Ha ez valóban igaz, akkor ne várj őszig a legjobb hitelre!

Ha ez valóban igaz, akkor ne várj őszig a legjobb hitelre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-23 Frissítve: 2021-07-01
 

A jegybank lerántotta a leplet a fogyasztóbarát lakáshitelről, ami alapján a Bankmonitor megnézte, hogy mire lehet számítani. Jelenleg úgy néz ki, hogy a szóba jöhető – a legalább 3 évig fix törlesztéssel rendelkező – hitelek nagyobb része (66-78%-a) már most megfelel az MNB által meghatározott kamatplafonnak. Apróbb módosításokkal így több bank is megjelenhet a termékével a következő hónapokban. Nagy kár, hogy a hitelkamat ezért nem fog csökkenni, így a hitelek sem lesznek általánosságban olcsóbbak.

Már most is sokan megugornák a lécet

A jegybank pénteken tette közzé a fogyasztóbarát lakáshitelre vonatkozó feltételeit. Ezek között kiemelkedik a kamatfelárra vonatkozó elvárás, ami a minősítést elnyerő lakáshiteleknél nem lehet magasabb, mint 3,5%. Ez utóbbi azért lényeges, mert a hitelkamat egyenlő a kamatbázis és a kamatfelár összegével. Minél nagyobb a kamatfelár, annál magasabb a hitelkamat és ezzel együtt a törlesztő is. Ezen felül feltétel a jelenleginél alacsonyabb folyósítási díj és előtörlesztési díj, ez utóbbinak ingyenesnek kell lennie, ha lakástakarékból előtörlesztünk.

A Bankmonitor ezek alapján megvizsgálta, hogy a lakáshitel kínálatból hány menne át már most a teszten. A legfontosabb feltételt, vagyis a legfeljebb 3,5%-os kamatfelárat a számításaink szerint, a legalább három évig fix kamatot adó hitelek közül:

  • kisebb jövedelem esetén a hitelek kétharmada,
  • míg magasabb jövedelemnél négyötöde már most is teljesíti.

Rögtön hozzá kell tenni, hogy ma nincs olyan lakáshitel, ami minden feltételnek eleget tudna tenni. A kamatfelár plafonja csak az egyik ezek közül. Az adatbázisban szereplő hitelek közül a döntő többség még átmenne a szigorúbb folyósítási díj követelményén is. Elbuknának viszont egytől egyig a legfeljebb 1%-os előtörlesztés lehetőségén, miközben egyetlen bank engedi most meg, hogy bármilyen lakástakarékból ingyenes előtörleszthessen az adós.

Rövid következtetés, hogy kisebb átalakításokkal gyorsan megjelenhetnek a különböző bankok a fogyasztóbarát lakáshiteleikkel. Önmagában viszont ez nem vezet merőben olcsóbb hitelekhez, mert ahol a legtöbbet lehetne nyerni (a kamatfelárban), ott már most is nagyon jól állnak a bankok, és nincs okuk a csökkentésre.

Ne feledjük, hogy még most is a hitelek felét úgy veszik fel az emberek, hogy annak a kamatozása éven belül változhat (más szóval éven belüli a kamatperiódusa). Az új rendszer szerint viszont csak olyan lakáshitel kaphat fogyasztóbarát minősítés, amely legalább három évig rögzíti a hitelkamatot, vagyis sok hitel alapból kiesik a rostán. A teljes banki palettához képest azt mondanánk, hogy a termékek harmada kaphat fogyasztóbarát minősítést az apróbb módosítások után.

Találd meg másodpercek alatt a hozzád illő lakáshitelt a kalkulátorunkkal!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Jöjjenek a részletek

Megnéztük, hogy egy átlagos esetben milyen kamattal vehetünk fel hitelt a bankoktól. A példában egy 20 millió forintos ingatlan megvásárlásához 10 millió forint hitel szükséges, amit 20 év alatt törlesztenénk a banknak. A kiinduló állapot az volt, hogy a lakáshitelhez a kétkeresős család 300 ezer forintos jövedelmet fel tud mutatni. Ráadásként csak azokat a hitelek vettük alapul, melyek egyáltalán pályázhatnak a fogyasztóbarát minősítésre (legalább 3 éve kamatrögzítés).

A Bankmonitor adatbázisában szereplő 12 bank kínálatából (a piac 95%-a) ilyen hitelből 27 volt elérhető. Minden egyes hitelt a saját kamatváltoztatási mutatójához tartozó kamatbázissal (erre mérik rá a bankok a kamatfelárat, hogy a hitelkamatot megkapják) vetettünk össze. Ilyen szempontból vegyes a kép, vannak, akik az állampapír hozamokhoz mérik a felárat, míg olyan is akadtak szép számmal, amelyek a BIRS (egy kamatcsere ügyletben a 6 hónapos változó kamatozásért cserébe ekkora fix kamatot fizet a másik fél).

Egyedüli kakukktojás a 20 évig fix lakáshitel volt, ahol nem egyértelmű, hogy mihez mérhetnénk a felárat (a jegybank válaszára még várunk a pontosítást illetően). Mi a 15 éves állampapír hozamot választottuk alapnak, ami a bankok számára nagyobb teret enged, ugyanis a BIRS rendre alacsonyabb nála. Ezzel együtt a 27 hitelből 21-nél a kamatfelár 3,5% alatti volt, vagyis ezt az egy kritériumot teljesíteni tudta.

Akkor sem történik nagy változás, ha egyetlen dolgon változtatunk, méghozzá a család jövedelmén. Ha csak egy kereső van, vagy kisebb a kétkeresős család jövedelme, akkor előfordulhat, hogy 150 ezer forintos jövedelmet tudnak csak a hitel mögé biztosítani. A lakáshitel paletta szűkül, ugyanis 21 hitel lesz már csak elérhető, viszont még ekkor is 14 belefér a 3,5%-os kamatfelár plafonba. Másként megfogalmazva, ekkor sem kell olyan nagy módosítást tenni, hogy a bank kijöjjön a fogyasztóbarát lakáshitelével.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés