Ennyit fizetsz egy devizaszámláért

 • 2013.03.21.
 • szerző: bankmonitor

Az utóbbi időben mind gyakrabban fordul elő, hogy turistaként vagy céges ügyben külföldre megy hazánk fia, vagy egy-egy nemzetközi aukciós oldalon, webáruházban vásárol magának. Mindkét esetben devizára van szükségünk, hogy fizetni tudjunk, ezért utánajártunk, hogy milyen főbb költségekkel szükséges számolnunk egy devizaszámla esetén.

Először is érdemes eldönteni, hogy
valóban szükségünk van-e devizaszámlára, vagy csak devizában felmerülő ad hoc költségeinket szeretnénk így kifizetni. Ha egyszeri alkalommal veszünk valamit külföldről vagy épp a nyaralásra lefoglalt szállodai szoba árát szeretnénk ez egyszer átutalással fizetni, akkor nem biztos, hogy azonnal devizaszámlát kell nyitnunk. Erre megoldás lehet, hogy a
forint számlánkról deviza-átutalást indítunk, vagy
forint alapú kártyánkkal vásárolunk. Ilyen esetben bankunk váltja át az összeget devizára, ami legtöbbször kedvezőtlenebb, mint ha mi váltanánk át. (Korábbi
cikkünk a kártyás vásárlásokról.)

Más a helyzet, ha rendszeresen vásárolunk devizában, gyakran utazunk külföldre, esetleg a fizetésünket nem forintban kapjuk. Így érdemes lehet egy devizaszámlát fenntartani. Az alábbi táblázatból megtudhatjuk, hogy melyik banknál milyen számlavezetési költségre és átutalási díjra számíthatunk.

devizaszamlak20130321_v2

A
bankok többsége euróban, amerikai dollárban, svájci frankban és
angol fontban vezet bankszámlát. Ettől eltér az
AXA Bank, ami egyáltalán
nem vezet devizaszámlát, így devizát sem tud utalni. Deviza utalás fogadása esetén pedig igen borsos tételt számít fel (0,06% min: 2000 Ft max: 10000 Ft). Viszont akad olyan bank, ami a fenti négy devizánál több devizában is vezet számlát. Ezek közül is kiemelkedik OTP és Volksbank, hiszen itt 12 és 15 devizából választhatjuk ki, ami nekünk szükséges. 

Azt is
érdemes szem előtt tartani, hogy van olyan devizaszámla, ami ugyanúgy működik, mint egy normál folyószámla (például csoportos beszedési megbízást is meg lehet adni). De létezik olyan devizaszámla is, amivel csak utalásokat lehet fogadni, és indítani. Ez utóbbi nem biztos, hogy megfelelő, ha devizában kapjuk a fizetésünket és egyáltalán nem szeretnénk forint számlával rendelkezni.

Általában a valuta pénztári befizetése, vagy beérkező utalás jóváírása díjtalan, de találtunk erre is kivételeket a fentebb említett AXA Bankon kívül is. Ilyen például a Budapest Bank és a Volksbank. Viszont sok esetben a valuta felvétel drágább, mint a forint készpénzé. 

Összefoglalva elmondhatjuk, ha csak ritkán van szükségünk devizautalásra, vagy ritkán vásárolunk külföldön a kártyánkkal, akkor nem valószínű, hogy megéri fenntartani egy devizaszámlát. Viszont ha rendszeresen utalunk külföldre, esetleg devizában kapjuk a fizetésünket, vagy sűrűn vagyunk külföldön, akkor már megérheti a többlet költséget egy devizaszámla. Ám érdemes itt is résen lenni, mert komoly különbségek adódnak a költségekben bankonként.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

7 Hozzászólás

 • Kovács Katalin 2016-12-04 19:20:14 - Válasz

  Ha Németországból valaki eurót utal az itthoni Ft számlájára amit a Polgári banknál vezet és itthon a kedvezményezettje vesz fel, milyen költségekkel jár mondjuk 40 euró esetén.

 • Fölker lászló 2017-01-25 19:21:33 - Válasz

  Szeretném megkérdezni,hogy lehetséges ez ami velünk történt.Évek óta van deviza számlám az Unicredit banknál mivel külföldön dolgozom és Euróban kapom a fizetésem….eddig mindig annyi összeget irtak jóvá amennyi Euro a fizetésem ….ebbe a hónapban 295 Euroval kevesebbet irtak jóvá……hogy lehetséges?A munkatársak más bankoknál megkapják rendesen a fizetést……köszönöm válaszukat

 • Gyenes Ágnes 2017-08-01 12:03:58 - Válasz

  Üdvözlöm!
  Lejárt euró életbiztosítás kifizetéséhez kellene devizaszámlát nyitnom.
  Csak addig van rá szükségem, amíg a pénz megérkezik és felveszem.
  Van lehetőség ilyenre, vagy fenn kell tartanom a számlát x hónapig vagy évig?
  Köszönöm

 • Barbara 2017-09-21 11:55:14 - Válasz

  Üdvözlöm!

  Ha magyarországból szeretnék utalni pénzt (Erste Bank) egy külföldi számlára pl.németországba a , milyen költségekkel kell számolni ?? mondjuk 1 Mill.Ft nál
  köszönöm szépen

 • Ibolya 2017-11-03 10:01:32 - Válasz

  5000 dollárt szeretnék küldeni az USA ba, akkor mit kell tennem? Melyik a legjobb megoldás, lehet banszámlát nyitni és mennyi az átutalási összeg? Egyáltalán mi a teendőm?
  Köszönöm.

 • Bea 2017-11-27 12:32:29 - Válasz

  Kanadában élő, kettős állampolgárságú ismerősöm pár hónapra hazalátogat. A nyugdíját (CAD) szeretné egy magyar bankhoz utaltatni. Kanadában a CIBC banknál azt a tájékoztatást kapta, hogy van Mo-on egy olyan bank, amely díjmentesen fogad utalásokat, és onnat valutában (díjmentesen?) ki is tudja venni az összeget. Én sajnos ilyenről nem hallottam, és a kanadai banki ügyintéző sem tudta megmondani, melyik magyar bank lehet ez. Tudnának segíteni? Létezik ilyen?
  Köszönettel:
  B

 • bankmonitor.hu 2017-11-28 15:06:34 - Válasz

  Kedves Hozzászólók!

  Nem tartjuk nyilván a deviza számlákat, így sajnos a feltett kérdésekre nem tudunk érdemben válaszolni.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  És kell a zsír

  Zurrapa iberica, zsírban lesütött iberico sertéshús, ilyen hegyekben áll a város igazi központjában, a piacon, Malagában. Ki gondolta volna, hogy ez egy klasszikus andalúz étel,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.