loading
Hírdetés

Milyen hiteleket és támogatásokat igényelhetsz, ha felújítanád a nyaralódat?

Fülöp Norbert
szerző: Fülöp Norbert

Nagyon pörög a magyar nyaralópiac, a covid-járvány és a home office hatására városiak tömegei keresnek vidéken családi házat vagy nyaralót. A növekvő kereslet persze felverte az árakat: a Velencei-tó környékén éves szinten 17-20% körül volt a drágulás, míg a Balaton déli partján és a Tisza-tónál 20%-os, az északi part Veszprém megyei részén pedig 35%-os volt az átlagos áremelkedés. A 600-800 ezer forintos négyzetméterárak miatt azonban sokan vásárolnak felújítandó ingatlanokat, ám a kedvezőbb vételár azzal jár, hogy a későbbiekben akár komoly felújítási munkálatok várnak az új tulajdonosokra. De miből lehet megfinanszírozni egy ilyen beruházást, kapható ezekre bármilyen állami otthonszerzési támogatás? Összegyűjtöttük, hogy mire számíthatsz.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a Hitel képes-e cégem kalkulátorunk.
Egyre többen tervezik, hogy felújítják, korszerűsítik vagy bővítik a nyaralójukat, hiszen a koronavírus-járvány és a digitális oktatás miatt sok család hónapokra itt húzta meg magát, a kényelem pedig ebben a helyzetben nagyon is számít. De a felújítás oka lehet az is, hogy mind nagyobb a nyaralók iránti kereslet, egy modern ingatlan pedig gyorsabban és magasabb áron adható ki. A költség természetesen függ attól, hogy milyen komoly munkálatokra van szükség: egy belső festés pár százezer forintból megúszható, míg egy téliesítés 1-1,5 millió forintnál kezdődik, egy komplett nyílászáró-csere azonban 2 millió forint alatt nem nagyon áll meg jelenleg. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy miből tudjuk ezeket megfinanszírozni, ha nem áll rendelkezésre a szükséges saját megtakarítás, illetve milyen állami támogatásokat tudunk esetleg kihasználni?

Hírdetés

Hírdetés

Kaphatunk lakáshitelt?

Logikusnak tűnhet lakáshitelből – pontosabban jelzáloghitelből – megfinanszírozni egy felújítást, hiszen itt kedvezően a kamatok, a futamidőt pedig akár 20-25 évre is ki lehet tolni, így a havi törlesztő alacsonyan tartható. Nehézséget okozhat ugyanakkor, hogy a banki gyakorlatok között jelentősek a különbségek, így valahol menni fog a dolog, míg máshol elutasításra számíthatunk.

De milyen különbségek lehetnek az egyes bankok között?

  • Van bank, amelyik ad jelzáloghitelt nyaralófelújítására, és a nyaralót magát is elfogadja ingatlanfedezetként. Ez számodra a legszerencsésebb együttállás!
  • A bankok jelentős része nem ad nyaralófelújításra jelzáloghitelt, náluk egyébként fedezetként sem vonható be az ilyen ingatlan.
  • Van bank, amelyik ad hitelt nyaralófelújításra, ám pótfedezetet kér, vagyis szükség lesz más ingatlanra is.

Az, hogy mennyi hitelt kaphatsz egy banktól, függ a jövedelmedtől és a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értékétől.

  • Maximális havi törlesztő: általánosságban elmondható, hogy 500 ezer forint nettó alatt a jövedelem legfeljebb 50%-a lehet a havi törlesztők összege akkor, ha a jelzáloghitel kamatperiódusa legalább 10 év, míg félmillió forinttól 60%-nál ránt be az adósságfék. Például 400 ezer Ft nettó jövedelemmel legfeljebb 200 ezer Ft havi törlesztő vállalható be. A jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató rejtelmeiről itt olvashatsz részletesebben. 
  • A felvehető hitel maximális összege: A hitel összege nem haladhatja meg a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értékének 80%-át. Ez azonban csak a jogszabályi maximum, a bankok ennél óvatosabbak is lehetnek, vagyis kisebb lehet a felvehető hitel összege. Például: egy 30 millió forintra értékelt ingatlan fedezetként történő bevonásával akár 24 millió forint felújítási hitelhez is hozzá lehet jutni.

Nézd meg, hogy milyen havi törlesztőre számíthatsz akkor, ha jelzáloghitelből finanszíroznád a nyaralód felújítását: 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A jelzáloghitel különösen akkor lehet jó megoldás, ha kifejezetten nagy összegű felújítást tervezünk, hiszen ezzel a konstrukcióval elméletileg akár 50-100 millió forinthoz is hozzá lehet jutni, bár általában ennél lényegesen kisebb összegre van szükség a munkálatokhoz. Az átlagos átfutási idő ugyanakkor 1-1,5 hónap, az induló költségek pedig viszonylag magasak, hiszen szükség van értékbecslésre és közjegyzői okiratba foglalásra, amihez a földhivatali ügyintézés költsége adódik még hozzá, ezek együttesen pedig akár a 200 ezer forintot is meghaladhatják egy 10 millió forintos kölcsönnél. Érdemes azonban figyelni a banki akciókat, mert sok esetben elengedik az induló költségek egy részét, így ezekre is érdemes figyelni a pénzintézet kiválasztásakor.

