitelkamattal és THM-mel érhetők el, viszont megtakarítási időtől függetlenül a kalkulátorunk szerint 3,50-5,99%-os kamatot rögzíthetünk le a szerződéskor.

A lakáshitel kalkulátorunkba megkerestük, hogy az egy lakástakarék szerződéshez kötődő hitelt 300 ezer forintos jövedelem mellett mekkora kamat mellett kapjuk meg. Arra jutottunk, hogy 3 éves kamatrögzítésnél lesz 3,5%-os az induló kamat. Ezt tudja most a legjobb lakástakarék hitelkamata, viszont a nagy különbség, hogy ezt ő a futamidő végéig biztosítja.

Az világos, hogy például Budapesten az egy LTP szerződésből származó 1,55 millió forintos hitel sokra nem elegendő, de rögtön megváltozik a helyzet, ha közeli hozzátartozónk nevére is tudunk szerződést kötni. Gondoljunk bele, ha egy 4 éves szerződésre akár 2,8 millió forintot is felhasználhatunk, akkor 3 szerződésnél már hitellel együtt közel 8,5 millió forintról beszélünk.

A kamat mellett az egyéb költségekkel is mindenképpen érdemes tisztában lenni, amivel együtt a teljes hiteldíj mutató – futamidőtől függően – 7,4-8,5% körül alakul. Ha azt vesszük, hogy mindezt egy forinthitelre és a futamidőig végig fix kamatra adja a lakástakarék, és még a befizetésekre 30%-os állami támogatás is jár, akkor olyan rossz üzletet nem csinálhatunk.

Végezetül, a 4 lakástakarék szolgáltató közül csak egy van, ami kamatokban kilóg lefelé a sorból, a 3,5%-os kamat pedig nem lehet tudni, hogy meddig marad elérhető. A többieknél egyelőre nincs ok a kamatok emelésére, azonban ennél az egynél ajánlatos minél hamarabb lépni, mert üzletpolitikától függően akár változtathatnak is a feltételeken. De aki még most szerződik le, annak a hitel felvételekor biztosítani kell ezt a kamatot. Évek múlva garantálhatóan visszasírhatjuk a 4% alatti kamatokat..

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Legyél észnél! Váltsd ki a hiteleid!

Nem marad elég pénzed a hónap végére a hiteleid törlesztése után? Úgy érzed, gúzsba köt a tartozásod? Szeretnél levegőhöz jutni? Hiteleid mellett több pénzt szeretnél beosztani havonta? Ez a cikk...

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

Blogajánló

  • alapblog

    Olasz bánat

    Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.