Hirdetés

Ezeket a költségeket felejtik el a legtöbben lakáshitel felvételnél

szerző: |
 

Jelzáloghitel felvételekor ne csak a banki költségre számíts! Természetesen a legfontosabb a megfelelő kölcsön kiválasztása, mind a törlesztőrészlet, mind az induló költség, vagy egyéb számodra fontos szempont tekintetében. Azonban vannak kötelezően teljesítendő feltételek és plusz teendők, amelyekről nem szabad megfeledkezni! Hová kell még menned a bankfiókon kívül és kinek mennyit fizetsz? Ha megfogadod tanácsainkat, felkészültebben vághatsz a lakásvásárlásba.

Előbb bank és utána adásvételi szerződés

Lakásvásárlás esetén, ha hitelt is igényelsz, addig ne köss adásvételi szerződést, amíg ki nem választottad a finanszírozó bankot. A szerződésnek ugyanis kötelező elemeket kell tartalmaznia, ami bankonként eltér. A kötelező tartalmi elemeken túl a fizetési határidőre is figyelj, ugyanis a bank csak akkor folyósít, ha a fizetési határidő még nem telt le. Ezért a végleges szerződés megkötése előtt kérd ki a szükséges információkat a banktól, amelyet az ügyvédnek átadva hibátlan adásvételi szerződéssel fogsz rendelkezni.

Ügyvédi költség

Jellemzően az ingatlan vételárának 1%-át kérik el az ügyvédek a szerződés létrehozásáért. Ügyvéd alkalmazása kötelező, így ez a tételt nem spórolhatod meg. Alkudni azonban mindig lehet: 10 millió Ft feletti ingatlannál ne félj 0,5%-ot ajánlani a szolgáltatásért!

Tanácsunk: Olyan ügyvédet keress, aki jártas az adásvételek világában és bátran alkudj!

Közjegyző

A kölcsönszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, amire azért van szükség, mert a banknak így nem kell peres úton érvényesítenie a jogait, hanem azonnal megindíthatja a végrehajtást, eladhatja a követelést, ha az adós nem fizet. Egy átlagos hitel (7 millió forint) felvételekor ez a költség 40-70 ezer Ft-ot is elérhet. Ezt a díjat, ha éppen nincs a választott banknál erre vonatkozó akció, akkor a helyszínen kell fizetnünk.

Tanácsunk: A közjegyzőnél bátran kérdezz! Ne csak felesleges időrablásnak érezd a nála eltöltött időt!

Földhivatal

Ha már megkötötted a kölcsönszerződést, fel kell keresni a területileg illetékes földhivatalt és érkeztetni a szerződéskötéskor kapott dokumentumokat. A földhivatal ez alapján tudja bejegyezni a tulajdoni lapra a banki kölcsönt, amely a folyósítás alapvető feltétele. Ennek egységes díjszabása van, jelenleg 1 ilyen bejegyzés 12 600 Ft / ingatlan. Ezt a költséget akció keretében átvállalhatja a bank is.

Hogy melyik banktól mennyi kedvezményt kapsz, azt lakáshitel kalkulátorunk segítségével egyszerűen és gyorsan megnézheted!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Biztosítás

Szintén elvárás a fedezetül szolgáló ingatlanra lakásbiztosítást kötni. Ha nem írják elő kötelezően, hogy csak az adott biztosítást veheted igénybe kamatkedvezményért cserébe, akkor nem árt szétnézni olcsóbb ajánlat reményében. A biztosításnak legalább tűz és elemi kár kockázataira kell kiterjednie, az ingatlan mindenkori újjáépítési értékére. Elemi kár többek között a robbanás, vihar, földrengés, földcsuszamlás, felhőszakadás, árvíz. Kedvezményezettként a hitelt nyújtó bankot kell megjelölni (ez a biztosítás engedményezése).

Ez azt jelenti, hogy ha kár éri az ingatlant, a biztosító értesíti a bankot (amely egyébként az adósnak is kötelessége), és a biztosító csak a bank engedélyével utal. Kisebb, néhány százezer forintos kárösszegeket nem kell jelenteni, ilyen esetben a bank közbeiktatása nélkül fizet a biztosító.

A biztosításnak a teljes futamidő alatt folyamatosnak kell lennie. Ha elfelejtenénk fizetni és a biztosítási szerződés megszűnik, a biztosító értesíti a bankot, aki emiatt fel is mondhatja a hitelünket!

SŐT! Amennyiben a biztosítást nem fizeted, a bank megemelheti a hiteled kamatát! A folytonosság nem azt jelenti, hogy nem válthatsz, ha kedvezőbbet találsz. De a váltásról is tájékoztatni kell a hitelt nyújtó bankot, mivel az új biztosításon ugyanúgy a bankot kell megjelölni kedvezményezettként. Az adott biztosításról mindig be kell nyújtanod a bankhoz a kötvényt, az engedményezés igazolását, valamint egy díjigazolást.

Tanácsunk: Nézd meg a választott biztosítás emelt szintű csomagjait is! Havi szinten csak pár száz forintos különbség, de sokkal széleskörűbb a biztosító szolgáltatása.

Bankszámla

A törlesztéshez a hitelt nyújtó banknál folyószámlát kell nyitnod, de a munkabéredet nem kötelező oda kérni. Ha mégis vállalod, cserébe kamatkedvezményt nyújt a bank, vagy az induló költségekből kapsz engedményt. Egy megfelelő hitel kiválasztásával 20 éves futamidő alatt milliókat takaríthatsz meg, ezért megéri bizonyos feltételeket teljesíteni.

Tanácsunk: Mérd fel alaposan a számlahasználati szokásaidat és ennek megfelelő csomagot válassz!

Illeték

Lakásvásárlás esetén, amikor már mindenen túl vagy, és éppen hátradőlnél, kapsz egy határozatot az illetékről. A visszterhes vagyonátruházás esetén egységesen 4%-os illetékkulcs az irányadó. Ez az illetékkulcs irányadó a lakások esetében is.

Illeték kedvezmény:

  1. Egyenesági rokonok közötti a vagyonszerzés illetékmentes
  2. A 35. életévét be nem töltött személy az első lakástulajdonának/tulajdoni hányadának megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.

Amint látod nem csak a THM-ben foglalt költségeket kell figyelembe venned. Jobb ha ezekkel tisztában vagy, mert ha később jössz rá, esetleg nehéz helyzetbe kerülhetsz. Egyébként is igaz, hogy nem célszerű kicentizni a lakásvásárlással kapcsolatos költségeket, mert mindig jöhetnek váratlan kiadások. Mentsd le magadnak ezt a csekklistát, és számold ki, mekkora összköltséget jelentenek majd neked, mikor eljön a lakásvásárlás és a hitelfelvétel ideje.

Te is laksávásárlás előtt állsz? Van tapasztalatod, amit szívesen megosztanál velünk? Oszd meg velünk véleményedet kommnetben és segíts másoknak saját meglátásaiddal!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

 
Hirdetés