Hirdetés

Indul a kis cégek rezsitámogatási programja

szerző: |
Frissítve:
 

Megjelent az energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari termelő vállalkozások pályázati kiírása. Az energiaköltségek növekedésének felére, az enerengiahatékonyság-javítást célzó beruházásoknak 15 százalékára lehet támogatást kérni. Regisztrálni október 20-tól lehet. A meghatározott határidők alapján érdemes gyorsan lépniük az érdeklődöknek. 

Az Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban a korábban már bejelentetteknek megfelelően az energia-árrobbanás hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások (kkv-k) vehetnek részt.

Vissza nem térítendő támogatás az energiaköltségekre

A megjelent pályázati kiírásban foglalt feltételeknek megfelelő vállalkozások vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a 2021-es és 2022-es negyedik negyedévek energia árkülönbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására. Ez a növekedés a számlával igazolható gáz- és villamosenergia havi nettó fajlagos átlagköltségek különbségéből és az idei azonos havi fogyasztás szorzatából számolható ki a szaktárca, a Technológiai és Ipari Minisztérium közösségi oldalán megjelent tájékoztatás szerint. Az állam az október, november, decemberi többletkiadások 50 százalékát vállalja át.

Azoknak a cégeknek, amelyek támogatást kapnak vállalniuk kell, hogy idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken tíz százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig. Ezen túlmenően a vállalkozásoknak energiaköltség-csökkentő beruházást is végre kell hajtaniuk 2024 végéig. A programban a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelből megvalósítandó fejlesztéshez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást az önerő kiegészítésére.

Bankmonitor

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora összeg igényelhető? Mikortól?

A támogatás legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszeg lehet, ha a vállalkozás a válságtámogatásként veszi igénybe azt, illetve a maximum 200 ezer euró forintösszeget érheti el, ha de minimis támogatásként igényli azt a cég. Egy vállalkozás a támogatási időszakban több támogatási jogcímen is igényelhet támogatást, azokat kombinálhatja is.

A támogatás igénylése két szakaszban történik majd. A folyamat a regisztrációval indul. A pályázói felület legkésőbb október 20-án nyílik meg a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. honlapján. A regisztrációt követően a vállalkozásoknak az adott hónapra vonatkozó, számlával igazolható költség- és fogyasztási adatokat kell megadniuk a felületen.

A beruházások támogatásánál a vállalatok dönthetnek úgy, hogy a Széchenyi Kártya Programban hitelt vesznek fel, amelyhez 15 százalékos önerő támogatást ad a kormány. A másik lehetőség, hogy hosszú futamidejű, kedvezményes kamatozású beruházási hitelt igényelnek szintén a Széchenyi Kártya Programban, ez utóbbi konstrukció lebonyolítása a Kavosz Zrt. feladata a kiadott tájékoztatás alapján.

A kérelmeket a sikeres regisztrációt és a jogosultság megállapítását követően 2022. december 26-ig lehet majd benyújtani.

Milyen cégek indulhatnak a pályázaton?

A programban azok a magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kkv-nak minősülő cégek vehetnek részt, amelyek 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek. (Kkv-nak számítanak azok a cégek, amelyek kevesebb, mint 250 főt foglalkoztatnak, árbevételük nem éri el az 50, mérlegfőösszegük a 43 millió eurót, az állami vagy önkormányzati tulajdon a cégben nem haladja meg továbbá a 25 százalékot.)

A pályázatban való részvétel fontos feltétele, hogy a pályázók a cégkivonat szerinti fő tevékenységük alapján a feldolgozóiparban tevékenykedjenek. Ilyen tevékenységnek minősül az élelmiszer-, ital, dohánytermék-, textilia, ruházati termék, bőr, börtermék, lábbeli, fafeldolgozás, fonottárú, papír, papírtermék gyártása, a nyomdaipari és egyéb sokszorosítási tevékenység, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyag, illetve- termék, a gyógyszer, gumi-, műanyag termék, nemfém ásványi termék, fémalapanyag, fémfeldolozási termék, számítógép, elektronikai, optikai termék, villamosberendezés, gép, illetve gépi berendezés, közúti és egyéb jármű gyártása.

A pályázó vállalkozásoknál – a fentebbieken túlmenően – a múlt évi (2021-es) adatok alapján a cég energiaköltségének el kell érnie az éves árbevétel 3 százalékát.

 

Hirdetés