Betöltés

Kijött az MNB javaslata – Így néz ki a fogyasztóbarát lakáshitel!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-05-19

Március elején jelentette be a jegybank, hogy a továbbra is régiós szinten drága lakáshitelek miatt egy új minősítési rendszert vezet be. Két hónap volt arra, hogy a bankokkal egyeztessenek, ma pedig meg is jelentek a részletek. A bankok június 1-től pályázhatnak a minősítésre, de vélhetően a valós megjelenés szeptemberre tehető. A következőkben a fogyasztóbarát lakáshitel minősítés fontosabb pontjait foglaljuk össze.

Milyen hitelek férnek bele a minősített fogyasztóbarát lakáshitelbe?

 • Forint alapú jelzáloghitel legyen, amit számos célra fel lehet használni (építés, vásárlás, hitelkiváltás).
 • A futamidő maximum 30 év lehet, amennyiben az adós a lejáratkor eléri a 70. életévét, akkor adóstárs bevonása szükséges.
 • A kamatperiódus hossza 3, 5, 10 év lehet vagy a futamidő végéig rögzített fix kamat.
 • Egy bank kamatperiódusonként csak egy piaci alapú és egy állami támogatás mellett nyújtott kölcsön minősítését szerezheti meg, de azt nem zárja ki semmi, hogy például 5 éves és 10 éves kamatrögzítésű hitellel is megjelenjenek a minősített hitelek között.
 • Ehhez kapcsolódik az a nagyon kedvező lehetőség, hogy díjmentesen biztosítani kell a banknak, hogy a kamatperiódust válthassanak útközben az ügyfelek. Praktikusan, ha a bankomnál egy 5 éves fogyasztóbarát hitelt vettem fel, akkor például 5 évet követően (kamatperiódus fordulónapján) válthatok ugyanazon bank 10 éves rögzítésű fogyasztóbarát hittelére! Ez a rugalmasság óriási érték, mert a saját élethelyzetem szerint alakíthatom a lakáshitelt.
 • A kamatfelár nem lehet nagyobb, mint 3,5%. Ez a piacon forgó pletykákhoz képest magasabb, ugyanis hónapokkal ezelőtt még 2,5%-ról volt szó.
 • Nagy vita volt korábban abból, hogy a kamatfelárat mire számolják pontosan rá. Mint kiderült, a jegybanknál elérhető kamatváltoztatási mutatókban szereplő referenciakamatot kell alapul venni (vagy ha olyan futamidő nem létezik, például a 20 évig fix lakáshitelnél, akkor a futamidőhöz legközelebb eső kamatbázist kell választani, vagyis a 15 éves állampapírt vagy BIRS-t). A kamatbázis tehát az állampapírpiaci hozam lehet vagy a hozzá nagyon közel eső BIRS.
 • A kalkulátorunkban szereplő legolcsóbb hitelek ezek alapján bőven beleférnek a fogyasztóbarát minősítésbe. Azonban a minősítés elnyerésének ez csak egy pontja, a nagy kérdés, hogy a többi esetben is megfeleltethetők lesznek-e a termékek. Mert több olyan feltétel is van, ami akár a jelenlegi hitelkamat kismértékű emelkedését vetítené előre.

A bank által felszámított díjakban a következő megkötés érvényesül

 • A hitelkérelem befogadásáig a tulajdoni lap másolatának, illetve a térképmásolat lekérésnek díján kívül nem számítható fel semmilyen díj vagy költség.
 • A hitel folyósításának díja maximum a hitelösszeg 0,75%-a lehet, legfeljebb 150 ezer forint.
 • A teljes vagy részleges előtörlesztési díj nem lehet magasabb, mint az előtörlesztett összeg 1%-a, kivéve a lakástakarékpénztári megtakarítás előtörlesztése esetén, mert annak díjmentesnek kell lennie. Szintén nagyon fontos változtatás, mert általában 1,5%-ot szoktak elkérni az előtörlesztésért a bankok.

Egyéb feltételek a minősítés elnyeréséért

 • Legalább az éves egyenlegközlés során fel kell hívni az adós figyelmét, hogy lehetősége van részlegesen vagy teljesen előtörleszteni, vagy teljes előtörlesztés útján kiváltani a hitelét.
 • A kölcsönnek közvetítőkön keresztül is elérhetőnek kell lennie, azért hogy minél szélesebb kör fel tudja venni.
 • A földhivatali ügyintézést a banknak biztosítania kell díjmentesen. Természetesen az egyébként is felmerülő, jogszabályban meghatározott díjakat (pl. jelzálogjog bejegyzési díj) ki kell fizetni, de legalább egyszerűsödik a hitelfelvevő élete.
 • A hitelbírálat határideje az értékbecslés rendelkezésre állását követően 15 munkanap lehet, ez felgyorsíthatja a folyamatot jelentősen.
 • Amennyiben az adós teljesített minden feltételt, akkor a folyósítási határidő ezt követően számított 2 munkanap, vagy ettől eltérő időpontot is választhat a hitelfelvevő.
 • A hitel visszafizetése esetén a jelzálog törlésének határideje 7 munkanap.

Az első értékelés alapján elmondható, még azzal együtt is, hogy az első hírekhez képest puhult a kamatfelárra vonatkozó elvárás, több olyan tényező is bekerült a javaslatba, ami egyértelműen előnyös a hitelfelvevők számára. Egyelőre viszont csak az út elején tartunk, most a bankokon a sor, hogy a kompromisszumos javaslatot követően kijöjjenek a saját fogyasztóbarát minősítésre pályázó termékeikkel. Egy biztos, a következő hónapokban vélhetően több új hitel is megjelenik, remélhetőleg a hitelkamat emelkedés nélkül. Bár, már most is megtalálható kedvező kamatozású hitel, ha összehasonlítjuk az ajánlatokat.

Nézd meg a most elérhető lakáshitel kínálatot egyszerűen!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

A lakáshitelek is a forint sorsára jutnak?

2018. 07. 11.

Nagyot fordult a világ a lakáshitelt igénylőkkel, a hozamok emelkedése magával húzta a hitelkamatokat is felfelé május és július között. Gyűjtésünkben azt néztük meg, mekkora érvágásról van szó. Mint kiderül,...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.