Betöltés
loading

6 dolog, amire feltétlenül figyelj, ha most vennél fel hitelt!

Varga Mihály pénzügyminiszter a néhány nappal ezelőtt tett nyilatkozatában maximális óvatosságot javasolt a hitelfelvevőknek, tekintettel a koronavírus várható gazdasági hatásaira. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venniük azoknak, akik a jelen helyzetben új hitel felvételét fontolgatják. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

1. Egy forinthitelnek is van kockázata!

A változó kamatozású hitelek legjellemzőbb kockázatát az jelentheti, ha a kamata megváltozik, ami egy bizonytalan gazdasági környezetben gyakran előfordulhat. Habár napjainkban leginkább hosszú időtávra rögzített kamatozású hiteleket vesznek fel a lakossági szereplők, továbbra is vannak, akik a rövid kamatperiódus mellett döntenek. Nekik különösen érdemes felkészülniük arra az eshetőségre, hogy egyik napról a másikra megváltozik a hitelük havi törlesztőrészletének összege, melyet továbbra is ki kell tudniuk gazdálkodni a családi kasszából.

2. Ne vállaljuk túl magunkat!

A legmagasabb felvehető hitelösszegeket a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) szerint határozzák meg a bankok, de az így kapott maximum nem feltétlenül egyezik meg azzal, amelyet biztonsággal vissza is tudunk fizetni. Ha valaki a jövedelmének túlnyomó részét el szokta költeni, annak nem szabad magas arányban eladósodnia, ugyanis így a hitel havi törlesztőrészletei miatt életszínvonalbeli kompromisszumokra kényszerülne, ami rendkívül nehéz helyzetet jelenthet.

3. Mindig legyen biztonsági tartalékunk!

Ez a pont nem csak a hitelfelvevőknek szól, hanem általánosságban is érvényes, mégis kiemelt figyelmet érdemel azoktól, akik éppen eladósodni készülnek. Egy hitelfelvétel nagy felelősség, és csak úgy szabad belevágni, ha rendelkezünk legalább 3-6 hónapra elegendő biztonsági tartalékkal, amelyből akkor is finanszírozni tudjuk a havi törlesztőrészleteket, ha semmilyen más megoldás nem jöhet szóba. A jelenlegi gazdasági környezetben, amikor a vírus negatív hatásai számos országban és ágazatban érzékelhetőek, fel kell készülnünk arra is, hogy bevételeink lecsökkenhetnek.

4. Kössünk hitelfedezeti biztosítást!

Pénzkereső képességünket illetően bármikor bekövetkezhet egy nem várt negatív esemény, úgymint betegség, baleset, esetleg elbocsátás. Ezekre a helyzetekre szolgál a hitelfedezeti biztosítás, amely szerint a biztosító ideiglenesen átvállalja tőlünk a terheinket, bizonyos feltételek teljesülése esetén. A legokosabb megoldás az, ha ilyen módon is védekezünk a bizonytalanság ellen, hogy még néhány havi jövedelemkiesés se okozzon leküzdhetetlen nehézséget a hitel visszafizetésében. Jó tudni, hogy ilyen biztosítás utólag is köthető egy hitel mellé.

5. Igényelhetünk ingyenes hitellehetőséget

Ha nem egy azonnali és konkrét célra szeretnénk hitelt felvenni, hanem csak nincs félretett pénzünk, akkor a „biztonsági tartalék” képzésének egy speciális formája lehet, ha folyószámlánk mellé hitelkeretet igénylünk. Fontos, hogy ezt kizárólag vészhelyzet esetén szabad használnunk, nem pedig megfontolatlan költekezésre. A hitelkeret előnye, hogy nem jár költséggel egészen addig, amíg nem kezdjük használni, mégis rendelkezésünkre áll, ha minden kötél szakad. Ugyanakkor a folyószámlahitel rendkívül drága tud lenni, ha nem rendeltetésszerűen használjuk, éppen ezért különös körültekintést igényel a kezelése.

6. Intézzük online a banki ügyeinket!

A fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében most lehetőleg egyáltalán ne járjunk bankfiókba, hanem minden banki ügyet igyekezzünk emailben, telefonon vagy netbankon keresztül intézni. Ebben a Bankmonitor kalkulátorai is segítenek, ahol egyes banki szolgáltatások közvetlenül is igényelhetőek, személyes ügyintézés szükségessége nélkül.

Erste Online Babaváró hitel igénylés
Ingyenes CIB ECO Bankszámla igénylés – egyszeri bankfióki ügyintézéssel
SberBank online személyi kölcsön igénylés

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Egyszerűsödtek a Babaváró hitel feltételei

A 2020.05.30-án megjelent jogszabálymódosítás alapján könnyebben juthatunk Babaváró hitelhez. Ha külföldről költöznénk haza, akkor hamarabb megigényelhetjük a támogatást. Sőt mostantól jogosultak lehetünk az "ingyen" pénzre abban az esetben is, ha...

Lakást vásárolnál? Mutatjuk az elmúlt hét nap híreit!

A Bankmonitor szakértőitől a héten megtudhattad hogyan lehet nyaralót vásárolni lakáshitelből. Kiderült mennyibe kerül egy lakáshitel igénylése, illetve mennyit spórolhatsz a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásával. Jelentősen csökkenhetnek havi kiadásaid, ha kölcsönöd...

Blogajánló
  • alapblog Az adat az új kobra

    Az úgynevezett kobrahatás története a XIX. századi Indiáig nyúlik vissza. A brit gyarmatosítók aggodalommal nézték a Delhi utcáin egyre szaporodó a mérges kobrákat. A kártevők... The post Az adat az új kobra appeared first on alapblog.