loading

Melyik állampapírt érdemes választani a jelenlegi inflációs környezetben?

Júliusban 3,8%, míg augusztusban 3,9% volt az éves átlagos áremelkedés – azaz az infláció – nagysága hazánkban. A szakértők véleménye szerint ez a magas érték várhatóan év végéig velünk is marad. A növekvő infláció hatással lehet a megtakarítások hozamára is, így befolyásolhatja azt is, hogy mibe fektetjük a pénzünket. Ez különösen igaz a lakossági állampapírok esetében.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Az áremelkedés növekedésének nem csak akkor érezhetjük a hatását, ha boltba megyünk vásárolni: a hitelek kamatára és a megtakarításokra hozamára is komoly hatása lehet. Az infláció mértéke akár azt is befolyásolhatja, hogy melyik befektetést választjuk: ez különösen igaz, ha valamilyen állampapírban gondolkodunk, hiszen egyes papírok esetében az infláció közvetlenül meghatározza a kifizetett kamat nagyságát.

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) vagy Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) az ideális választás?

A PMÁP konstrukció kamata évente változik, nagysága két elemből tevődik össze: az éves infláció mértékét növelik meg egy fix kamatfelárral. (Az 5 éves futamidejű prémium állampapír esetében a kamatfelár nagysága jelenleg fix 1,4%.) Vagyis az infláció nagysága közvetlenül befolyásolja az elérhető nyereséget.

A MÁP Plusz – más néven szuperállampapír – egy fix kamatozású konstrukció, amelynél a kamat az idő előrehaladtával növekszik. Ha végig megtartjuk a papírt, akkor 5 év alatt az átlagos hozam 4,95% lenne. A konstrukció 2019 júniusi bevezetésekor igen kedvező volt ez a hozamígéret – az alacsony kockázatú befektetések között -, de vajon az infláció megemelkedésével megváltozott a helyzet?

Ha a MÁP Plusz kötvénybe 10 millió forintot fektetünk, akkor nagyságrendileg 12,7 millió forintunk lesz 5 év múlva. Ilyen egyszerűen nem mondható meg az 5 éves PMÁP kötvényről, hogy mennyit fog érni lejáratkor, mivel a papír hozama függ az inflációtól. Ha a teljes futamidő alatt változatlan mértékű átlagos áremelkedést feltételezünk, akkor 3,6%-os infláció mellett már a prémium kötvényen érhető el nagyobb nyereség. Ennél nagyobb mértékű drágulás esetén a prémium kötvény, míg ennél kisebb mértékű infláció esetén a szuperállampapír lehet a nyerő választás.

A KSH havonta közzéteszi az éves infláció nagyságát – hogyan változtak az árak átlagosan az előző év azonos hónapjához képest -, a kihirdetett számokból jól látszik, hogy igen hektikus az idei év: eddig 5 hónapban haladta meg a drágulás mértéke a 3,6 százalékot. Az infláció legalacsonyabb idei értéke eddig 2,20% volt májusban, míg a legmagasabb 4,40 százalék volt februárban. Ebből már látható, hogy egyáltalán nem tűnik egyszerűnek választani a két lakossági állampapír közül, különösen akkor, ha az idő előtti visszaváltás lehetősége is felmerül bennünk.

Mi történne, ha 1 év után eladjuk a kötvényeket?

Ebben az esetben a MÁP Plusz kötvényen csak az első éves kamatokat érhetnénk el – a papír kamata folyamatosan emelkedne az 5 év alatt -, ezért jelentősen elmaradnánk a beígért éves 4,95%os hozamtól. Ha a PMÁP esetében az idén megjelent inflációs értékek átlagával számolnánk – mértéke 3,40% lenne -, akkor a kamat az első évben 4,8% lenne. Ez alapján a prémium kötvény lenne a nyerő.

Mennyi a nyereség a MÁP Plusz, 5 éves PMÁP kötvényen, ha 1 év után eladjuk?

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, számolni kell ugyanis a papírok visszaváltási árfolyamával is. Ha a Magyar Államkincstárnál vásároljuk meg a PMÁP-ot, akkor a visszaváltási árfolyam a futamidő alatt 98% lenne. A Magyar Állampapír Plusz eladási ára ennél jóval kedvezőbb 99,75% lenne, ráadásul a hozamfizetést követő 5 munkanapon belül 100%-os áron adható el a papír. Ezt figyelembe véve pedig már a szuperállampapíron érhető el 1 év alatt nagyobb nyereség.

Akkor melyik állampapírt érdemes választani?

A teljes 5 éves futamidő alatt és 1 éves időtávon is jobban megérheti a szuperállampapír, amennyiben az infláció nem emelkedik meg tartósan. Azonban az elmúlt időszak azt mutatja, hogy az átlagos árváltozás mértéke igen rövid időn belül is jelentősen megváltozhat: láthattunk igen magas és alacsony inflációs értékeket is, ez pedig jelentősen befolyásolhatja a PMÁP kötvényen elérhető nyereséget.

A magas infláció pedig hosszú távon jelentősen lecsökkentheti a MÁP Plusz papíron elérhető reálhozamot – az inflációval csökkentett hozam -, ami viszont az 5 éves futamidejű PMÁP esetében jelenleg fix 1,4%.

Éppen ezért mindenképpen érdemes elgondolkodni a befektetett összeg felosztásán a két papír között, ezzel ugyanis bármilyen irányba is mozdulna el az infláció a pénzünk egy része kielégítő hozamot termelne számunkra.

Az államkötvények azonban nem feltétlenül megfelelők speciális, hosszabb időre szóló célok teljesítésére. Ha például nyugdíjas éveinkre szeretnénk félretenni, akkor érdemes valamilyen nyugdíjmegtakarítást választani. Egy ilyen befektetésbe havonta kisebb összeget is elhelyezhetünk, ráadásul az éves befizetések 20%-át megkaphatjuk állami támogatásként, ami hosszú idő alatt jelentősen megnövelheti megtakarításunk értékét.
Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás
Mikor lehet már késő elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre?

Ha szeretnél elindítani egy nyugdíjkiegészítő biztosítást annak érdekében, hogy az állami nyugdíjadat kipótold, három fontos kérdésre kell válaszolnod. Mekkora összegre lesz majd szükséged? Mikor akarod elkezdeni? Mennyit tudsz félretenni a...

Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Hiába vártuk, mégsem lesz Nyugdíjkötvény! De mi van helyette?

Az állami vezetők régóta beszéltek egy új típusú nyugdíjcélú megtakarítási forma bevezetéséről. Most kiderült, hogy végül mégsem lesz Nyugdíjkötvény. Ezért összegyűjtöttük, milyen lehetőségeik maradtak azoknak, akik mégis szeretnének takarékoskodni idős...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Ha megvan a 3,5 millió beoltott, a jövő hét közepén nyithatnak a teraszok

  Orván Viktor a közösségi oldalán ismertette a tervezett nyitási intézkedéseket. A vendéglősökre vonatkozó részt kiemeltük. Az újranyitás következő lépéseként, amikor 3,5 millió ember megkapja az első oltását a koronavírus ellen, ki lehet nyitni a vendéglátóhelyek teraszait– mondta a kormányfő. A miniszterelnök úgy számol, hogy a 3,5 milliós számig jövő szerdára vagy csütörtökre juthatunk el.A vendéglátósok teraszdíját eltörlik – tette hozzá....