Ennyi pénz lesz az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozások támogatására – Figyelni kell a határidőre

Ennyi pénz lesz az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozások támogatására – Figyelni kell a határidőre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-07 Frissítve: 2022-10-18
 

Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításáról az október 6-i Magyar közlönyben. A működési költségek finanszírozására 75, az energiahatékonyságot célzó beruházásokhoz kapcsolódó önerőre legfeljebb 25 milliárd forintot biztosítanak a jogszabály értelmében.

A program részleteiről a múlt hét végén megjelent pályázati kiírásból jórészt tájékozódhattak az érintettek. A mai Magyar Közlönyben megjelentek alapján azt láthatjuk, hogy a program mely részleteire, mekkora forrást rendelt a kormány. Alább tömören kifejtjük a részleteket is, ám már itt felhívjuk a figyelmet arra, hogy érdemes figyelni a határidőre azoknak a cégeknek, amelyek pályázni szeretnének a támogatásra, a szektorban működő cégek száma alapján a rendelkezésre álló keretösszeg szűkösnek értékelhető.

Hirdetés

Hirdetés

Mely cégek, mekkora forrásra pályázhatnak?

A támogatás igénylésének a feltételeit korábban összefoglaltuk, itt most csak a legfontosabb részleteket soroljuk fel:

  • Magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kis- és középvállalatoknak minősülő cégek nyújthatnak be pályázatot. (Olyan vállalkozások tehát, amelyek alkalmazotti létszáma kevesebb mint 250 fő, árbevételük nem éri el az 50, mérlegfőösszegük a 43 millió eurót, illetve az annak megfelelő forintösszeget.)
  • Feltétel, hogy a vállalkozás cégkivonat szerinti fő tevékenysége alapján a feldolgozóiparban tevékenykedjen.
  • A pályázó vállalkozásoknál – a fentebbieken túlmenően – a múlt évi (2021-es) adatok alapján a cég energiaköltségének el kell érnie az éves árbevétel 3 százalékát.
  • Az energiaköltségek kompenzálására az állam az október, november, decemberi többletkiadások 50 százalékát vállalja át.
  • Azoknak a cégeknek, amelyek a költségek kompenzálására pályáznak 2024 végéig energiaköltség-csökkentő beruházást is végre kell hajtaniuk. A beruházáshoz is kérhetnek 15 százalékos önerő támogatást, a fejlesztés megvalósításához pedig a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelt is igényelhető.
  • A támogatás legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszeg lehet, ha a vállalkozás a válságtámogatásként veszi igénybe azt, illetve a maximum 200 ezer euró forintösszeget érheti el, ha minimis támogatásként igényli azt a cég. Egy vállalkozás a támogatási időszakban több támogatási jogcímen is igényelhet támogatást, azokat kombinálhatja is.
  • A folyamat a regisztrációval indul. A pályázói felület legkésőbb október 20-án nyílik megNemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. honlapján.

Százmilliárd forintra lehet pályázni

A már ismert feltételekhez képesti a megjelent rendelettal annyit tisztult a kép, hogy abban egyértelműen szerepel, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre:

  • a működési költségeinek finanszírozása érdekében legfeljebb 75 milliárd forint
  • az energiahatékonyságát célzó beruházások program feltételei szerint meghatározott mértékű önerejének biztosítása érdekében legfeljebb 25 milliárd forint forrást lehet szétosztani.

Nagy Márton, miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy a program keretében mintegy 10 ezer cég juthat támogatáshoz, ez azt jelenti, hogy a pályázó vállalkozások átlagosan 10 millió forint forrást nyerhetnek el. A feldolgozóiparban Magyarországon jelenleg több mint 40 ezer vállalkozás működik (főtevékenysége alapján ide sorolható). A tevékenység jellege szerint az alágazatok többsége energiaintenzív, a cégek 98-99 százaléka kkv.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés