Ennyi pénz lesz az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozások támogatására – Figyelni kell a határidőre

Ennyi pénz lesz az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozások támogatására – Figyelni kell a határidőre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-07 Frissítve: 2022-10-18
 

Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításáról az október 6-i Magyar közlönyben. A működési költségek finanszírozására 75, az energiahatékonyságot célzó beruházásokhoz kapcsolódó önerőre legfeljebb 25 milliárd forintot biztosítanak a jogszabály értelmében.

A program részleteiről a múlt hét végén megjelent pályázati kiírásból jórészt tájékozódhattak az érintettek. A mai Magyar Közlönyben megjelentek alapján azt láthatjuk, hogy a program mely részleteire, mekkora forrást rendelt a kormány. Alább tömören kifejtjük a részleteket is, ám már itt felhívjuk a figyelmet arra, hogy érdemes figyelni a határidőre azoknak a cégeknek, amelyek pályázni szeretnének a támogatásra, a szektorban működő cégek száma alapján a rendelkezésre álló keretösszeg szűkösnek értékelhető.

Hirdetés

Hirdetés

Mely cégek, mekkora forrásra pályázhatnak?

A támogatás igénylésének a feltételeit korábban összefoglaltuk, itt most csak a legfontosabb részleteket soroljuk fel:

  • Magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kis- és középvállalatoknak minősülő cégek nyújthatnak be pályázatot. (Olyan vállalkozások tehát, amelyek alkalmazotti létszáma kevesebb mint 250 fő, árbevételük nem éri el az 50, mérlegfőösszegük a 43 millió eurót, illetve az annak megfelelő forintösszeget.)
  • Feltétel, hogy a vállalkozás cégkivonat szerinti fő tevékenysége alapján a feldolgozóiparban tevékenykedjen.
  • A pályázó vállalkozásoknál – a fentebbieken túlmenően – a múlt évi (2021-es) adatok alapján a cég energiaköltségének el kell érnie az éves árbevétel 3 százalékát.
  • Az energiaköltségek kompenzálására az állam az október, november, decemberi többletkiadások 50 százalékát vállalja át.
  • Azoknak a cégeknek, amelyek a költségek kompenzálására pályáznak 2024 végéig energiaköltség-csökkentő beruházást is végre kell hajtaniuk. A beruházáshoz is kérhetnek 15 százalékos önerő támogatást, a fejlesztés megvalósításához pedig a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelt is igényelhető.
  • A támogatás legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszeg lehet, ha a vállalkozás a válságtámogatásként veszi igénybe azt, illetve a maximum 200 ezer euró forintösszeget érheti el, ha minimis támogatásként igényli azt a cég. Egy vállalkozás a támogatási időszakban több támogatási jogcímen is igényelhet támogatást, azokat kombinálhatja is.
  • A folyamat a regisztrációval indul. A pályázói felület legkésőbb október 20-án nyílik megNemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. honlapján.

Százmilliárd forintra lehet pályázni

A már ismert feltételekhez képesti a megjelent rendelettal annyit tisztult a kép, hogy abban egyértelműen szerepel, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre:

  • a működési költségeinek finanszírozása érdekében legfeljebb 75 milliárd forint
  • az energiahatékonyságát célzó beruházások program feltételei szerint meghatározott mértékű önerejének biztosítása érdekében legfeljebb 25 milliárd forint forrást lehet szétosztani.

Nagy Márton, miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy a program keretében mintegy 10 ezer cég juthat támogatáshoz, ez azt jelenti, hogy a pályázó vállalkozások átlagosan 10 millió forint forrást nyerhetnek el. A feldolgozóiparban Magyarországon jelenleg több mint 40 ezer vállalkozás működik (főtevékenysége alapján ide sorolható). A tevékenység jellege szerint az alágazatok többsége energiaintenzív, a cégek 98-99 százaléka kkv.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés