Betöltés

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

szerző: Singer Zoltán
2019-02-18

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára már a Fundamenta és az OTP Lakástakarék is kijött a saját termékével, így elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy bemutassuk ezeket.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

Fontos tudni, hogy 2018. október 17. után már nem lehet állami támogatással lakástakarékot nyitni. Erre először a Fundamenta reagált, melyet követően pedig már az OTP Lakástakarék is megalkotta a maga konstrukcióját. Ezekre az állami támogatás helyett kamatbónuszt írhatnak jóvá, ami az adott évi befizetésekre kapott addicionális hozam, és nem kamatos kamat! Az alábbiakban ezt is részletesen kifejtjük!

Számlanyitási díj

Az nem változott, hogy a szerződéses összeg most is a megtakarítási rész és a hozzá igényelhető hitel összege. A számlanyitási díjat továbbra is a szerződéses összeg 1%-ában határozzák meg.

Számlanyitási díjkedvezmény

Az OTP-nél a vonatkozó hirdetményben közzétett időszakokban előfordulhat az is, hogy kedvezményes számlanyitási díjat megfizetve tudunk szerződést kötni. Ebben az esetben a számlanyitási díj a szerződéses összeg 0,5%-ára, 0,25%-ára, 0%-ára, illetve egy havi betéttel megegyező mértékre csökkenthető. A Fundamentánál nem szokott ehhez hasonló akció lenni, de a jövőben ezzel ellentétes gyakorlat is előfordulhat.

Megtakarítási időszak

Az OTP-nél 58 hónap és 120 hónap, a Fundamentánál pedig 71 hónap és 111-112 hónap a megtakarítási időszak hossza.

Szerződéses összeg

Az OTP Lakástakarék szerződéses összege 58 hónapos megtakarítási időszak esetén 1,4 milliótól 7 millió forintig, 10 éves (120 hónapos) megtakarítás mellett pedig 3 milliótól 15 millió forintig változhat. A Fundamenta szerződéses összege 71 hónapos megtakarítás mellett 870 ezertől 7 millió forintig, 111-112 hónapos megtakarítás esetén 1,37 milliótól 11 millió forintig terjed.

A havi betét

Míg a legkisebb havi betét a Fundamentánál 5 ezer, az OTP-nél pedig 10 ezer forint, addig a legnagyobb havi befizetés előbbinél 40 ezer, utóbbinál 50 ezer forint lehet. Érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy a havi betét összegét a Fundamentánál 1 ezres, az OTP-nél viszont csak 10 ezres lépésközzel lehet megadni.

A kamatbónusz

A Fundamentánál 5% a kamatbónusz mértéke, melyet csak az adott évi befizetésekre adnak. Ehhez képest az OTP a kamatbónusz mértékét attól teszi függővé, hogy milyen hosszú a megtakarítási időszak. 58 hónap esetén az adott évi befizetéseinkre 5%-ot adnak, míg a 120 hónapos szerződésre a tárgyévi befizetéseinkre 10%-ot kaphatunk. Ezen kívül újabb 5%-os extra bónuszt kaphatunk, ha a lakástakarék szerződésünk megkötését megelőző 3 hónapban vagy a szerződéskötést követő 9 hónapon belül új, legalább 10 éves futamidejű OTP lakáscélú jelzáloghitelt igényelünk. Az OTP-nél a bónusz összege legfeljebb 300 ezer forint lehet. Tehát a kamatbónusz nem a bent lévő teljes összegre jár, hanem csak az adott évben befizetett összegre kaphatjuk meg, minden befizetésünkre vonatkozóan egyszeri alkalommal.

EBKM

 • Fundamenta: 20 ezer Ft havi betét és 1%-os számlanyitási díj mellett az EBKM 71 hónapra -0,89%, 111-112 hónapra -0,54%; ugyanez a kamatbónuszt is beleszámítva 71 hónapra 0,4375%, 111-112 hónapra 0,6204%.
 • OTP: 20 ezer Ft havi betét és 1%-os számlanyitási díj mellett az EBKM 58 hónapra -1,07%, 120 hónapra -0,51%; ugyanez a kamatbónuszt is figyelembe véve 58 hónapnál 0,74%; 120 hónapnál 1,28%

Hitelkamat

A jelenleg elérhető módozatok hitelkamata a Fundamentánál fix évi 2,9%, míg az OTP esetén fix évi 5,99% (az OTP egyéb kamatlábakat is engedélyeztetett, azonban ezek jelenleg nem köthetők meg).

A hitel futamideje

 • Fundamenta
  • A 71 hónapos megtakarítási időszak után 65-66 hónapos hitel futamidő
  • A 111-112 hónapos megtakarítási időszak után 89 hónapos hitel futamidő
 • OTP
  • Az 58 hónapos megtakarítási időszak után 72 hónapos hitel futamidő
  • A 120 hónapos megtakarítási időszak után 118 hónapos hitel futamidő

Áthidaló kölcsön

Ha a betétesek már legalább egy előre meghatározott ideje fizették a lakástakarék betétjüket, és a vártnál hamarabb szükségük volt hitelre, akkor korábban a lakástakarékok biztosították annak a lehetőségét, hogy úgynevezett áthidaló kölcsönhöz juthattak a betétesek. Ez magasabb kamat mellett volt elérhető, mint a lakástakarékoktól a megtakarítási időszakot követően felvehető lakáshitelek. Az új konstrukcióknál a Fundamenta továbbra is megadja a lehetőségét, hogy a betétesek áthidaló kölcsönhöz jussanak, ennek kamata évi 5,2%.

Mire lehetnek jók az új lakástakarékok?

A lakásvásárláshoz önerő gyűjtésére sajnos nem igazán megfelelők, hiszen a betéteken elérhető EBKM az inflációnál sokkal alacsonyabb mértékű. Tehát az új lakástakarék konstrukciókba elhelyezett pénzünk az évek előrehaladtával egyre kevesebbet ér. Azonban az új termékek hitelfelvételi szempontból kitűnő lehetőséget biztosíthatnak (főleg a Fundamenta évi 2,9%-os hitelkamata), ha a célunk az 5-10 év múlva esedékes hitelfelvétel. Igaz ez azért, mert a piaci lakáshitelek néhány év, vagy akár 1 évtized múlva is jóval drágábbak lehetnek a jelenlegieknél, miközben egy lakástakarék szerződés hosszú évekkel előre garantálja, hogy mekkora kamat és THM mellett juthatunk majd hitelhez. Tehát, ha lakáscélra szeretnénk majd hitelt felvenni, akkor a jövőbeli hitelkamatoktól félve feltétlenül érdemes lehet meggondolnunk, hogy ha nincsen korábbi lakástakarékunk, akkor megnyissuk-e az új lakástakarékot.

Ha mégis a piaci lakáshitelek közül szeretnél választani, akkor pedig használd a Bankmonitor részletes lakáshitel kalkulátorát. Vagy az alábbi ablakban add meg az adataidat, hogy szakértőnk megkereshessen, és tájékoztasson az új lakástakarékok kínálta lehetőségekről!

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Kockázat nélkül lehetetlen nyerni

  Az első holdra szállás alkalmával néhány percben sűrűsödött össze 10 évnyi előkészület minden tapasztalata. Egy olyan összetett műveletsor volt, amire Neil Armstrong azt mondta, hogy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.