Betöltés

Elakadt a szekér! Már a profik sem tudnak mit tenni a lakosság kedvencével

szerző: Bankmonitor
2017-04-04

Az alacsony kamatok mellett sokak számára egy pénzpiaci vagy kötvényalap jelentette a megoldást az elmúlt néhány évben, azonban a helyzet sokat változott. Egyértelműen látszik, hogy ezek az alapkategóriák kevésbé számítanak népszerűnek, az alacsony hozamok miatt sok befektető elfordult tőlük. Ezzel szemben az ingatlan és abszolút hozamú alapokat egyre nagyobb érdeklődés övezi, habár ezek a befektetések sem számítanak kiemelkedőnek.

2012-ben a jegybank belefogott nagy jelentőségű kamatcsökkentésébe, aminek hatására közel 5 év múltán az általános kamatszint, és a pénzpiaci hozamok soha nem látott szintre csökkentek. Ennek a folyamatnak a nagy nyertesei természetesen a befektetési alapok és később a lakossági állampapírok voltak. Míg az állampapírok elsősorban azok számára jöhetnek szóba, akik kockázatmentes megoldást keresnek, addig a befektetési alapok között mindenki megtalálhatja a kockázatvállalási hajlandóságának megfelelő befektetést.

A befektetési alapok közül elsőként a bankbetétek kamatpotenciálját megközelítő, de sokkal könnyebb hozzáférhetőséget biztosító pénzpiaci alapok váltak népszerűvé. Emellett a csökkenő hozamkörnyezetben kifejezetten jól teljesítettek a különböző kötvényalapok is, így a 2012-2014-es időszakban nem volt ritka a kétszámjegyű éves hozam sem. Ez alapján azt lehet mondani, hogy ebben az időszakban teljesen racionálisnak lépés volt a befektetők részéről, hogy a megtakarításukat ezekbe az alapokba helyezték át.

2015-től azonban szemmel láthatóan megváltozott a helyzet. Úgy adódott, hogy a tartósan alacsony kamatok közepette egyre szűkültek az alapok befektetési lehetőségei. Ma már ott tartunk, hogy gyakorlatilag nagyobb kockázatvállalás nélkül már kiemelkedő hozamot egyáltalán nem érhetünk el, sőt a pénzpiaci alapoknál már 0% közelébe ereszkedtek a hozamok, míg a kötvényalapoknál is 3-4% lett, amit elvárhatunk.

Ugyanakkor ennek ellenére még sokan kitartottak ezen alapok mellett a múltbeli teljesítmény miatt. A kötvényalapoknál még leginkább csak most kezdenek feleszmélni a befektetők, ami abból látszik, hogy 2017 március végére már csökkeni kezdett a kötvényalapokban kezelt vagyon.

Ezzel párhuzamosan az abszolút hozamú alapok egyre szélesebb körben váltak ismertté, és azóta is töretlenül nő a kezelt vagyon nagysága. Ugyan ezen alapok már jóval nagyobb kockázat felvállalásával járhatnak, azonban a közelmúltban vonzó hozamot biztosítottak a befektetőknek.

Az elmúlt két évben pedig sokan az ingatlanalapokban láttak fantáziát, ami meg is látszódik az itt kezelt vagyon bővülésében. Két év leforgás alatt mintegy 250 milliárd forinttal nőtt az ingatlanalapok kezelése alatt álló vagyon, ráadásul a bővülés még az első negyedévben is dinamikus volt.

Ha kockázatmentesen szeretnél befektetni még az állampapírokkal vonzó hozamot érhetsz el. A következő kalkulátor pedig segít a legjobb megoldást kiválasztani!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szorongatott helyzetben az alapok

A pénzpiaci alapok ma már kevésbé jelentenek vonzó lehetőséget és a befektetők is kerülni kezdik őket. Ennek legfőbb oka természetesen az alacsony elérhető hozam, és a viszonylag magas költségterhelés. Másrészről az alapkezelők is egyre szorongatottabb helyzetbe kerültek a lehetőségek szűkülésével. Sok alapkezelő már a pénzpiaci alapok vonzó tulajdonságának számító tőkevédelmet is megszüntetni szándékozik a következő időszakban. Ez azért lényeges, mert így már egy pénzpiaci alappal sem lehetünk biztosak abban, hogy a betett pénzünket maradéktalanul visszakapjuk.

A kötvényalapoknál is már leginkább akkor érhető el magasabb hozam, ha egy szabad futamidejű, vagy egy feltörekvő piacokon befektető alapot szemelünk ki. Cserébe a kockázatunk is jóval magasabb lesz, így a befektetés értéke is jobban ingadozhat. A hazai és nemzetközi piacon befektető rövid és hosszú kötvényalapoknál a hozamemelkedés jelenti a legnagyobb kockázatot, ami miatt a következő időszakban akár veszteségbe futhatunk velük.

A kötvényalapok helyettesítői a következő időszakban vélhetően a hosszabb futamidejű lakossági állampapírok lehetnek.

Érdekes adalék, hogy a hazai piacon legnagyobb kezelt vagyonnal rendelkező OTP Optima rövid kötvényalap helyét az Erste ingatlanalapja vette át. Tavaly év vége óta egyre több befektető vonta ki a pénzét az Optimából és az ingatlanpiaci lázzal egyidejűleg pedig az Erste Ingatlanalapját egyre nagyobb érdeklődés övezte. Mindez jól jellemzi a befektetők hangulatváltását is, bár egyéb tényezők (betét+befektetési alap akció) is közrejátszottak a trónfosztáshoz.

Azért azt érdemes megjegyezni, hogy az ingatlanalap sem habostorta. Ugyan első blikkre vonzó hozamokkal szembesülünk, de az ingatlanpiac kedvezőtlen alakulása esetén itt is veszteségekbe futhatunk. Például az alap portfóliójában tartott ingatlanok leértékelés is okozhat kellemetlen meglepetéseket.

A mai környezetben, aki a kockázatoktól sem riad vissza, egy abszolút hozamú alappal járhat jól. Ezek az alapok rugalmasságot biztosíthatnak, és mindig ott fektethetnek be, ahol jó lehetőségeket látnak. Bár már az abszolút hozamú alapok is megérzik a szűkülő befektetési lehetőségeket, hiszen néhány alapnál már alacsonyabb hozammal találkozhatunk. Sőt, rövid távon veszteségbe is belefuthattak.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.