Betöltés

Ennyit fizetsz egy devizaszámláért

szerző: Bankmonitor.hu
2013-03-21

Az utóbbi időben mind gyakrabban fordul elő, hogy turistaként vagy céges ügyben külföldre megy hazánk fia, vagy egy-egy nemzetközi aukciós oldalon, webáruházban vásárol magának. Mindkét esetben devizára van szükségünk, hogy fizetni tudjunk, ezért utánajártunk, hogy milyen főbb költségekkel szükséges számolnunk egy devizaszámla esetén.

Először is érdemes eldönteni, hogy valóban szükségünk van-e devizaszámlára, vagy csak devizában felmerülő ad hoc költségeinket szeretnénk így kifizetni. Ha egyszeri alkalommal veszünk valamit külföldről vagy épp a nyaralásra lefoglalt szállodai szoba árát szeretnénk ez egyszer átutalással fizetni, akkor nem biztos, hogy azonnal devizaszámlát kell nyitnunk. Erre megoldás lehet, hogy a forint számlánkról deviza-átutalást indítunk, vagy forint alapú kártyánkkal vásárolunk. Ilyen esetben bankunk váltja át az összeget devizára, ami legtöbbször kedvezőtlenebb, mint ha mi váltanánk át. (Korábbi cikkünk a kártyás vásárlásokról.)

Más a helyzet, ha rendszeresen vásárolunk devizában, gyakran utazunk külföldre, esetleg a fizetésünket nem forintban kapjuk. Így érdemes lehet egy devizaszámlát fenntartani. Az alábbi táblázatból megtudhatjuk, hogy melyik banknál milyen számlavezetési költségre és átutalási díjra számíthatunk.

Devizaszámlák főbb költségei

A  bankok többsége euróban, amerikai dollárban, svájci frankban és angol fontban vezet bankszámlát. Ettől eltér az AXA Bank, ami egyáltalán nem vezet devizaszámlát, így devizát sem tud utalni. Deviza utalás fogadása esetén pedig igen borsos tételt számít fel (0,06% min: 2000 Ft max: 10000 Ft). Viszont akad olyan bank, ami a fenti négy devizánál több devizában is vezet számlát. Ezek közül is kiemelkedik OTP és Volksbank, hiszen itt 12 és 15 devizából választhatjuk ki, ami nekünk szükséges.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy van olyan devizaszámla, ami ugyanúgy működik, mint egy normál folyószámla (például csoportos beszedési megbízást is meg lehet adni). De létezik olyan devizaszámla is, amivel csak utalásokat lehet fogadni, és indítani. Ez utóbbi nem biztos, hogy megfelelő, ha devizában kapjuk a fizetésünket és egyáltalán nem szeretnénk forint számlával rendelkezni.

Általában a valuta pénztári befizetése, vagy beérkező utalás jóváírása díjtalan, de találtunk erre is kivételeket a fentebb említett AXA Bankon kívül is. Ilyen például a Budapest Bank és a Volksbank. Viszont sok esetben a valuta felvétel drágább, mint a forint készpénzé.

Összefoglalva elmondhatjuk, ha csak ritkán van szükségünk devizautalásra, vagy ritkán vásárolunk külföldön a kártyánkkal, akkor nem valószínű, hogy megéri fenntartani egy devizaszámlát. Viszont ha rendszeresen utalunk külföldre, esetleg devizában kapjuk a fizetésünket, vagy sűrűn vagyunk külföldön, akkor már megérheti a többlet költséget egy devizaszámla. Ám érdemes itt is résen lenni, mert komoly különbségek adódnak a költségekben bankonként.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

11 Hozzászólás

 1. Kovács Katalin

  Ha Németországból valaki eurót utal az itthoni Ft számlájára amit a Polgári banknál vezet és itthon a kedvezményezettje vesz fel, milyen költségekkel jár mondjuk 40 euró esetén.

