Hirdetés

Emelkedik az Egyéves Magyar Állampapír kamata!

szerző: |
Frissítve:
 

Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 százalékos kamatot lehet elérni. Ennek ellenére rövid futamidőre még mindig találhatunk kedvezőbb állampapírt is.

A kamatemelkedések korszakát éljük, ez azonban nem mindig jelent rosszat. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. ugyanis megemelte a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamatát.

Az érintett kötvényekre december 12-től érvényes kamat:

  • Az Egyéves Magyar Állampapír kamata 7,0 százalékról 9,0 százalékra emelkedik.
  • Az egyéves futamidejű Kincstári Takarékjegy éves kamata 7,0 százalékról 9,0 százalékra emelkedik.
  • A két éves futamidejű Kincstári Takarékjegy éves kamata 7,5 százalékról 9,5 százalékra emelkedik.

10 millió forint befektetése esetén egy év alatt összesen 200 ezer forintot nyer az a befektető, aki kivár december 12-ig. (Az Egyéves Magyar állampapír két százalékos kamatemelkedésével ugyanis ennyit nyerhetünk 10 millió forinton.)

Hirdetés

Hirdetés

Mennyire kedvező ez a 9 százalékos éves kamat?

A betétekkel összehasonlítva a konstrukció kifejezetten kedvező: 9 százalékos éves kamat mellett standard lakossági betétet nem igazán találni. Ugyanakkor akad egy-két extra ajánlat, ami már vetekedhet a kérdéses papírral. Például a Cetelem Bank a takarékszámláján elhelyezett összegre lekötés nélkül is évi 9 százalékos kamatot kínál.

Az egy és két éves futamidejű lakossági állampapírok kamata érdemben emelkedett, ettől függetlenül nem feltétlenül ezek a lakossági állampapírok lesznek a legkedvezőbbek rövid futamidőre. Az 5 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapír még mindig remek alternatíva lehet rövid futamidőre is.

Az inflációkövető prémium állampapír induló kamata ugyanis 11,75%. Ezt követően pedig az előző évre érvényes inflációt 1,5 százalékponttal megnövelten fizeti ki a megtakarítás. Ez a jegybank inflációs várakozásai alapján 15,5 százalékos kamat is lehet. (Az MNB által az idei évre várt 14 százalékos infláció növelve 1,5 százalék kamatprémiummal.)

 

10 millió forint befektetése esetén az inflációkövető papír választásával már egy év alatt is 11,35 millió forintot tudnánk kivenni. A nyereség kiszámításánál a 1 százalékos értékesítési költséggel is számoltunk. Az Egyéves Magyar Állampapír (1 MÁP) választásával a kamatemelést követően is “csak” 10,9 millió forintunk jönne össze egy év alatt. Vagyis az inflációkövető konstrukcióval a rövid futamidejű állampapírok kamatváltozása ellenére is – mintegy 400 ezer forinttal nagyobb hozam érhető el.

Megéri a korábban vásárolt egy éves futamidejű állampapírt lecserélni?

Természetesen előfordulhat, hogy valaki mindezek ellenére egy éves futamidejű állampapírt választ. (Például nem szereti a tényleges kamat nagyságában rejlő ilyen szintű bizonytalanságot sem.) Ebben a helyzetben is felmerül azonban egy kérdés: a korábban vásárolt 1 MÁP-ot megérheti eladni és bevásárolni az új konstrukcióba?

Példaként induljunk ki abból, hogy a 2023. szeptember 27-én lejáró K2023/39 papírt vásároltunk 10 millió forint értékben. A konstrukció nettó visszaváltási árfolyama jelenleg 99 százalék: a kamatokkal együtt 10 038 080 forintot kapnánk. Ha ebből az összegből vásárolnánk az új 1 MÁP-ból, akkor 2023 december 20-án 10 941 507 forintot kapnánk.

Ha megtartjuk a papírt a szeptember 2023 szeptember 27-ei lejáratig, akkor 10 700 000 forintot kapnánk. Ha ezt az összeget akkor be tudnánk fektetni évi 9 százalék mellett, akkor december 20-ra 10 921 622 forintot érne a befektetésünk. Vagyis 20 ezer forinttal többet profitálhatunk a váltással, az más kérdés, hogy ez a minimálisnak tekinthető extra bevétel megéri-e a befektetett időt, vagy sem.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés