Emelkedik az Egyéves Magyar Állampapír kamata!

Emelkedik az Egyéves Magyar Állampapír kamata!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-07 Frissítve: 2023-05-12
 

Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 százalékos kamatot lehet elérni. Ennek ellenére rövid futamidőre még mindig találhatunk kedvezőbb állampapírt is.

A kamatemelkedések korszakát éljük, ez azonban nem mindig jelent rosszat. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. ugyanis megemelte a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamatát.

Az érintett kötvényekre december 12-től érvényes kamat:

  • Az Egyéves Magyar Állampapír kamata 7,0 százalékról 9,0 százalékra emelkedik.
  • Az egyéves futamidejű Kincstári Takarékjegy éves kamata 7,0 százalékról 9,0 százalékra emelkedik.
  • A két éves futamidejű Kincstári Takarékjegy éves kamata 7,5 százalékról 9,5 százalékra emelkedik.

10 millió forint befektetése esetén egy év alatt összesen 200 ezer forintot nyer az a befektető, aki kivár december 12-ig. (Az Egyéves Magyar állampapír két százalékos kamatemelkedésével ugyanis ennyit nyerhetünk 10 millió forinton.)

Hirdetés

Hirdetés

Mennyire kedvező ez a 9 százalékos éves kamat?

A betétekkel összehasonlítva a konstrukció kifejezetten kedvező: 9 százalékos éves kamat mellett standard lakossági betétet nem igazán találni. Ugyanakkor akad egy-két extra ajánlat, ami már vetekedhet a kérdéses papírral. Például a Cetelem Bank a takarékszámláján elhelyezett összegre lekötés nélkül is évi 9 százalékos kamatot kínál.

Az egy és két éves futamidejű lakossági állampapírok kamata érdemben emelkedett, ettől függetlenül nem feltétlenül ezek a lakossági állampapírok lesznek a legkedvezőbbek rövid futamidőre. A 7 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapír még mindig remek alternatíva lehet rövid futamidőre is.

Az inflációkövető prémium állampapír induló kamata ugyanis évi 16,00%. Ezt követően pedig az előző évre érvényes inflációt 1,5 százalékponttal megnövelten fizeti ki a megtakarítás. Ez a jegybank inflációs várakozásai alapján 18,8 százalékos kamat is lehet. (Az MNB által  2023-ra 15,0-19,5 százalékos inflációt vár, ennek középértéke növelve 1,5 százalék kamatprémiummal eredményezi a 18,8 százalékot.)

Mennyit nyerhetünk lakossági állampapíron egy év alatt 10 millió Ft befektetésével?

10 millió forint befektetése esetén az inflációkövető papír választásával már egy év alatt is 11,5 millió forintot tudnánk kivenni. A nyereség kiszámításánál a 1 százalékos értékesítési költséggel is számoltunk. Az Egyéves Magyar Állampapír (1 MÁP) választásával a kamatemelést követően is „csak” 10,9 millió forintunk jönne össze egy év alatt. Vagyis az inflációkövető konstrukcióval a rövid futamidejű állampapírok kamatváltozása ellenére is – mintegy 600 ezer forinttal nagyobb hozam érhető el.

Megéri a korábban vásárolt egy éves futamidejű állampapírt lecserélni?

Természetesen előfordulhat, hogy valaki mindezek ellenére egy éves futamidejű állampapírt választ. (Például nem szereti a tényleges kamat nagyságában rejlő ilyen szintű bizonytalanságot sem.) Ebben a helyzetben is felmerül azonban egy kérdés: a korábban vásárolt 1 MÁP-ot megérheti eladni és bevásárolni az új konstrukcióba?

Példaként induljunk ki abból, hogy a 2023. szeptember 27-én lejáró K2023/39 papírt vásároltunk 10 millió forint értékben. A konstrukció nettó visszaváltási árfolyama jelenleg 99 százalék: a kamatokkal együtt 10 038 080 forintot kapnánk. Ha ebből az összegből vásárolnánk az új 1 MÁP-ból, akkor 2023 december 20-án 10 941 507 forintot kapnánk.

Ha megtartjuk a papírt a szeptember 2023 szeptember 27-ei lejáratig, akkor 10 700 000 forintot kapnánk. Ha ezt az összeget akkor be tudnánk fektetni évi 9 százalék mellett, akkor december 20-ra 10 921 622 forintot érne a befektetésünk. Vagyis 20 ezer forinttal többet profitálhatunk a váltással, az más kérdés, hogy ez a minimálisnak tekinthető extra bevétel megéri-e a befektetett időt, vagy sem.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés