Betöltés
loading

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A Bankmonitor is beszámolt korábban arról, hogy 2018. október 16. után már nem jár állami támogatás az újonnan kötött lakástakarék szerződésekre, ami azt jelenti, hogy elveszik az évi akár 72 ezer Ft-os állami támogatás lehetősége. Az október 16-áig megkötött szerződésekre természetesen a korábbi szabályok vonatkoznak, vagyis az éves befizetések után jár a 30%-os állami jóváírás. Nem véletlenül kötöttek az utolsó napokban 140 ezren LTP-t!

Van azonban néhány olyan baki, amivel részben vagy egészben elúszhat a lakástakarékhoz járó állami támogatás, ami a csak nagyítóval érzékelhető betéti kamatok miatt sokat ront az LTP-vel elérhető hozamon. (A Fundamenta és az OTP Bank azóta új lakástakarékokkal jelent meg, amelyektől azt várják, hogy állami támogatás nélkül is megállnak a lábukon.) Az új termékekről ITT olvashatsz részletesen.)

1. Ha rendszertelenül fizetsz

Az nem újdonság, hogy amennyiben valaki nem szerződés szerint fizeti a megtakarításait, akkor eleshet az állami támogatások egy részétől. Ez akkor is előfordulhat, ha a teljes évre vetítve egyébként a megfelelő összeg kerül a számlára. Ez az úgynevezett 25 %-os szabály miatt lehetséges: az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében nem lehet több a jóváírt állami támogatás összege az egyébként járó támogatás 25-25%-ánál. Az alábbi táblázat jól mutatja, hogy emiatt könnyen elbukhatsz akár 18-36 ezer Ft-ot. Mégpedig évente!

TIPP: Ha tudod, fizesd be előre a megtakarítási összeget akár egy évre, így biztosan nem maradsz el.

LTP állami támogatás
LTP állami támogatásának változása, ha nem fizetjük rendszeresen a havi megtakarítási összeget.

2. Ha idő előtt kiszállnál

Amennyiben úgy döntesz, hogy nem fizeted tovább a lakástakarékodat és idő előtt kilépsz a szerződésből – például, mert megszorultál és gyorsan pénzre van szükséged – akkor természetesen erre is van lehetőséged. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mikor szállsz ki. Ha már eltelt 4 év, akkor egy szerződésmódosítást követően állami támogatással és kamatokkal együtt hozzá juthatsz a pénzedhez, vagyis nem ér veszteség.

Ám, ha még nem telt el 4 év, akkor az állami támogatás és annak kamatai elvesznek. Ezért a pénzügyi kár annál nagyobb, minél régebbi a szerződés.

TIPP: Az LTP felszámolásánál akár jobb megoldás lehet egy kedvező személyi kölcsön felvétele is. Ha például már három éve fizetsz havi 20 ezer Ft-ot, ami után jóváírtak a 3*72 000 Ft-ot, akkor a szerződés felbontásával elveszíted a 216 000 Ft állami támogatást+annak kamatait. Eközben 1 millió Ft személyi kölcsön 3 éves futamidővel csak 124 244 Ft teljes költséggel jár, vagyis ennyivel kell többet visszafizetned a felvett összegnél. Ezzel a kalkulátorral azonnal össze is hasonlíthatod az aktuális személyi kölcsönöket.

TIPP: Amennyiben végleg felszámolnád az LTP-det, akkor még megfontolhatod az átruházás lehetőségét egy közeli hozzátartozó (szülő, nagyszülő, gyerek, unoka és más egyenesági rokon, testvér, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő, házastárs) részére. Ebben az esetben ő fizeti tovább a megtakarítást, a támogatás pedig nemvész el. 

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

3. Ha csúszol a fizetéssel

Az előbbiekből is láthatod, hogy a lakástakarék igazi előnye akkor domborodik ki, ha rendszeresen fizeted a szerződés szerinti megtakarítási összeget. Sokan, akik ezt megtehetik, éppen ezért előre, egy összegben befizetik fél vagy egy évre a díjakat, így biztosak lehetnek abban, hogy nem kerülnek elmaradásba.

Korábban egy-egy kihagyott hónap nem jelentett feltétlenül pénzügyi hátrányt akkor sem, ha a megtakarítási év végéig nem rendezte valaki a dolgot, legfeljebb ennyivel meghosszabbodott a megtakarítási időszak. Azaz később jutott pénzhez az ember. 

2018. október 17-től azonban már csak a szerződésben rögzített megtakarítási időszak végéig jár az állami támogatás, vagyis a plusz hónapokra csak a csekélyke kamatot kapod meg. Például, ha 3 hónap csúszásban vagy, akkor egyfelől ennyivel később használhatod fel lakáscélra a pénzed, másrészt havi 20 ezer Ft-os megtakarításnál 18 ezer Ft veszteséget szenvedsz el.

TIPP: Ha el is maradtál egy-egy hónapnyi befizetéssel, megtakarítási éven belül érdemes rendezned a dolgot.

4. Ha többet fizetsz be, mint kellene

2018. október 17-től – a 2018. évi LXIII. törvény hatálybalépésétől – csak a szerződés megkötésekor rögzített havi befizetések után jár állami támogatás. Megtakarítási éven belül persze befizetheted a hiányzó hónapokat, így marad a szerződés szerinti megtakarítási időszak, de az éves befizetési kötelezettségen felül már nem jár a plusz pénz.

TIPP: Ha korábban fizettél be többet a szerződés összegnél (például 5 ezer Ft-os LTP-t kötöttél, de te minden hónapban 10 ezer Ft-ot utaltál), akkor ezt azonnal hagyd most abba, mert minimális kamatra számíthatsz csak a plusz összeg után. Ennél azért még manapság is találhatsz jobb helyet a pénzednek.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik a szuperolcsó NHP Hajrá hitelt

Az NHP Hajrá konstrukció friss módosításainak köszönhetően nagyobb mértékben fogja elősegíteni a hazai vállalkozások külföldi beruházásait, rugalmasabb forgóeszközhitelezést tesz lehetővé, továbbá társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik korszerűsítési beruházások finanszírozáshoz....

kislány

Falusi csok: ezek a leggyakoribb félreértések

Népszerű a falusi csok, ám még mindig sok ezzel kapcsolatban a félreértés. A Bankmonitor.hu összegyűjtötte ezek közül a leggyakoribbakat. A falusi csok remek lehetőséget jelent azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalást...

Blogajánló
  • alapblog Radikális S&P 500

    Elemzők találgatnak, ez a mindennapi életünk része, úgyhogy nem is az a fenti ábra érdekessége, hogy a túlnyomó többség milyen alakú visszapattanásra számít jelenleg a vírusgazdaságtól.... The post Radikális S&P 500 appeared first on alapblog.