Ezt tedd, ha rettegsz a 30%-os nyugdíjcsökkentéstől!

 • 2017.10.31.
 • szerző: bankmonitor.hu

Számos alkalommal próbálták előre jelezni, hogy a következő 30 évben mit várhatunk az induló nyugdíjaktól. Az általunk kiszemelt anyag szerint 20-30%-os visszaesés borítékolható, amit úgy tudunk elkerülni, ha saját magunk kezébe vesszük az irányítást. Egy 30 éveiben járó embernek elegendő lenne havi minimum 10 ezer forintot félretennie egy államilag támogatott nyugdíj-megtakarításban, hogy elfelejthesse a rá is leselkedő nyugdíjszínvonal esést.

A nyugdíjrendszer olyan itthon, mint a foci, mindenkinek van véleménye róla. A mi álláspontunk az, hogy a társadalom öregedése és a népesség csökkenése miatt elengedhetetlen a nyugdíjszínvonal visszaesése a következő évtizedekben. De ettől még nem mondhatjuk azt, hogy az állami nyugdíjtól elbúcsúzhatunk, hiszen azt valamilyen formában az állam biztosítani fogja.

Számos becslés látott már napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mégis mekkora nyugdíjcsökkentésre készülhetünk fel. Korábban mi is megírtuk, hogy 20%-os, de akár 45%-os vágásra is sor kerülhet a nyugdíjaknál. Most egy középutas forgatókönyvet mutatunk be, amit az Aviva elemzésére alapozva mutatunk be.

Az Aviva évek óta elkészíti azt a tanulmányát, ami megpróbálja megbecsülni, hogy mekkora a nyugdíjhiány Európában. A nyugdíjhiány itt azt mutatja meg, mekkora pénzt kellene a nyugdíjrendszerekbe betenni, hogy az emberek elvárásainak megfelelő nyugdíjakat lehessen kifizetni a következő időszakban. A jelenlegi becslésük szerint Európában 2010 milliárd euró ez a hiány, ami az európai GDP 13%-a.

Ez a bődületesen nagy összeg forintra átszámolva akkora, mintha a magyar gazdaság éves GDP-jének közel 20-szorosának megfelelő pénzt kellene előteremteni. Pedig nem is voltak az Aviva elemzői olyan pesszimisták, mert azzal számoltak, hogy míg most a nettó keresetek körülbelül 55%-át adják oda Európában a nyugdíjasoknak, addig 30 év múlva (2047-ben) 44% alatti értékkel találkozhatunk majd. Ez átlagosan 20%-os nyugdíjcsökkent jelent.

Az elemzés nyolc ország tapasztalatiból kiindulva általánosít egész Európára, az egyes országokban természetesen eltérő nyugdíjcsökkentésre kell felkészülni. A lengyeleknél, ahol egy nagyon feszes nyugdíjrendszer működik, 31%-os esést prognosztizálnak a nyugdíjaknál. Magyar példát az elemzésben nem hoztak, de gyanítjuk, hogy ha kellett volna, akkor nálunk is valami hasonlót írtak volna le.

Forintosítva a becslésüket a következőt mondhatjuk. Míg most a 200 000 forintos nettó átlagkereset mellett átlagosan 110 000 forintos kezdőnyugdíjra lehetne számítani, addig három évtized múlva mai értéken már csak 88 000 forintra. És ez még mindig csak a 20%-os csökkentés, ha a lengyel értéket nézzük, akkor 74 000 forintra lehetne számítani.

Ezzel együtt is úgy állunk, hogy átlagosan havi szinten 22 000 – 36 000 forintos nyugdíj-kiegészítésre lesz szükség. Hozzátesszük azonnal, hogy ezzel együtt is jelentősen visszaesik majd az utolsó keresethez a nyugdíj, de legalább a mostani nyugdíjszínvonalat fent lehet tartani.

Ha ekkora összeget elő akarnánk teremteni egy önkéntes nyugdíjpénztárból, akkor a következőre lenne szükségünk:

 • 35 évesen elkezdve a takarékoskodást, havi szinten elegendő 10-17 ezer forint,
 • 40 évesen indítva a megtakarítást, havi alapon 13-20 ezer forint,
 • 45 évesen kezdve az előtakarékosságot, havonta 17-24 ezer

Ilyen időtávon egy gyakorlatilag nulla kamatot hozó és állami adóvisszatérítéssel nem rendelkező megtakarítási formában körülbelül ennek a nyugdíj-kiegészítésnek a felét tudnánk csak összegyűjteni. Többek között ezért is elengedhetetlen, hogy lehetőségeinkhez mérten időben kezdjük el a felkészülést. Minél később indítjuk el a nyugdíj-megtakarítást, annál nagyobb erőfeszítésünkbe kerül ugyanakkora nyugdíj-kiegészítés megszerzése.

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunkat, és teljesen ingyenesen szakértőnk segítségedre lesz, hogy előtakarékossággal minél nagyobb összeget gyűjthess össze.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

3 Hozzászólás

 • Veres János 2017-10-31 07:52:29 - Válasz

  Előttem az orbáni magánnyugdíjpénztár államosítása lebeg. És Mindig lesz egy fidesz-féle hatalom, és Orbán-féle vezető.

 • gyöngyi 2017-10-31 08:28:46 - Válasz

  Ne tessék már riogatni az embereket!!!

  Tessék POZITÍV oldalról megfogalmazni a takarékosság fontosságát, mert azt nem vonja kétségbe senki!

 • Bianka2017 2017-10-31 08:47:49 - Válasz

  Kötelező volt belépni a magánnyugdíjpénztárba. Utána azt mondták, hogy ha nem lépünk ki, akkor
  nem garantált az állami nyugdíj. Az évek alatt levont nyugdíj megtakarításokat elvették, most meg azt mondják, hogy takarékoskodjunk magunk, mert nem lesz elég az állami nyugdíj a megélhetésre. Fizessünk be havonta pár tízezer forintot egy államilag támogatott nyugdíj megtakarításba. Gondolom tíz, tizenöt év múlva megint jól jönne pár száz milla, amit szintén el lehet majd venni az emberektől.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vakmajom hírcsokra

  Miniszterelnök: nő. Főváros polgármestere: nő. Korrupció elleni főügyész: nő. Romániában. 1000 eurós számlával vertek át japán turistákat egy kínaiak által tulajdonolt, egyiptomi által vezetett olasz...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.