 2. Fölker lászló

  Szeretném megkérdezni,hogy lehetséges ez ami velünk történt.Évek óta van deviza számlám az Unicredit banknál mivel külföldön dolgozom és Euróban kapom a fizetésem….eddig mindig annyi összeget irtak jóvá amennyi Euro a fizetésem ….ebbe a hónapban 295 Euroval kevesebbet irtak jóvá……hogy lehetséges?A munkatársak más bankoknál megkapják rendesen a fizetést……köszönöm válaszukat

 3. Gyenes Ágnes

  Üdvözlöm!
  Lejárt euró életbiztosítás kifizetéséhez kellene devizaszámlát nyitnom.
  Csak addig van rá szükségem, amíg a pénz megérkezik és felveszem.
  Van lehetőség ilyenre, vagy fenn kell tartanom a számlát x hónapig vagy évig?
  Köszönöm

 4. Barbara

  Üdvözlöm!

  Ha magyarországból szeretnék utalni pénzt (Erste Bank) egy külföldi számlára pl.németországba a , milyen költségekkel kell számolni ?? mondjuk 1 Mill.Ft nál
  köszönöm szépen

 5. Ibolya

  5000 dollárt szeretnék küldeni az USA ba, akkor mit kell tennem? Melyik a legjobb megoldás, lehet banszámlát nyitni és mennyi az átutalási összeg? Egyáltalán mi a teendőm?
  Köszönöm.

 6. Bea

  Kanadában élő, kettős állampolgárságú ismerősöm pár hónapra hazalátogat. A nyugdíját (CAD) szeretné egy magyar bankhoz utaltatni. Kanadában a CIBC banknál azt a tájékoztatást kapta, hogy van Mo-on egy olyan bank, amely díjmentesen fogad utalásokat, és onnat valutában (díjmentesen?) ki is tudja venni az összeget. Én sajnos ilyenről nem hallottam, és a kanadai banki ügyintéző sem tudta megmondani, melyik magyar bank lehet ez. Tudnának segíteni? Létezik ilyen?
  Köszönettel:
  B

 7. bankmonitor.hu

  Kedves Hozzászólók!

  Nem tartjuk nyilván a deviza számlákat, így sajnos a feltett kérdésekre nem tudunk érdemben válaszolni.

 8. Takacsne Gurmai Ilona

  Devizaszamlat szeretnek nyitni,melyik bank a legkedvezobb szamomra,?A tablazat szerint nem egyertelmu szamomra.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ilona,

   Sajnos a devizaszámlákat nem tartjuk nyilván a rendszerünkben, így részletes felvilágosítást nem tudunk adni a legkedvezőbb lehetőségekről, mint a forintos számlák esetében. A cikkben szereplő táblázat is aktualitását vesztette, mert az még 2013-ban készült. Időnként össze szoktuk gyűjteni a friss kondíciókat, de a közelmúltban nem készítettünk ilyen cikket.

 9. Tiszai Péter Pál

  “A cikkben szereplő táblázat is aktualitását vesztette, mert az még 2013-ban készült. Időnként össze szoktuk gyűjteni a friss kondíciókat, de a közelmúltban nem készítettünk ilyen cikket.” Ha nem tudják frissíteni, akkor vegyék le az oldalukról, mert csak a végigböngészés után derül ki, hogy az egész aktualitását vesztette. Akkor miért van még fenn?

  1. Bankmonitor.hu

   Kedves Péter! A cikk címe alatt hagyományosan minden neten lévő tartalomban ott van, hogy mikor töltötték fel vagy éppen mikor frissítették utoljára. A netes tartalomgyártás úgy működik, hogy feltesznek az írók cikkeket, majd azt esetleg napon belül frissítik, de utána magára hagyják a cikket. Ez mindenhol így van, nem mi vagyunk az egyetlenek. Sajnos nem tudunk minden témával foglalkozni, ha valamely témából van friss tartalmunk, akkor azt új cikk formájában töltjük fel. A régi tartalmakat sehol sem szokták törölni, éppen az a lényege az internetnek, hogy ott a régi tartalmak is megtalálhatók.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magas kamat, alacsony kockázat: jön a Nemzeti Kötvény!

2019. 04. 17.

Az új lakossági állampapír teljesen megváltoztathatja a megtakarítások piacát. A Nemzeti Kötvény kamata fix és a futamidő során folyamatosan emelkedik, ezáltal a 5. évre elérheti a 6%-ot, a teljes futamidő...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.