Betöltés

Ezt teheted, ha a lakástakarék fizetésébe beletörik a bicskád!

szerző: Bankmonitor
2018-01-21

„Mi történik abban az esetben, ha olyan anyagi helyzetbe kerülök, hogy pár hónapig nem tudom fizetni a havi díjat, de utólag az összes elmaradást befizetem? Amennyiben megkötöm a lakástakarékot, akkor bármilyen bank hitelét előtörleszthetem vele, vagy csak az adott bankét?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklődőjétől érkezett, most pedig a szakértői válasz is megérkezik rá.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

A lakástakarék legalább 4 éves elköteleződést jelent, így jogosan merül fel a kérdés, hogy mi történik, ha valaki nem teljesíti a havi befizetéseket. Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy a lakástakarék megkötése előtt alaposan fel kell mérni mennyit is bír el a büdzsé, de szerencsére átmeneti fizetési probléma esetén is létezik megoldás.

Ha vélhetően tartósabb ideig áll fent a fizetési nehézség, fontos hogy ezt a lakástakarék felé jelzed, ugyanis lehetőség van a szerződés szüneteltetésére. A 2000 Ft-os szerződésmódosítási díj fejében maximum 1 évi fizetési haladékot lehet kérni, és külön előny, hogy nem bukod az állami támogatást sem. Viszont a kiutalás időpontja kitolódik és az ingatlanra fordítható összeg is a kiesett befizetésnek megfelelően kevesebb lesz.

A legrosszabb eshetőség az, ha lejárat előtt fel kell mondanod a szerződést, mert ilyenkor csak a betéti kamatokkal növelt befizetéseidet kapod vissza az állami támogatás nélkül. Esetleg ilyenkor egy áthidaló kölcsön is megoldás lehet, így a teljes szerződéses összeghez (megtakarítás + lakáskölcsön) hozzájuthatsz lejárat előtt. Amennyiben 4 év után lenne szükséges hozzájutni a pénzhez, még ha hosszabb lakástakarékot is kötöttél, bármikor felmondhatod a szerződést és az állami támogatást is megkapod (természetesen igazolt lakáscélú felhasználással).

A kérdező által említett eset is lehetséges, vagyis az, hogy kihagysz pár hónapot és utólag teljesíted a befizetést. Ekkor viszont nagyon vigyáznod kell, mert az utólag pótolt elmaradt befizetés miatt az állami támogatás egy részét is elbukhatod. Ilyen esetben az ún. 25%-os szabályt kell szem előtt tartani, ami annyit jelent, hogy a lakástakarék fordulójától számított harmadik, illetve negyedik negyedévben elhelyezett összeg után járó állami támogatás nem haladhatja meg az adott évre járó támogatás 25-25 százalékát (megtakarítási év és nem naptári!). Ergo az utólagos fizetés miatt jelentős, akár egy negyedévre eső támogatástól eshetsz el.

Amennyiben valaki előtörlesztésre használná a lakástakarékot, nincsen olyan megkötés, hogy melyik pénzintézetnél használja azt fel. Az a lényeg, hogy ez esetben is igazolni kell a felhasználást, méghozzá a banki tartozás igazolásával. A lakáshitel előtörlesztésének díja is van, ami törvényileg szabályozott és maximum az előtörlesztett összeg 2%-a lehet. Ugyanakkor lényeges, hogy a tavaly nyáron debütált fogyasztóbarát lakáshitelek esetében a lakástakarékból való betörlesztés teljesen ingyenes.

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy mennyit gyűjthetsz össze a lakástakarékkal!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

A hozam maximalizálása lakástakarékkal

2018. 08. 08.

Sokan szeretnének a lakástakarékokkal minél magasabb hozamot elérni. Ehhez az állami támogatás maximalizálására, minél rövidebb időtávra, ingyenes számlanyitásra és minél magasabb betéti kamatra van szükség. Megmutatjuk, melyik lakástakaréknál milyen lehetőségeink...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

  • alapblog

    Allah meghallotta Erdogant    

    Azután, hogy az elmúlt napokban növekedett a politikai feszültség, és elmérgesedett a kereskedelmi háború az Amerikai Egyesült Államok és NATO szövetségese Törökország között, rohamos gyengülésbe...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.