Személyi kölcsön felújításra

Nyaraló vagy üdülő felújítására személyi hitelt is igényelhetünk, itt annyi mindössze a megkötés, hogy a felvehető hitelösszeg nem haladhatja meg a 10 millió forintot, míg a futamidő legfeljebb 10 év lehet. A gyakorlat annyiban más, hogy a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor alapján 10 millió forint hitelösszeg legfeljebb 8 éves futamidővel igényelhető jelenleg (a K&H Bank az egyetlen), míg a legtöbb pénzintézet legfeljebb 6-8 évet enged.

A rövidebb futamidő azt eredményezi, hogy nagyobb hitelnél magasabb lesz a havi törlesztő, amit egyrészt nehéz lehet kigazdálkodni, de az is kérdés, hogy a jövedelem elbír-e ekkora havii fizetnivalót.  A személyi kölcsön esetében nincs ingatlanfedezet, a bank kizárólag az igazolt jövedelem nagysága alapján hitelez. Általános szabály szerint a jövedelem maximum 50%-a fordítható hiteltörlesztésre, vagyis ebből a szempontból ugyanarra számíthatunk, mit egy lakáshitelnél.

Különböző hitelek egy nyaraló felújítására

Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, hogy van-e jelentősége annak, hogy szabad felhasználásra vagy lakásfelújítási célra igényeljük a személyi kölcsönt? Azt kell mondjuk, hogy a kamat szempontjából nincs, vagyis alapvetően a szabad célú konstrukciók sem drágábbak, ám a bankok jelenleg könnyebben hiteleznek felújítási célra, így ekkor több ajánlat közül lehet választani. Ez egyébként nem is jelent számottevő megkötést, ugyanis csak a költségvetést kell benyújtani igényléskor, utólag már nem kérik be tőlünk a számlákat.

Mi a helyzet a Babaváró hitellel?

A Babaváró hitel rendkívül népszerű mostanság, és bár szabad célú – vagyis bármire elkölthető -, a fiatal házaspárok túlnyomó többsége ingatlanvásárlásra vagy felújításra fordítja. Érthető, hiszen az első 5 évben mindenképpen kamatmentes Babaváró pénzügyi szempontból verhetetlen, ráadásul ha ezen idő alatt legalább egy gyermek születik, akkor a kamatmentesség a futamidő végéig megmarad, a törlesztés pedig 3 évre felfüggeszthető. A második baba születésekor elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, valamint újabb 3 évre kérhető a törlesztési moratórium, míg a harmadik gyermeknél megszűnik a hitel.

Mivel a Babaváró szabad célú, a hitelösszeg természetesen bármilyen felújítási munkára fordítható, és persze számlagyűjtési vagy bemutatási kötelezettség sem lesz. Az sem számít, hogy az adott nyaraló a mi nevünkön van-e, illetve a felújítást követően az sem probléma, ha kiadjuk vagy éppen értékesítjük az ingatlant.

Azt, hogy jogosultak vagytok-e a Babaváró támogatásra, itt ellenőrizhetitek pillanatok alatt. 

Kaphatunk otthonfelújítási támogatást és hitelt?

Az otthonfelújítási támogatás remek lehetőség az ingatlanjuk felújítását tervező családoknak, hiszen ezzel akár a költségeik felét, maximum 3 millió forintot visszakaphatnak utólag az államtól. Mivel ez egy utólagos finanszírozás, a felújítási munkákat pedig sokan nem tudják önerőből előre megfinanszírozni, számukra dolgozták ki a felújítási támogatáshoz kapcsolódó különleges hitelkonstrukciót. Ez utóbbinál a kamat maximum 3%, az utólag megkapott támogatás pedig automatikusan csökkenti a fennálló tőketartozás összegét. Sok olvasónk kérdezi, hogy a felújítási támogatás és a hozzá kapcsolódó hitel elérhető-e egy nyaraló felújítására? A helyzet az, hogy ez kizárólag lakóingatlan felújítására fordítható, azt pedig, hogy a család az adott ingatlanban él, lakcímkártyával kell igazolni.

Csok és falusi csok nyaralóra?

A családi otthonteremtési támogatás (csok) vásárlásra, építésre, bővítésre és tetőtér beépítésre, míg a falusi csok vásárlásra+bővítésre és korszerűsítésre használható fel. Viszont a csok mindkét típusa kizárólag lakóingatlanra igényelhető, ahol az igénylőknek 10 évig életvitelszerűen kell élniük, egy nyaraló esetében ezek a feltételek pedig aligha teljesíthetők. Ugyanez a helyzet azokkal is, akik a kedvezményes 3%-os kamatú csok hitelre számítanak, hiszen ehhez mindenképpen igényelni kellene a csok támogatást is, vagyis erről is le kel mondani ebben az esetben.

Az alábbi kalkulátorral pillanatok alatt megtudhatod, hogy milyen havi törlesztőkkel adnának számodra személyi kölcsönt a magyarországi bankok: 

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés