Indul a kis cégek rezsitámogatási programja

Indul a kis cégek rezsitámogatási programja
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-03 Frissítve: 2022-10-06
 

Megjelent az energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari termelő vállalkozások pályázati kiírása. Az energiaköltségek növekedésének felére, az enerengiahatékonyság-javítást célzó beruházásoknak 15 százalékára lehet támogatást kérni. Regisztrálni október 20-tól lehet. A meghatározott határidők alapján érdemes gyorsan lépniük az érdeklődöknek. 

Az Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban a korábban már bejelentetteknek megfelelően az energia-árrobbanás hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások (kkv-k) vehetnek részt.

Vissza nem térítendő támogatás az energiaköltségekre

A megjelent pályázati kiírásban foglalt feltételeknek megfelelő vállalkozások vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a 2021-es és 2022-es negyedik negyedévek energia árkülönbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására. Ez a növekedés a számlával igazolható gáz- és villamosenergia havi nettó fajlagos átlagköltségek különbségéből és az idei azonos havi fogyasztás szorzatából számolható ki a szaktárca, a Technológiai és Ipari Minisztérium közösségi oldalán megjelent tájékoztatás szerint. Az állam az október, november, decemberi többletkiadások 50 százalékát vállalja át.

Azoknak a cégeknek, amelyek támogatást kapnak vállalniuk kell, hogy idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken tíz százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig. Ezen túlmenően a vállalkozásoknak energiaköltség-csökkentő beruházást is végre kell hajtaniuk 2024 végéig. A programban a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelből megvalósítandó fejlesztéshez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást az önerő kiegészítésére.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Hirdetés

    Hirdetés

    Mekkora összeg igényelhető? Mikortól?

    A támogatás legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszeg lehet, ha a vállalkozás a válságtámogatásként veszi igénybe azt, illetve a maximum 200 ezer euró forintösszeget érheti el, ha de minimis támogatásként igényli azt a cég. Egy vállalkozás a támogatási időszakban több támogatási jogcímen is igényelhet támogatást, azokat kombinálhatja is.

    A támogatás igénylése két szakaszban történik majd. A folyamat a regisztrációval indul. A pályázói felület legkésőbb október 20-án nyílik meg a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. honlapján. A regisztrációt követően a vállalkozásoknak az adott hónapra vonatkozó, számlával igazolható költség- és fogyasztási adatokat kell megadniuk a felületen.

    A beruházások támogatásánál a vállalatok dönthetnek úgy, hogy a Széchenyi Kártya Programban hitelt vesznek fel, amelyhez 15 százalékos önerő támogatást ad a kormány. A másik lehetőség, hogy hosszú futamidejű, kedvezményes kamatozású beruházási hitelt igényelnek szintén a Széchenyi Kártya Programban, ez utóbbi konstrukció lebonyolítása a Kavosz Zrt. feladata a kiadott tájékoztatás alapján.

    A kérelmeket a sikeres regisztrációt és a jogosultság megállapítását követően 2022. december 26-ig lehet majd benyújtani.

    Milyen cégek indulhatnak a pályázaton?

    A programban azok a magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kkv-nak minősülő cégek vehetnek részt, amelyek 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek. (Kkv-nak számítanak azok a cégek, amelyek kevesebb, mint 250 főt foglalkoztatnak, árbevételük nem éri el az 50, mérlegfőösszegük a 43 millió eurót, az állami vagy önkormányzati tulajdon a cégben nem haladja meg továbbá a 25 százalékot.)

    A pályázatban való részvétel fontos feltétele, hogy a pályázók a cégkivonat szerinti fő tevékenységük alapján a feldolgozóiparban tevékenykedjenek. Ilyen tevékenységnek minősül az élelmiszer-, ital, dohánytermék-, textilia, ruházati termék, bőr, börtermék, lábbeli, fafeldolgozás, fonottárú, papír, papírtermék gyártása, a nyomdaipari és egyéb sokszorosítási tevékenység, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyag, illetve- termék, a gyógyszer, gumi-, műanyag termék, nemfém ásványi termék, fémalapanyag, fémfeldolozási termék, számítógép, elektronikai, optikai termék, villamosberendezés, gép, illetve gépi berendezés, közúti és egyéb jármű gyártása.

    A pályázó vállalkozásoknál – a fentebbieken túlmenően – a múlt évi (2021-es) adatok alapján a cég energiaköltségének el kell érnie az éves árbevétel 3 százalékát.

     

    Hirdetés
    Hirdetés