Betöltés

Számot adunk a legjobb lakáshitelekről!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-22

A kalkulátoraink jóvoltából a banki termékek friss kondícióit nagyon könnyedén le tudjuk kérni, mostani írásunkban a körképünk a lakáshitelekről szól. Az összkép nem olyan rossz, mint gondolnánk, az áprilisi körképünkkel összehasonlítva csak kisebb kamatemelkedés következett be. A valóság az, hogy 10 millió forintot 20 évre egy átlagkeresettel rendelkező család már 3%-os THM-mel megkap, a 10 évig fix kamatú hitelt pedig már 4%-hoz nagyon közel eső THM-mel. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A fogyasztóbarát lakáshitelekről az utóbbi hónapokban rendszeresen beszámoltunk (a legutóbbi írásunkat itt olvashatjátok), viszont a teljes piacról szóló legfrissebb bejegyzésünk óta sok víz lefolyt a Dunán. Éppen itt volt az ideje, hogy egy gyors pillanatképet adjunk a lakáshitelekről. Már csak azért is most ragadtunk billentyűzetet, mert több bank is hó közben és nem hó elején változtatja meg a kondícióit. A lista viszont teljessé vált.

Alapvetően két lakáshitel fajtát különböztethetünk meg, ezek közül az egyik, amelyiknek a kamatozása maximum egy évente változik, míg a másik, amikor legalább 3 évre nem változik a kamat. A lakáshitel kalkulátorunkban elérhető változó kamatozású hitelek között találunk 3, 6 és 12 havonta újraárazódó hiteleket, ezeket szedtük egy csokorba. Ezek a lakáshitelek a BUBOR-hoz vannak kötve és ha annak mértéke változik, akkor automatikusan a bank is módosítani fogja a kamatot és így a havi törlesztőrészletet is.

A példánkban szereplő család 10 millió forint hitelt vesz fel 20 éves futamidőre, a céljuk pedig az volt, hogy a 400 ezer forintos családi költségvetésből a lehető legolcsóbb hiteleket választhassák ki. Ha mi is ilyenben gondolkozunk és hasonló paraméterekkel futtatjuk le a keresést, akkor a táblázatban szereplő kondíciókkal kaphatjuk meg a hitelt.

Ha azt gondoljuk, hogy néhány hónap leforgása alatt a legolcsóbb hitelek költsége nagyobb mértékben nőtt, akkor jó irányba haladunk, de azért ennél árnyaltabb a kép. A legjobb hitelek között kamatperiódus szerint a következő változást találtunk áprilishoz képest: 3 hónapnál ~0,4%-os emelést, 6 hónapnál ~0,3%-os emelést, 12 hónapnál csak a TOP1-nél ~0,4%-os emelést.

Rendkívül sokan megénekelték már, hogy a kamatemelkedés itt van a nyakunkon, a 2018-as év eddig be is bizonyította, hogy nem volt alaptalan a félelem. Az üzenet át is ment a lakosságnak, a hitelfelvételi adatokból látszik, hogy az emberek ma már inkább a fix hiteleket keresik, ezek között kategóriájuk legjobbjai a fogyasztóbarát lakáshitelek.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik hitel passzol az elvárásaidhoz!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Amennyiben nem akarjuk teljes egészében a kamatkockázatot vállalni, akkor annak egy részét vagy egészét a bank átvállalja tőlünk, azonban ennek ára van. Jól láthatóan a változó kamatú hitelekhez képest a fix hitelek induló kamata magasabb (ez később akár az ellenkezőjére is változhat), azonban ezért cserébe a törlesztő legalább 3 évig ugyanolyan marad. A piaci tendenciák fényében nagyon helyesen járunk el, ha a kamatrögzítést tesszük az első helyre. Már csak azért is igaz ez, mert októbertől várhatóan a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) szabályok is úgy módosulnak, hogy érdekében lesz az embereknek rögzített hitelt választani.

Az április eleji helyzethez képest, ahol ugyanezt a lekérési profilt ütöttük be a kalkulátorunkba, nagy változás nem történt a kategória legjobb 3 ajánlatánál THM-ben (a listán szereplő banki ajánlatok viszont sok esetben cserélődtek). A lista alapján könnyű megállapítani, hogy a 3 éves kamatrögzítés helyett az 5 éves fixálás a jobb választás, hiszen a nagyobb verseny miatt szinte ugyanolyan THM mellett kaphatjuk meg őket, mint a 3 éves kamatperiódusút.

Azt már korábban mi is többször megírtuk, hogy a legnagyobb verseny a bankok között a 10 éves kamatrögzítésnél figyelhető meg, aminek a legjobb jele az induló THM szintje és az abból kiszámítható igazán alacsony banki kamatfelár az állampapír felett. Az átlagos felár valahol 2,5-3,0% körüli van, ehhez képest itt akár 2% körüli szintre is lecsökkenhet a banki felár.

Nem látunk a jövőbe, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a jelenlegi helyzethez képest 10 év múlva akár jelentősebb mértékben is fentebb lehet a kamatszint. Gondoljunk bele, hogy ilyen formában mennyire megéri akár 10 évre vagy végig a futamidő alatt rögzíteni a hitel kamatát. A teljes visszafizetésnek a számai ne zavarjanak meg bennünket, ezek akkor érvényesek, ha a kamatszint nem mozdul el sehova.

Márpedig, ha a kamatok felfelé tolódnak, akkor az olló az egyes feltüntetett hitelek között gyorsan bezáródhat. Különösen igaz ez a végig fix hitelre, amihez a többi esetben a teljes visszafizetés minden bizonnyal gyorsan közelíteni fog. Annál gyorsabban, minél inkább megindulnak felfelé az állampapírhozamok.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Európa csúcsán – pénzromlásban

    Ki kaszál ezen? Az állam, évente több száz milliárd plusz adóbevétellel, illetve inflálhatja a kiadásait, ezért is nem tesz semmit az infláció kordában tartására, zéró(közeli)... The post Európa csúcsán – pénzromlásban appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.