Betöltés

Ezt teheted, ha a lakástakarék fizetésébe beletörik a bicskád!

szerző: Bankmonitor
2018-01-21

„Mi történik abban az esetben, ha olyan anyagi helyzetbe kerülök, hogy pár hónapig nem tudom fizetni a havi díjat, de utólag az összes elmaradást befizetem? Amennyiben megkötöm a lakástakarékot, akkor bármilyen bank hitelét előtörleszthetem vele, vagy csak az adott bankét?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklődőjétől érkezett, most pedig a szakértői válasz is megérkezik rá.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

A lakástakarék legalább 4 éves elköteleződést jelent, így jogosan merül fel a kérdés, hogy mi történik, ha valaki nem teljesíti a havi befizetéseket. Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy a lakástakarék megkötése előtt alaposan fel kell mérni mennyit is bír el a büdzsé, de szerencsére átmeneti fizetési probléma esetén is létezik megoldás.

Ha vélhetően tartósabb ideig áll fent a fizetési nehézség, fontos hogy ezt a lakástakarék felé jelzed, ugyanis lehetőség van a szerződés szüneteltetésére. A 2000 Ft-os szerződésmódosítási díj fejében maximum 1 évi fizetési haladékot lehet kérni, és külön előny, hogy nem bukod az állami támogatást sem. Viszont a kiutalás időpontja kitolódik és az ingatlanra fordítható összeg is a kiesett befizetésnek megfelelően kevesebb lesz.

A legrosszabb eshetőség az, ha lejárat előtt fel kell mondanod a szerződést, mert ilyenkor csak a betéti kamatokkal növelt befizetéseidet kapod vissza az állami támogatás nélkül. Esetleg ilyenkor egy áthidaló kölcsön is megoldás lehet, így a teljes szerződéses összeghez (megtakarítás + lakáskölcsön) hozzájuthatsz lejárat előtt. Amennyiben 4 év után lenne szükséges hozzájutni a pénzhez, még ha hosszabb lakástakarékot is kötöttél, bármikor felmondhatod a szerződést és az állami támogatást is megkapod (természetesen igazolt lakáscélú felhasználással).

A kérdező által említett eset is lehetséges, vagyis az, hogy kihagysz pár hónapot és utólag teljesíted a befizetést. Ekkor viszont nagyon vigyáznod kell, mert az utólag pótolt elmaradt befizetés miatt az állami támogatás egy részét is elbukhatod. Ilyen esetben az ún. 25%-os szabályt kell szem előtt tartani, ami annyit jelent, hogy a lakástakarék fordulójától számított harmadik, illetve negyedik negyedévben elhelyezett összeg után járó állami támogatás nem haladhatja meg az adott évre járó támogatás 25-25 százalékát (megtakarítási év és nem naptári!). Ergo az utólagos fizetés miatt jelentős, akár egy negyedévre eső támogatástól eshetsz el.

Amennyiben valaki előtörlesztésre használná a lakástakarékot, nincsen olyan megkötés, hogy melyik pénzintézetnél használja azt fel. Az a lényeg, hogy ez esetben is igazolni kell a felhasználást, méghozzá a banki tartozás igazolásával. A lakáshitel előtörlesztésének díja is van, ami törvényileg szabályozott és maximum az előtörlesztett összeg 2%-a lehet. Ugyanakkor lényeges, hogy a tavaly nyáron debütált fogyasztóbarát lakáshitelek esetében a lakástakarékból való betörlesztés teljesen ingyenes.

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy mennyit gyűjthetsz össze a lakástakarékkal!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
276 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Erzsébet utalvány
BM logo white Kizárólag a Bankmonitornál

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Mekkora hitel érhető el lakástakarékkal?

Megvizsgáltuk, melyik lakástakaréknál mennyi hitelt mekkora költséggel kaphatsz. Tudtad, hogy 4 éves LTP mellé akár 1,9 millió Ft lakáshitelt is kaphatsz már 4,48%-os THM-mel? És nem csalás, nem ámítás, a...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.