Betöltés

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-18

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai. Az aduász most is a prémium állampapír, be is mutatunk két okot, miért.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Sokat hallhattatok már az utóbbi hetekben lezajló forintgyengülésről és hozamemelkedésről, valamint arról, hogy a befektetők szempontjából ez mennyire jelent rossz hírt. Van azonban egy népes tábor, akinek a szeme sem rebben ilyen időszakban, sőt, akik számára akár jól is jöhetnek a most látott folyamatok.

Meglepőnek tűnhet, de a lakossági állampapírokat vásásrolókról beszélünk. Két dolog miatt is nagyon szerencsések lehetünk, ha van állampapírunk. Az egyik az, hogy a lakossági állampapírok árfolyama nem tud beesni amiatt mert éppen a piaci hozamok emelkednek. A másik pedig az, hogy ha változó kamatozású állampapírunk van, és az az inflációt követi le, akkor a magasabb infláció idővel magasabb kamatot is jelent. De nézzük mindkét indokot részletesebben kifejtve.

A lakossági állampapírok legnagyobb előnye, hogy azokat nem éppen a piaci hozamok alapján értékelik be, hanem mindig fix árfolyama van a kötvénynek (leszámítva az éppen időarányosan felhalmozott kamatot). A mindenki által megvásárolható kötvényeknél a piaci hozamok emelkedése az árfolyam csökkenésével jár együtt.

Az óriási különbséget most tapasztalhattuk meg igazán. Vegyünk egy hagyományos magyar kötvényt, ami 5 éves lejáratú és 1%-kal nőtt a piaci hozam időközben. Ekkor viszonylag egyszerűen akár 5% körüli értékkel is visszaeshetett az árfolyama. Összehasonlítva egy 5 év körüli lejáratú lakossági állampapírral, azt látjuk, hogy ez utóbbinál semmi sem történt. Az árfolyam nem esik vissza, marad 100%-on.

Egyelőre azt sem tudjuk megállapítani, hogy a piaci hozamok meddig emelkednek, az biztos, hogy elég zűrös időszakon vagyunk túl 2018 első felében. Vélhetően sokaknak nagyobb vesztesége keletkezett egy kötvényalappal vagy éppen egy hagyományos (mindenki által vásárolható kötvénnyel). A lakossági állampapírokat vásásrolók viszont nagy biztonságban érezhetik magukat, vagyis van ok az örömre.

De itt még nincs vége a jó híreknek. A nemzetközi befektetők közül többen is azért aggódnak, mert a vártnál gyorsabban térhet vissza és nagyobb lehet az infláció, ami meglepetésszerű helyzet elé állíthatja a jegybankot. A magasabb infláció sok tekintetben rossz, de azok számára a befektetők számára, akik változó kamatozású állampapírt vettek, akár még jó is lehet ez a kimenet.

A legjobb példaként a prémium állampapírt tudjuk hozni, aminek két sorozata van, a 2021/K jelzetű aktuális kamata 3,5%, míg a 2023/J kamata 3,8%. Igen ám, de ezek a kötvények az infláció felett fizetnek 1,1%-ot és 1,4%-ot. Ez egészen tisztességes reálkamat ahhoz képest, hogy egy teljesen biztonságos befektetésről van szó.

Azt ne feledjük, hogy némi csúszás van a rendszerben, hiszen a szabályok szerint a 2018-as infláció alapján megállapított kamatot (2019-től kezd majd eszerint kamatozni az állampapír) valójában 2020-ban fogja ténylegesen kifizetni a kötvény. Még ezzel együtt is a befektetők malmára hajtja a vizet, ha emelkedő kamatkörnyezetben változó kamatozású kötvényt vesznek.

Mivel a statisztikák szerint a legnépszerűbb papírról van szó, nem lennénk meglepődve, ha a következő időszakban ez a reláció fennmaradna. Nem indokolja semmi, hogy nagy legyen az érdeklődés a prémium állampapírokra. Sőt, a fent felsorolt két tényező miatt nagyon jó stratégiának tűnik ilyen formában előre készülni a rosszabb időkre. Ilyen formában egy kötvényalap lecserélése egy változó kamatozású (inflációkövető) állampapírra is igen logikus lépés lehet.

Keresd meg a hozzád illő állampapírt a kalkulátorunkkal!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Így hallgatnak a jegybankok

2018. 10. 13.

A fogyasztói árinfláció a jegybankok szerint rendben van. Vagyis talán ennek köszönhető, hogy ölbe tett kézzel nézik, ahogy az árak emelkednek. A 2000-es évek közepén, még a 2008-as válság előtt...

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.