Betöltés

Fogadd meg hitelfelvételi tanácsainkat, hogy ne csalódj a lakásvásárlásban!

szerző: Singer Zoltán
2018-07-26

Tradicionálisan sokan szeretnének itthon saját lakásban lakni, az ingatlanpiac jelenlegi állása szerint nagyon szerencsésnek mondhatják magukat azok, akiknek ez az álom valósággá is válik. A következőkben olyan tippeket mutatunk be, melyek segítségével a lakásvásárlásod tudatos pénzügyi döntés lesz, és legalább a pénz miatt nem kell aggódnod.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Magyarországon hagyományosan magas a saját tulajdonú lakások aránya. A fiatalok szeretnének saját életet élni, és elköltözni a szülői házból, vagy a tanulmányok befejeztével a kollégiumból. Mivel általában nem rendelkeznek nagyobb megtakarítással, ezért a munka mellett albérletbe kényszerülnek.

Mondjuk ki kerek perec, nehéz ügy a lakásvásárlás, hiszen nagyon sok függ az önerő nagyságától, a hitel és a lakás kiválasztásától. Sokan nem rendelkeznek a vásárláshoz elegendő önerővel, ami meghiúsítja az egész folyamatot. Mások pedig nem találnak a pénzügyi lehetőségeikhez mérhető ingatlant, így nekik a hitelfelvétel sem bizonyul járható útnak. Ha szerencsésebb helyzetben vagy, megmutatjuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venned.

Nézzük, hogyan érdemes kiválasztanunk a megvásárolni kívánt ingatlant! Pénzügyi szempontból fontos előre meghatároznunk, hogy a megtakarításaink és a várható hitelünk mekkora értékű ingatlan megvásárlására lesz elegendő (és az még ne döntse be a családi költségvetést). Lényeges tudni, hogy a lakásvásárlással kapcsolatban várhatóan a lakás vételárához képest mekkora lesz az utólagos költségek (felújítás, műszaki cikkek, bútorok, vagyonszerzési illeték) és a pénzügyi vésztartalék aránya. Mindig elsődleges cél, hogy a megtakarításaink és a hitel együttesen a fenti célokra mind elegendő legyen.

Ebből következik, hogyha például 10 millió forint önerővel rendelkezünk, és mellé várhatóan 10 millió forint hitelt szeretnénk felvenni, akkor ne 20 millió forintos lakásokat, hanem legfeljebb 17-18 millió forintért hirdetett lakásokat nézzünk. (Most eltekintettünk egy esetleges alku lehetőségétől.) Ha nem így teszünk, akkor könnyen kifogyhatunk a pénzből. Úgy válasszuk meg a hitelösszeget és a futamidőt, hogy a családi költségvetés a havi törlesztőrészlet 20-30%-os növekedését is gond nélkül elbírja!

Nézd meg kalkulátorunk segítségével, hogy melyik lakáshitel a legkedvezőbb számodra!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mindig igyekezzünk legalább 5-10 évre fix vagy végig fix kamatozású hitelt választani! A fix kamat azt jelenti, hogy a fenti példánál adott 5-10 éves kamatperióduson belül egyenlő, vagy végig fix hitel esetén a futamidő végéig ugyanakkora törlesztőrészletekkel számolhatunk. Az első kamatperiódus lejártával a törlesztőrészletünk a piaci hozamszint miatt változhat, de csak a jegybank által megszabott feltételek mentén. Fogadjuk meg a tanácsot, hogyha nem jelentős teher a törlesztőnket fizetni, érdemes lakástakarékot is nyitnunk. Erre állami támogatást kapunk, az LTP-t – indítása után minimum 4 évvel – betörleszthetjük a hitelünkbe. Ekkor választhatunk: vagy a lakáshitelünk törlesztőjét, vagy a futamidőt csökkenti a bank.

Az önerő előteremtéséhez gyerekesek számára segítséget jelenthet a családi otthonteremtési kedvezmény, röviden a CSOK. Akik gyermekvállalást terveznek, nekik a megelőlegező CSOK igényelhető, ez viszont az önerőbe nem számít be. A kormány legújabb elképzelése szerint az 5000 fő alatti települések lakásvásárlóit segítené az eddiginél magasabb CSOK-összeggel, ami a kistelepülések lakásárait ismerve, nagy segítséget jelenthet az ott vásárolni szándékozóknak.

További lényeges elem, hogy a kormány 2019 után nem szándékozik az új lakásokra vonatkozó kedvezményes ÁFA-t tovább fenntartani. Az 5%-ról 27%-ra történő módosítás egyenes következménye, hogy az új lakások várható vételára jelentős mértékben növekedhet. Hogy ne kelljen akár több millió forinttal több hitelt felvenni, érdemes gyorsan dönteni, vagy új helyett inkább használt lakásban gondolkozni.

Végül vegyük röviden sorra, miket tanácsolunk:

 • Ne a lakáshoz nézzünk finanszírozást, hanem fordítva!
 • A pénzügyi lehetőségeinket úgy állapítsuk meg, hogy a lakás vételárán felül hagyjunk magunknak elég tartalékot!
 • Addig vegyünk fel lakáshitelt, ameddig van lehetőségünk azt olcsón megtenni!
 • Válasszunk fix kamatozású lakáshitelt (legalább 5-10 éveset, de a végig fix is jó)!
 • A havi törlesztőrészlet mértéke olyan legyen, hogy annál 20-30%-kal nagyobb összeget is gond nélkül tudjunk törleszteni!
 • Ha anyagi lehetőségeink engedik, nyissunk lakás-takarékpénztári számlákat, és 4 év után törlesszük bele a hitelünkbe!
 • Ha vannak gyermekeink, a CSOK önerőként felhasználható (kedvező változás a kistelepüléseknél!).
 • Ha új lakást szeretnénk venni, akkor figyeljünk az ÁFA megemelkedésének lehetséges hatásaira!

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Perizs László

  Tisztelt Szakértő,

  érdeklődöm, hogy az Önök információik szerint a CSOK 10+10-es lehetőségnél, a felvehető max 10millió forint hitel az milyen kamatozású?

  Eddig abban a hitben voltam, hogy fix 3%-os kamatozású. A minap egy banki ügyintézőtől azt az információt kaptam, hogy nem fix, hanem államkincstári hozamhoz van kötve. Úgy tudtam, hogy ez az OTK-nál van így, s úgy gondoltam a 10+10-nél más támogatásról van szó.

  Ebben tisztázásában kérném a segítségüket!

  Előre is köszönöm!
  Perizs László

  1. Nagy Ildikó

   Kedves László,
   A CSOK 10+10-es hitel gyakrolatilag 5 éves kamatperiódusú. A bruttó kamat az 5 éves állampapír hozamok alapján változhat, azonban a nettó kamat (ezt fizeti az ügyfél) mindig 3%. Azaz az állam mindig annyi kamattámogatást nyújt a hitelhez, hogy a nettó kamat 3% legyen.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ügyesen választanak lakáshitelt a magyarok

Bármennyire is nehéz helyzetben vannak jelenleg a lakásvásárlók, a statisztikák azt mutatják, a többség körültekintően hoz döntést. Pedig a rakétaként emelkedő ingatlanárak több csapdát is rejtegetnek. De vajon belesétálnak ezekbe...

Robbanhat a lakáspiac júliusban és augusztusban

2019. 07. 19.

Vihar előtti csend jellemezte júniusban a magyar ingatlanpiacot, ami érthető, hiszen a július 1-jével induló családtámogatási lehetőségek óriási pénzügyi előnyt jelenthetnek azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek. A normál esetben az...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.