Betöltés
loading

Felfüggeszti a lakástakarékok értékesítését az Erste is! De mi lesz a meglévő ügyfelekkel?

Csaknem pontosan egy évvel az OTP hasonló döntését követően az Erste Lakástakarék Zrt. is bejelentette, felfüggeszti az LTP termékek értékesítését. Érinti ez a meglévő ügyfeleket, illetve mi állhat a döntés hátterében? A Bankmonitor ennek járt utána gyorselemzésében.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A Bankmonitor véleménye szerint a következő okokra vezethető vissza az Erste döntése:

 • A jelenleg elérhető minimális hozamok mellett a lakástakarék csak infláció alatti megtérülést tud kínálni a megtakarítónak.
 • A Szuperállampapír a maga 4,95%-os éves hozamajánlatával kiszorítja az LTP-ket, ahol az állami támogatás nélküli ajánlatát ~1-1,5%/év.
 • Az aktív értékesítés vélhetően alacsony volument hozott már, így nem feltétlenül érte meg fenntartani a termékhez kapcsolódó infrastruktúrát.

Az Erste döntését követően már kizárólag a Fundamenta kínál lakástakarék terméket, viszont az ő esetükben nem az elérhető hozamszint, hanem az LTP-hez kapcsolódó, nagyon alacsony fix kamatozású hitelajánlat a vonzó.

Amit a meglévő ügyfeleknek fontos tudniuk:

 • A meglévő szerződéseket nem érinti a döntés, ezek a szerződéskötéskor érvényes feltételek mentén futnak tovább.
 • A meglévő szerződéssel rendelkezőknek nincs teendőjük.
 • Különösen azon meglévő LTP ügyfeleknek érdemes a szerződésszerű befizetésekre figyelniük, akik 2018.10.16 előtt kötöttek lakástakarékot (még állami támogatással), ha ugyanis félreértés miatt beszüntetik a befizetéseket, akkor értelemszerűen elesnek az ezen szerződésekre még ma is érvényes 30%-os (éves befizetésre értendő) állami támogatástól.

Novák Katalin mai bejelentése érdekes egybeesést jelent: 2021-től minden számlával igazolt lakásfelújítás 50%-át az állam állja legfeljebb 3 millió forintig. Érdemes megjegyezni, hogy ez előnyösebb pénzügyi ajánlat az állam részéről, mint a korábbi állami támogatás az LTP konstrukción belül: ott pl. egy 4 éves konstrukció esetén – havi 20 ezer Ft-os befizetésnél – az elérhető lejárati összeg 1 250 000 Ft volt, amiből az állami támogatás 23%-ot képviselt, míg január 1-től egy 2 millió Ft-os – számlával igazolt felújításból – 1 millió Ft-ot az állam kifizet.

Érdemes azért megjegyezni, hogy előzetes takarékosságra itt is szükség lesz, hiszen a számla 50%át a felújítást végző tulajdonosnak kell megfizetnie, sőt, a támogatás vélhetően utólagos lesz, így átmenetileg a teljes összeggel rendelkezni kell.

Van még visszaút?

Mind az Erste, mind az OTP CSAK az értékesítés felfüggesztéséről döntött, ami azt jelenti, hogy más piaci körülmények mellett (pl. nem lesz szuperállampapír, vagy az általános kamatszint emelkedése miatt az LTP ajánlat magasabb hozamot eredményezhet) újra indíthatják az értékesítést.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Miért erősödik a kínai jüan?

  The post Miért erősödik a kínai jüan? appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás

  Megéri-e a biztosítás? Ugyan kevesen tudják, de a biztosítás tulajdonképpen egy fogadás (ezekből is indult ki). A szerencsétlen esemény bekövetkezésekor – természetesen díj ellenében – a károsult kártalanításban részesül. De vajon megéri-e biztosítást kötni? Mi az az önbiztosítás? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ebben a bejegyzésben a Tovább olvasom "Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás" → The post Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás appeared first on KonyhaKontrolling.