loading

Számot adunk a legjobb lakáshitelekről!

A kalkulátoraink jóvoltából a banki termékek friss kondícióit nagyon könnyedén le tudjuk kérni, mostani írásunkban a körképünk a lakáshitelekről szól. Az összkép nem olyan rossz, mint gondolnánk, az áprilisi körképünkkel összehasonlítva csak kisebb kamatemelkedés következett be. A valóság az, hogy 10 millió forintot 20 évre egy átlagkeresettel rendelkező család már 3%-os THM-mel megkap, a 10 évig fix kamatú hitelt pedig már 4%-hoz nagyon közel eső THM-mel. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A fogyasztóbarát lakáshitelekről az utóbbi hónapokban rendszeresen beszámoltunk (a legutóbbi írásunkat itt olvashatjátok), viszont a teljes piacról szóló legfrissebb bejegyzésünk óta sok víz lefolyt a Dunán. Éppen itt volt az ideje, hogy egy gyors pillanatképet adjunk a lakáshitelekről. Már csak azért is most ragadtunk billentyűzetet, mert több bank is hó közben és nem hó elején változtatja meg a kondícióit. A lista viszont teljessé vált.

Alapvetően két lakáshitel fajtát különböztethetünk meg, ezek közül az egyik, amelyiknek a kamatozása maximum egy évente változik, míg a másik, amikor legalább 3 évre nem változik a kamat. A lakáshitel kalkulátorunkban elérhető változó kamatozású hitelek között találunk 3, 6 és 12 havonta újraárazódó hiteleket, ezeket szedtük egy csokorba. Ezek a lakáshitelek a BUBOR-hoz vannak kötve és ha annak mértéke változik, akkor automatikusan a bank is módosítani fogja a kamatot és így a havi törlesztőrészletet is.

A példánkban szereplő család 10 millió forint hitelt vesz fel 20 éves futamidőre, a céljuk pedig az volt, hogy a 400 ezer forintos családi költségvetésből a lehető legolcsóbb hiteleket választhassák ki. Ha mi is ilyenben gondolkozunk és hasonló paraméterekkel futtatjuk le a keresést, akkor a táblázatban szereplő kondíciókkal kaphatjuk meg a hitelt.

Ha azt gondoljuk, hogy néhány hónap leforgása alatt a legolcsóbb hitelek költsége nagyobb mértékben nőtt, akkor jó irányba haladunk, de azért ennél árnyaltabb a kép. A legjobb hitelek között kamatperiódus szerint a következő változást találtunk áprilishoz képest: 3 hónapnál ~0,4%-os emelést, 6 hónapnál ~0,3%-os emelést, 12 hónapnál csak a TOP1-nél ~0,4%-os emelést.

Rendkívül sokan megénekelték már, hogy a kamatemelkedés itt van a nyakunkon, a 2018-as év eddig be is bizonyította, hogy nem volt alaptalan a félelem. Az üzenet át is ment a lakosságnak, a hitelfelvételi adatokból látszik, hogy az emberek ma már inkább a fix hiteleket keresik, ezek között kategóriájuk legjobbjai a fogyasztóbarát lakáshitelek.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik hitel passzol az elvárásaidhoz!

Amennyiben nem akarjuk teljes egészében a kamatkockázatot vállalni, akkor annak egy részét vagy egészét a bank átvállalja tőlünk, azonban ennek ára van. Jól láthatóan a változó kamatú hitelekhez képest a fix hitelek induló kamata magasabb (ez később akár az ellenkezőjére is változhat), azonban ezért cserébe a törlesztő legalább 3 évig ugyanolyan marad. A piaci tendenciák fényében nagyon helyesen járunk el, ha a kamatrögzítést tesszük az első helyre. Már csak azért is igaz ez, mert októbertől várhatóan a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) szabályok is úgy módosulnak, hogy érdekében lesz az embereknek rögzített hitelt választani.

Az április eleji helyzethez képest, ahol ugyanezt a lekérési profilt ütöttük be a kalkulátorunkba, nagy változás nem történt a kategória legjobb 3 ajánlatánál THM-ben (a listán szereplő banki ajánlatok viszont sok esetben cserélődtek). A lista alapján könnyű megállapítani, hogy a 3 éves kamatrögzítés helyett az 5 éves fixálás a jobb választás, hiszen a nagyobb verseny miatt szinte ugyanolyan THM mellett kaphatjuk meg őket, mint a 3 éves kamatperiódusút.

Azt már korábban mi is többször megírtuk, hogy a legnagyobb verseny a bankok között a 10 éves kamatrögzítésnél figyelhető meg, aminek a legjobb jele az induló THM szintje és az abból kiszámítható igazán alacsony banki kamatfelár az állampapír felett. Az átlagos felár valahol 2,5-3,0% körüli van, ehhez képest itt akár 2% körüli szintre is lecsökkenhet a banki felár.

Nem látunk a jövőbe, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a jelenlegi helyzethez képest 10 év múlva akár jelentősebb mértékben is fentebb lehet a kamatszint. Gondoljunk bele, hogy ilyen formában mennyire megéri akár 10 évre vagy végig a futamidő alatt rögzíteni a hitel kamatát. A teljes visszafizetésnek a számai ne zavarjanak meg bennünket, ezek akkor érvényesek, ha a kamatszint nem mozdul el sehova.

Márpedig, ha a kamatok felfelé tolódnak, akkor az olló az egyes feltüntetett hitelek között gyorsan bezáródhat. Különösen igaz ez a végig fix hitelre, amihez a többi esetben a teljes visszafizetés minden bizonnyal gyorsan közelíteni fog. Annál gyorsabban, minél inkább megindulnak felfelé az állampapírhozamok.

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
5 gyakori tévhit a lakáshitelekről

Nagyon sok félreértés kering a köztudatban a lakáshitelekkel kapcsolatban, ezek egy része pedig csak az igénylés során derül ki, ami komoly problémákat okozhat. Ezekből gyűjtöttünk össze néhány jellemzőt. 1. A...

családi nyaralás
Lehet olcsóbb egy lakáshitel, mint egy Babaváró kölcsön?

Nagyon sokféle állami támogatás érhető már el hazánkban. A különböző kedvezményeket eltérő feltételekkel lehet igényelni és nem mindet lehet összekombinálni. Nagyon fontos a körültekintő tájékozódás, több millió forint múlhat ugyanis...