Betöltés
loading

Egyszerűsödtek a feltételei a gyermekek után járó tartozáscsökkentésnek

Egy lakáshitel fennálló tartozása csökkenthető, ha a futamidő alatt gyermek születik. Egy háromgyermekes család akár 5 millió forintot kedvezményt is kaphat az államtól. Ezzel egy 15 millió forintos lakáshitelre visszafizetendő összeg akár 6,1 millió forinttal is csökkenhet. Ráadásul az igénylés feltételei is egyszerűsödtek.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A meglévő lakáscélú jelzáloghitel tartozást a második gyermek születésekor 1 millió forinttal, a harmadik gyermek érkezésekor pedig 4 millió forinttal csökkentik. Minden további baba születésekor további 1 millió forintot elengednek a tartozásból. Természetesen ezt a kedvező lehetőséget különböző feltételek teljesítéséhez köti az állam.

Hogyan módosulnak az igénylési feltételek?

Például házas-, élettársak esetében közösen kell igényelni a támogatást. Korábban ebben a helyzetben mindkét félnek tulajdonosnak kellett lenni a fedezetül szolgáló ingatlanban. Tulajdoni hányaduknak pedig el kellett érnie együttesen legalább az 50%-ot. A jövőben elégséges lehet, ha csak a pár egyik tagja tulajdonosa az ingatlannak, ezzel bővülhet a jogosultak köre.

Ugyanakkor a gyermek születését – örökbefogadás esetén a határozat jogerőre emelkedését – követő 60 napon belül be kell nyújtani a kérelmet a hatósághoz. Ha akadályoztatva volt az igénylő, akkor a határidő meghosszabbítható a probléma elhárultát követő 30. napig. Azonban így sem haladhatja meg a határidő a születést, örökbefogadási határozat hatálybalépését követő 120. napot. Vagyis a kérelem benyújtását nem szabad halogatni.

Mit jelenthet ez a támogatás egy háromgyermekes család esetében?

Példaként vegyünk egy fiatal párt, aki álmai otthonának megvásárlásához 15 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitelt igényelt. A pár mérsékelni szerette volna a kamatkockázatot, ezért egy 10 éves kamatperiódusú kölcsönt igényelt. A hitel induló havi törlesztőrészlete 87 922 forint, amely 10 évig változatlan szinten marad, legalábbis a kamat módosulása miatt nem emelkedhet.

Ha a párnak 3 gyermeke születne – az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy 3 évente -, akkor a második és harmadik baba után már jogosultak lennének a tartozás csökkentésére. Összesen 5 millió forinttal csökkenne a hitelösszeg a gyermekek érkezése miatt, 1 millió forinttal a hatodik és további 4 millió forinttal a kilencedik év végén. A törlesztőrészlet a 10. évtől a felére csökkenne, a teljes visszafizetendő összeg pedig 6,1 millió forinttal mérséklődne a gyermekek után járó tartozáscsökkentés miatt.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Történelmi lehetőség: long value részvények

    The post Történelmi lehetőség: long value részvények appeared first on alapblog.

  • KonyhaKontrolling Mítoszok az olcsó bankkártyáról

    A banki szolgáltatások is pénzbe kerülnek – remélem ez mindenki számára nyilvánvaló. Ennek ellenére senki ne érezze magát rossszul, ha keres egy olcsóbb megoldást.A bankmonitor összeszedte, hogy melyek azok a szolgáltatások, amik már a legolcsóbb bankkártyával is elérhetőek. Természetesen van olyan szolgáltatás, ami csak drágább bankkártyákkal érhető el (például pénzvisszatérítés vagy biztosítások). Ezeknek az értékéről Tovább olvasom "Mítoszok az olcsó bankkártyáról" → The post Mítoszok az olcsó bankkártyáról appeared first on KonyhaKontrolling.