Elég nagy lábon élsz?

 • 2016.11.06.
 • szerző: bankmonitor.hu

Kinek van jobb autója: neked, vagy a szomszédodnak? Vagy egyáltalán melyikőtök rendelkezik autóval? Biztos, hogy elég nagy és okos a tévéd? Ezek, és ehhez hasonló kérdésekre adott válaszok pörgetik a gazdaságot, és egyúttal garantálják, hogy a gazdagság helyett csak annak illúziójával élj életed végéig. Mi lehet a megoldás, hogy valóban gazdag legyél?

Költések

Mi baja egy 4-5 éves autónak? És egy ugyanilyen idős tévének? Valljuk be őszintén igazából semmi. De amennyiben nem lököd le az állványáról, vagy vered le a falról, egy TV még 10 év múlva is használható. Persze lesz szebb, újabb, jobb a piacon, de kérdés, hogy a többlettudásért érdemes lecserélned valami jól bevált eszközt. Természetesen, amennyiben mindig új dolgokkal veszed körbe magad, akkor az a gazdagság illúzióját kelthetik benned.

De gazdagnak csak akkor érezheted magad, ha mindezt megengedheted magadnak, nem hitelből költekezel, ráadásul még megtakarításaid is vannak. Mindenki ismer valakit, aki jól keres, külföldi nyaralásokra jár, új autóval szaladgál, de ha baja lesz a kocsijának képtelen egyben és azonnal rendezni a szervizszámlát.

Ahhoz, hogy ez az ismerősöd ki tudja fizetni a váratlan kiadásait, megtakarítással kell(ene), hogy rendelkezzen. De a sok hiteltörlesztő és új fogyasztási cikk vásárlás következtében nem jut már rá pénze a hó végén. És ez hatalmas, de könnyen elkerülhető hiba.

Megtakarítás

A megtakarítás egy elhalasztott fogyasztás. Nem azt jelenti, hogy örökre lemondasz arról a pénzről, hanem mindössze később fogod azt (és annak hozamait) elkölteni. Viszont a megtakarítani szándékozott összeget már a hó elején el kell különíteni (és ahhoz nem szabad nyúlni). Amennyiben így teszel, azt fogod észrevenni, hogy a maradék összeg is elég lesz a hó végéig. Viszont, ha mégis megszorulnál, egy-egy hónapban már lesz mihez nyúlnod. De ahhoz, hogy ne éld fel rövidtávon a megtakarításaidat, szokásoddá kell válnia spórolásnak. Akár azáltal, hogy más szokásaidat alakítod át: 2-3 évvel később cseréled ki az autód, tévéd, vagy egyszerűen levágod a felesleges kiadásaidat (dohányzás, kávézás).

Mit kezdj a megtakarított összeggel? Több cikkünk is erre keresi a választ. A legutóbbit itt tudod elolvasni: Béremelést kaptál? Erre költsd!

Fogyasztás paradoxona

A fogyasztás nem ördögtől való. A fent említett ismerősöd is rendkívül jót tesz a gazdasággal (vásárol, szolgáltatásokat vesz igénybe, ami által nő a GDP), de saját magával már korántsem biztos. Viszont ha senki sem fogyasztana, akkor a gazdaság is megtorpanna, ami senkinek sem lenne jó.

Klasszikus paradoxon: ha mindenki egyszerre elhalasztja a fogyasztását, akkor mindenkinek rossz lesz (újabb gazdasági pangás). De amennyiben csak te teszed ezt, akkor ezzel lépéselőnybe kerülsz, míg másokra nem lesz hatással. Csukott szemmel bízhatsz a többségben: nem fognak változni, így neked megéri félretenni.

Nyugdíjparadoxon

Ugyanezzel a paradoxonnal találkozhatunk a nyugdíjfronton is. Amennyiben mindenki több gyereket vállal (legalább kettőt-hármat), akkor a nyugdíjrendszer megmenekül az összeomlástól, és mindenki számíthat akkora nyugdíjra, amiből meg is lehet élni. Viszont amennyiben csak te vállalsz több gyermeket, akkor neked megnövekednek a jelenlegi kiadásaid, de a nyugdíjrendszer ettől még kifullad. És sajnos ezen a téren sem lehet semmi jóra számítani. Mi lehet a megoldás? Nyilván nem tudsz rávenni mindenkit a nagycsaládos szerepkörre. Akkor marad az öngondoskodás. Nyugdíjjal kapcsolatban csak így kerülhetsz lépéselőnybe a többséghez képest.

Kalkulátorunk segítségével kiszámíthatod, hogy milyen nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz, ha már most félreteszel erre a célra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Amennyiben az Aegon Alapkezelőnél abszolút hozamú alapokba fektet, bármennyit is érjen el +1%-ot bónusz hozamot kap! Mindezt ingyen.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.02.28.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 1,40% 6,13% 5,35% 8,38% 1
  OTP Supra Alap 10,23% 9,03% 5,16% 16,40% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9,32% 8,14% 6,17% 8,39% 3
  OTP Fundman Alap 18,87% 13,01% n.a. 8,20% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,41% 5,01% 4,96% 5,89% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 6,08% 13,50% 9,44% 6,88% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,48% 0,67% 4,26% 4,26% 7
  OTP Trend Alap 16,32% 8,61% 16,71% 14,34% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Értékeltség, béremelés és Tesla az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Néhány modell, amelyek szerint el lehet dönteni, hogy az S&P 500 túlértékelt-e. Csak vájtfülűeknek! Vajon...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.