Hírdetés

Elég nagy lábon élsz?

szerző: |
Frissítve:
 

Kinek van jobb autója: neked, vagy a szomszédodnak? Vagy egyáltalán melyikőtök rendelkezik autóval? Biztos, hogy elég nagy és okos a tévéd? Ezek, és ehhez hasonló kérdésekre adott válaszok pörgetik a gazdaságot, és egyúttal garantálják, hogy a gazdagság helyett csak annak illúziójával élj életed végéig. Mi lehet a megoldás, hogy valóban gazdag legyél?

Költések

Mi baja egy 4-5 éves autónak? És egy ugyanilyen idős tévének? Valljuk be őszintén igazából semmi. De amennyiben nem lököd le az állványáról, vagy vered le a falról, egy TV még 10 év múlva is használható. Persze lesz szebb, újabb, jobb a piacon, de kérdés, hogy a többlettudásért érdemes lecserélned valami jól bevált eszközt. Természetesen, amennyiben mindig új dolgokkal veszed körbe magad, akkor az a gazdagság illúzióját kelthetik benned.

De gazdagnak csak akkor érezheted magad, ha mindezt megengedheted magadnak, nem hitelből költekezel, ráadásul még megtakarításaid is vannak. Mindenki ismer valakit, aki jól keres, külföldi nyaralásokra jár, új autóval szaladgál, de ha baja lesz a kocsijának képtelen egyben és azonnal rendezni a szervizszámlát.

Ahhoz, hogy ez az ismerősöd ki tudja fizetni a váratlan kiadásait, megtakarítással kell(ene), hogy rendelkezzen. De a sok hiteltörlesztő és új fogyasztási cikk vásárlás következtében nem jut már rá pénze a hó végén. És ez hatalmas, de könnyen elkerülhető hiba.

Hírdetés

Hírdetés

Megtakarítás

A megtakarítás egy elhalasztott fogyasztás. Nem azt jelenti, hogy örökre lemondasz arról a pénzről, hanem mindössze később fogod azt (és annak hozamait) elkölteni. Viszont a megtakarítani szándékozott összeget már a hó elején el kell különíteni (és ahhoz nem szabad nyúlni). Amennyiben így teszel, azt fogod észrevenni, hogy a maradék összeg is elég lesz a hó végéig. Viszont, ha mégis megszorulnál, egy-egy hónapban már lesz mihez nyúlnod. De ahhoz, hogy ne éld fel rövidtávon a megtakarításaidat, szokásoddá kell válnia spórolásnak. Akár azáltal, hogy más szokásaidat alakítod át: 2-3 évvel később cseréled ki az autód, tévéd, vagy egyszerűen levágod a felesleges kiadásaidat (dohányzás, kávézás).

Mit kezdj a megtakarított összeggel? Több cikkünk is erre keresi a választ. A legutóbbit itt tudod elolvasni: Béremelést kaptál? Erre költsd!

Fogyasztás paradoxona

A fogyasztás nem ördögtől való. A fent említett ismerősöd is rendkívül jót tesz a gazdasággal (vásárol, szolgáltatásokat vesz igénybe, ami által nő a GDP), de saját magával már korántsem biztos. Viszont ha senki sem fogyasztana, akkor a gazdaság is megtorpanna, ami senkinek sem lenne jó.

Klasszikus paradoxon: ha mindenki egyszerre elhalasztja a fogyasztását, akkor mindenkinek rossz lesz (újabb gazdasági pangás). De amennyiben csak te teszed ezt, akkor ezzel lépéselőnybe kerülsz, míg másokra nem lesz hatással. Csukott szemmel bízhatsz a többségben: nem fognak változni, így neked megéri félretenni.

Nyugdíjparadoxon

Ugyanezzel a paradoxonnal találkozhatunk a nyugdíjfronton is. Amennyiben mindenki több gyereket vállal (legalább kettőt-hármat), akkor a nyugdíjrendszer megmenekül az összeomlástól, és mindenki számíthat akkora nyugdíjra, amiből meg is lehet élni. Viszont amennyiben csak te vállalsz több gyermeket, akkor neked megnövekednek a jelenlegi kiadásaid, de a nyugdíjrendszer ettől még kifullad. És sajnos ezen a téren sem lehet semmi jóra számítani. Mi lehet a megoldás? Nyilván nem tudsz rávenni mindenkit a nagycsaládos szerepkörre. Akkor marad az öngondoskodás. Nyugdíjjal kapcsolatban csak így kerülhetsz lépéselőnybe a többséghez képest.

Kalkulátorunk segítségével kiszámíthatod, hogy milyen nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz, ha már most félreteszel erre a célra!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mésZ
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
  • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.

Amennyiben az Aegon Alapkezelőnél abszolút hozamú alapokba fektet, bármennyit is érjen el +1%-ot bónusz hozamot kap! Mindezt ingyen.

Hírdetés