Betöltés

Érthetetlen, hova tűntek a beharangozott fogyasztóbarát hitelek!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-07-05

Nagy csend van a fogyasztóbarát lakáshiteleknél, pedig az első fecske június 23-án megérkezett. Megvizsgálva a helyzetet, mi két okot látunk a késlekedésre. Egyrészt a pályázatoknál a jegybank hiánypótlást rendelt el, ami miatt csúszik az eredményhirdetés, másrészt egyes bankok szándékosan kivárnak, hogy felmérhessék a terepet, mielőtt saját termékükkel kijönnek. Nem kell aggódni, hamarosan több minősített hitellel is összefuthatunk. Sőt, ettől függetlenül most is találhatsz nagyon kedvező hitelt, csak keresned kell!

Úgy vártuk, mint egy falat kenyeret a fogyasztóbarát lakáshiteleket, azonban az első fecske (FHB Bank) megérkezése után mintha megállt volna az idő, és az utóbbi bő egy hétben semmi új bejelentésre nem került sor. Pedig az lenne a legfontosabb, hogy minél több lakáshitel kaphassa meg a minősítést, mert akkor lehet közülük igazán választani.

Az mindenesetre nagyon érdekes, hogy az első lehetséges időpontban (június 23-án pénteken) egyedül az FHB Bank kapta meg két termékére a fogyasztóbarát minősítést, mert más, élvonalban lévő bankok is jelezték, hogy az elsők között lesznek. Többek között az OTP Bank is azt mondta, hogy már június elsején beadják a pályázatukat. Viszont, ha a pályázatukat hiánytalanul beadták volna a bankok, akkor már tömegével hirdetnének győztest a jegybanknál.

A híreket figyelve a másik érdekesség a fogyasztóbarát hitelnél, hogy a jegybank a bankokkal közel két hónapig egyeztetett a kérdésben. Vélhetően a főbb pontokban sikerült már korábban konszenzusra jutni, vagyis nem a derült égből a villámcsapásként érte a banki termékfejlesztőket a döntés. Ezek alapján azt mondanánk, hogy más ok van a háttérben.

A bankoknak is az érdeke, hogy ott legyenek a versenyben

Nem csak a banki visszajelzések, de a józan logika is azt mondatja, hogy ott kell lennie a vezető bankoknak a minősített lakáshiteleknél. Egyszerűen nem teheti meg egy bank, hogy egy ilyen pályázatban ne vegyen részt, főleg úgy, hogy az egyik kritikus pontnak (kamatfelár maximum 3,5% lehet) bőven meg tudnak felelni már most is.

Ráadásul a nyár hagyományosan erős tud lenni hitelezési oldalról, az uborkaszezonban van ideje az embereknek összehasonlítania a bankok ajánlatait, és lehetőség szerint a legjobbat választani. Ehhez nyújt a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora is segítséget, ahol hamarosan a fogyasztóbarát hitelek is megjelennek majd, hiszen a minősítés elnyerése után közli csak a bank, hogy mégis milyen kondíciókkal érhető el a hitel.

Összefoglalva, lehetőség és akarat is minden bizonnyal megvan a bankoknál, hiszen ki akarna kimaradna az utóbbi évek legnagyobb lakáshitelezési sztorijából. Sokkal inkább más tényezők vezethettek oda, hogy még csak egyetlen bank kapott fogyasztóbarát minősítést. Ne feledjük, hogy ha valóban ennyire összehasonlíthatóvá válnak a lakáshitelek, akkor érdemes bevárni, míg néhány bank előjön a saját megoldásával és csak utána benyújtani a pályázatot, esetleg a korábbiakra is ráígérve kamatban és THM-ben.

Most is megtalálhatod a legjobb lakáshitelt, csak nézd meg a kalkulátorunkat!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A jegybank 15. napon dönt

Az okokat keresve még az is a csúszás mellett szólhat, ha már idejekorán döntést hozott a bank a pályázatról, viszont valami miatt nem tudták azt hiánytalanul benyújtani. A jegybank csak azokat a pályázatokat bírálja el, ahol a dokumentáció minden darabja megtalálható.

Előfordulhat, hogy egy-egy bank nem tudta hiánytalanul beadni a pályázatát, ezért a jegybank hiánypótlást rendelt el. Ennek pontos határideje nincs részletezve, de valószínűleg napokat vagy akár egy-két hetet is csúszhat emiatt a minősítés odaítélése.

Ne feledjük, hogy ha mindent információ birtokában van a jegybank, akkor a benyújtáshoz képest a 15. munkanapon hirdet eredményt. Azt kizártnak tartanánk, hogy egy bank úgy adná be a pályázatát, hogy végül azt elutasítják, vagyis inkább apróbb módosításokra kerülhet sor.

Ezzel együtt a véleményünk az, hogy a következő hetekben minden bizonnyal már több bejelentésre is sor kerülhet. Igaz, ezzel alkalmasint sokat nyerhetünk, de mint korábban bebizonyítottuk, nem feltétlenül kell erre várni, a legjobb lakáshiteleket már most is ki tudjuk választani, ha az alábbi keresőt igénybe vesszük.

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

A nagy lakáshitel megoldás

2018. 08. 10.

Segítséget kért tőlünk egy olvasónk. Azt kérdezte, hogy 38 millió forintos lakás megvásárlásához 20% önerő mellett hol kaphatna hitelt. Megvizsgáltuk a lehetőségeit, és sok megoldásra bukkantunk, melyek közül vannak elég...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Személyi kölcsön lakáscélra? Mutatjuk a lehetőségeket!

2018. 08. 06.

Nem szeretnél olyan hitelt felvenni, hogy ingatlanodat jelzálog terhelje? Gondot okozna, ha a banki ügyintézés hetekig húzódna? Nincs elég önerőd az ingatlanvásárláshoz? A személyi kölcsön jó választás lehet számodra, mivel...

Blogajánló

 • alapblog

  Patt!

  Nincs és a közeljövőben nem is várható enyhülés Törökország körül, az országot mély recesszió fogja sújtani. Önmagában véve ezen várható gazdasági dráma, a török bankok...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.