Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!

Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-04 Frissítve: 2021-10-11
 

Sok befektető, ha rápillant a megtakarítására, akkor most döbbenhet rá, hogy a hozamemelkedés mekkora veszteséget okozott számára. Egy kötvényalappal például az év eleje óta akár 5%-os mínuszt is össze lehetett szedni. A lakossági állampapírok tulajdonosai viszont ebből semmit sem érzékeltek, hiszen az árfolyamukra nem hat a piaci hozam. A CashMester következő részében leírjuk a legfontosabbakat a témában.

Mi történt pontosan?

Összecsaptak a hullámok a fejünk felett, a forint gyengülése mellett az állampapírpiaci hozamok is megemelkedtek. Ebben az évben a 10 éves kötvényhozam majdnem a duplájára ugrott (2,02% vs. 3,76%), ami elég tetemes átmeneti veszteséget okozott a kötvénytulajdonosoknak. A zakó alól egyedül egy, de igazán népes befektetői csoport jelentett kivételt, azok pedig nem mások voltak, mint akik lakossági állampapírt vásároltak.

Mit jelent ez magyarul?

A lakossági állampapír, ha kicsit morbidan fogalmazunk, akkor a kötvények között is egy külön állatfaj. A kötvények árfolyama általában attól függ, hogy éppen milyen a piaci hozam. Ha a hozam nő, akkor az árfolyam csökken, ha a hozam esik, akkor az árfolyam emelkedik.

Az egyedi kötvényeket tartók az utóbbi hónapokat azért is szenvedték meg nagyon, mert a piaci hozamok jelentősen megemelkedtek. A kötvényalapok sem tudtak ez alól a trend alól kibújni, ott is jókora veszteségek gyűltek össze. Nem csoda, hogy az összesítésünk alapján simán bele lehetett futni 4-5%-os veszteségbe fél év alatt.

A csak a lakosság számára elérhető állampapírok viszont mindebből semmit sem érzékeltek. Egyszerűen azért, mert az árfolyamukra a piaci hozamoknak nincs hatása. Mindössze azt kell nézni, hogy mekkora kamatot fizet az állampapír és az árfolyamhoz szépen naponta hozzáíródik az időarányos kamat.

Ha megnéznénk a lakossági állampapírok árfolyamát, akkor az egy emelkedő lineáris egyenes lenne, aminek a meredekségét csak az dönt el, hogy mennyire nagy a kamata. Minél nagyobb, annál meredekebben emelkedik az árfolyam is.

Egészen idáig nem volt lehetőség bemutatni, hogy miként is szerepelnek a lakossági állampapírok kritikus szituációban, de a június csattanós választ adott a kétkedőknek.

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene engem érdekelnie?

Már régóta hangoztatjuk mi is azt, hogy nem lesz jó vége, ha például az ember kötvényalapban tartja a pénzét, ugyanis az árfolyamok annyira elszaladtak (a hozamok olyan mélyre estek le), ami után a trendforduló szinte garantált.

2018-ban eddig pont ennek vagyunk szemtanúi, a hozamok több ütemben emelkedtek meg, különösen gyorsan és nagymértékben az utóbbi 1,5 hónapban. A folyamat vélhetően folytatódni is fog, ha nem is olyan elánnal, mint a legutóbb.

Óriási szerencse, hogy a lakossági befektetők elég nagy hányada lakossági állampapírban tartja a megtakarítását, mert ők védelmet élveznek. És még átmeneti jelleggel sem érheti őket veszteség a hozamemelkedésben.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés