Figyelem! Ez kimaradt a pénzügyi rezsicsökkentésből!

 • 2014.01.30.
 • szerző: bankmonitor

Felejtsd el! Komoly összegeket kell fizetnie annak a nemtörődöm ügyfélnek, aki bankkártyával akar készpénzt felvenni a postán. Jobban megéri, ha 30 kilométert buszozunk a legközelebbi ATM-ig. Ott legalább 150 ezer forintig ingyenes a készpénzfelvétel.

Elgondolkodtató levelet kaptunk egyik olvasónktól: ”
Falun lakom. Nálunk csak posta van. A bank szerint a postai készpénz felvételre nem vonatkozik az ingyenesség. Márpedig elég sokan élnek falun és a legtöbb helyen csak posta van vagy még az sem. Rájuk miért nem gondoltak?” Utánanéztünk, milyen ára van a postai készpénzfelvételnek és be kellett látnunk, olvasónk és a többi hasonló helyzetben lévő ember sajnos
nincs irigylésre méltó helyzetben.

A kormány komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy
150 ezer forintig ingyenessé tegye a készpénzfelvételt Magyarországon. Már bevezették, hogy a fenti összeghatárig
kétszer ingyenesen juthasson mindenki a pénzéhez. A napokban azonban felröppent a hír, hogy
négy ingyenes lehetőségünk lesz arra, hogy felvegyünk 200 ezer forintot havonta.

A komoly kormányzati erőfeszítések ellenére biztosan lesznek olyanok, akiknek továbbra is drága lesz a készpénzfelvétel. Azok, akiknek
a lakhelyén nincs bankfiók és ATM sem, ezért kénytelenek a postán intézni pénzügyeiket
brutális sarcra számíthatnak. Furcsa helyzetet teremt, hogy miközben a kormány a bankok ellen küzd az ingyenes készpénzfelvételért egy állami cég, a
Magyar Posta komoly összegeket kér ezért a szolgáltatásért.

A banki és postai díjszabásokat átnézve kiderül, hogy ha
150 ezer forint készpénzt szeretnénk felvenni a postahivatalban annak ára
átlagosan 1660 forint, miközben ugyanez egy banki ATM-ből felvéve teljesen ingyenes. (Az 1660 forintból 680 forint a postáé a többi a kártyakibocsátó banké.) Még rosszabbul járunk, ha nem egy, hanem mondjuk kettő,
75-75 ezer forintos részletben vesszük fel a 150 ezer forintot. Ennek költsége már
átlagosan 2076 forint, amiből 910 forintot kasszíroz a Magyar Posta.

kpposta20140130.jpg

Persze a bankok postai készpénzfelvétel után felszámított díjai erősen szóródnak. Van olyan, aki a 150 ezer forint
postai felvételéért sem kér egy fillért sem, igaz cserébe nehezen teljesíthető feltételt támaszt: havonta 2 millió forintos összesített számlaegyenleget vár el. A legdrágább banknak viszont nagyon vastagon fog a ceruzája:
2500 forintot számít fel 150 ezer forint postai készpénzfelvétel fejében!

A fenti díjak mellett be kell látnunk: ha készpénzre van szükségünk,
jobban járunk, ha buszra szállunk és elutazunk a legközelebbi bankautomatáig. A Volánbusz hivatalos tarifái szerint 35 kilométeres távolságra (ezen belül biztosan találunk egy ATM-et) egy retúrjegy 1300 forint. Így ugyanis
360 forintot spórolunk ahhoz képest, mintha a helyi postán vettük volna fel a 150 ezer forintot.

Számold ki számodra melyik a legkedvezőbb számlacsomag és tudd meg azzal mennyit kéne fizetned a postai készpénzfelvételért!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 • kártyás 2014-02-04 22:44:14 - Válasz

  Szomorú tapasztalni, hogy egy gazdasági portál, amely olyan településen lakó olvasójától kap levelet, ahol nincs ATM, tényszerű és objektív tájékoztatás helyett elkövet egy ilyen gyöngyszemet. A tényfeltáró írás apró szépséghibái, a teljesség igénye nélkül:
  1. el kellene dönteni, hogy mi a sok, 1660 Ft-ból 680 Ft, amennyiért a Posta a szolgáltatást nyújtja (már ha annyi…), vagy a fennmaradó 980 Ft? Melyik a komoly összeg?
  2. Téves és/vagy csúsztatás a postai díjszabásra való hivatkozás, a Posta ugyanis semmilyen díjat nem számít fel a szolgáltatást igénybe vevő ügyfele felé, az elfogadó bankjaival fennálló üzleti szerződéseinek kondíciói pedig nem valószínű, hogy megtalálhatók a díjszabásában…
  3. Többször előkerülnek az írásban a “komoly kormányzati erőfeszítések”. Vajon miért nem lehet a Postán ingyen készpénzt felvenni? Ugye nem azért, mert ez a csatorna nem került be a jogszabályba? Vagy mégis?

  Szerintem nem szégyen kérdezni, javaslom, hogy legközelebb keressék meg az érintetteket, amikor idegen pályára tévednek..,Sajnos csak most jutott el hozzám ez a gyöngyszem. Úgy gondolom, az olvasó tényszerű és objektív tájékoztatást vár(na) el egy ilyen portáltól. Ezúttal egyik követelménynek sem sikerült megfelelni, csak két apró példa:
  1. a postai díjszabásra való hivatkozás értelmezhetetlen, hiszen a Posta az ügyfelek felé nem számít fel díjat a készpénzfelvételért. Az elfogadó bankokkal meglévő üzleti megállapodásainak kondíciói pedig érthető okokból nem találhatók a honlapján. Különös tehát, hogy vastagon ki van emelve a cikkben, hogy a Magyar Posta milyen “komoly összegeket” kér a szolgáltatásért.
  2. többször megjelenik a cikkben a “komoly kormányzati erőfeszítések” fogalom. Az, hogy a Postán nem lehet ingyen készpénzt felvenni, kizárólag annak tulajdonítható, hogy a jogszabályba nem került be ez a lehetőség.

  Javaslom, hogy ha a jövőben olyan cikket publikálnak, amelynek megírásához szakmai információkra van szükségük, kérdezzenek az érintettektől!!

 • kártyás 2014-02-04 22:47:13 - Válasz

  az előbbi kisebb keveredésért én kérek elnézést 🙂

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Aktív-passzív, Dropbox, autók és meteoritok világa is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Hogy tűnnek el a könnyű választások egyre gyorsabban? Ben Graham módszere még...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.