Elfogyott a növekedési hitel?

Elfogyott a növekedési hitel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-11
 

A kérdés igencsak érdemi: a cégtulajdonosok legkedveltebb hiteléről van szó. A válasz népmesei: „igen is, meg nem is”. Az ördög az alább feltárulkozó részletekben.

Elfogyott?

Bankonként eltérő. A Bankmonitor.hu információi szerint van olyan jelentősebb bank a hazai piacon, mely már nem tud új hitelszerződést kötni a maximum 2,5%-os kamatozással rendelkező növekedési hitelre. A keret dinamikusan fogy, így más bankok esetében szelektív a válasz: a jobb ügyfelek számára még elérhető, a többieknek már nem. És természetesen vannak olyan bankok még a piacon, akiknél nem lépett életbe egyelőre semmilyen korlátozás, mert kevésbé dinamikusan adták ügyfeleinknek a növekedési hitelt az első három hónapban.

Mit tegyünk, ha cégünk növekedési hitelt szeretne?

Relatív gyorsan érdemes azonosítani hiteligényünket. A növekedési hitel 2016-tól már csak beruházási hitel formájában érhető el, ezen hitelfajtához (50 millió forint feletti igény esetén) pedig elengedhetetlen, hogy pénzügyi tervet készítsünk.

Tekintettel arra, hogy a növekedési hitel ma már nem érhető el minden bankban, a cégtulajdonosok kénytelenek lesznek több banknál is tájékozódni.

A tájékozódás első és legfontosabb pontja, hogy a hiteligénylő ellenőrizze a növekedési hitel legalapvetőbb kritériumainak történő megfelelést az alábbi formmal:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Hirdetés

Hirdetés

Lehet, hogy előkerül a padlásról még egy kis növekedési hitel?

2016. évre az MNB 300 – 300 milliárd forintnyi keretet bocsát a bankok rendelkezésre növekedési hitel kihelyezésére. 300 milliárd forintban, és az ugyancsak 300 milliárd (forint) euróban kerülhet kihelyezésre. Több bank esetében is lényegesen kisebb az euróban elérhető növekedési hitel iránti kereslet, mint a forintban elérhető rész iránt. Ebből adódóan előfordulhat, hogy az MNB az euróban ki nem helyezett hitelkeret egy részét, vagy egészét átminősíti forintba kihelyezhetővé. Ugyanez történt a növekedési hitel plusz esetében is 2015-ben…

És ha egyszer tényleg nem lesz elérhető a növekedési hitel?

A Bankmonitor.hu megítélése szerint ez sem lesz feltétlenül drámai fordult a hazai vállalati hitelezésben. Rendelkezésre állnak ugyanis a Széchenyi és EXIM támogatott hitelek, mely a hiteligények döntő részénél valós alternatívát jelentenek és a növekedési hitellel azonos, vagy csak minimálisan kedvezőtlenebb kondíciókkal érhetők el.

Hitel tehát lesz, a bankok hitelezési kedve egyre nagyobb

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés