Betöltés

Nem késő még a legjobb hitelekre lecsapni!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-04-10

Élénk az érdeklődés a lakáshitelek iránt, így egészen biztosan sokakat érdekel, melyek most a legolcsóbb hitelek. Összeállításunkban a változó és az egy időre vagy a futamidő végéig rögzített kamatú hiteleket is áttekintjük. A beszámolónkból kiderül, hogy a legolcsóbb hiteleket már 2,5%-os THM-mel felvehetjük. De, aki nem akarja bevállalni a kamatkockázatot, az már 6% alatti THM-mel is talál végig fix kamatú hitelt.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Akkora az érdeklődés a lakáshitelek iránt, hogy akár heti szinten több lakáshitel körképet is kiadhatnánk, de mivel a piacon nincsenek olyan nagy változások ilyen rövid időtávon, ezért 1-2 havonta szoktunk egy teljes listát bemutatni. Most elérkezett ennek az ideje, az időzítés azért is esett a hónap elejére, mert a bankok friss hirdetményeinek tudatában készíthettük el a legjobb lakáshiteleket tartalmazó összesítésünket.

Aki lakáshitelben érdekelt, az egészen biztosan tudja, hogy alapvetően két fajta közül lehet választani: az éven belül változó kamatozású és a legalább néhány évre, de akár a futamidő végéig rögzített kamatú hitelből. Látni fogjuk az összehasonlításból, hogy míg a gyorsan változó kamatozású hitel kamata alacsony, addig ezért nagy kockázatot kell vállalni, hiszen cserébe 3-6-12 havonta a törlesztő a kamatok újraszámítása miatt változni fog. Ezt a kockázatot csak akkor tudjuk csökkenteni, ha a magasabba kamatozású, de több évig fix kamatú hitelt választunk.

Jól láthatóan az utóbbi hónapokban a biztonság került előtérbe a lakáshitelesek körében. A jegybank adatai szerint februárban bő kétharmad (68,4%) volt a részesedése az újonnan kihelyezett lakáshitelek között az éven túli kamatfixálásnak. Hozzátennénk, hogy az új hitelek közel felét (46%-át) tették ki a 3-5 évre rögzített kamatú hitelek, ami egyben azt is jelenti, hogy az emberek fele „csak” 3-5 évre érezheti magát biztonságban.

Amennyiben nekünk csak az számít, hogy a hitel kamata és törlesztőrészlete a legalacsonyabb legyen, akkor az éven belüli kamatozású lakáshitelek között találjuk meg a számításunk. A legolcsóbb lakáshitel a kalkulátor szerint már 2,53%-os THM-mel felvehető. Ez valóban nagyon olcsó hitelt jelent, de ne feledjük, ezért cserébe azt kell bevállalni, hogy 3 havonta megváltozik a törlesztő.

A következő 1-2 évben várhatóan nem változik érdemben a helyzet, viszont ezt követően emelkedő pályára állhatnak a kamatok, ami a törlesztőt is gyorsan megemeli. Ne feledjük, hogy ha 1%-kal nő a hitel kamata, akkor hüvelykujj-szabály szerint 8-9%-kal nő meg a törlesztő.

Pontosan ezt a kockázatot lehet akkor kiküszöbölni, ha hajlandóak vagyunk némileg magasabb kamattal fix kamatú hitelt választani. Az alapigazság itt az, hogy minél hosszabb időre akarunk biztonságot (=fix törlesztőt), annál magasabb hitelkamatot kell kifizetni. Egy jó példa, hogy míg a 3 éves kamatrögzítésű hitel legjobbja 3,5%-os THM-mel felvehető, addig a végig fix hitelek vezetője 5,7%-os THM-mel.

A két táblázatban látott értékeket nem lehet egy az egyben összehasonlítani, hiszen nem tudjuk, hogy a következő 20 évben miként változnak a kamatok. Csak ott vehetjük biztosra az értékeket, ahol 20 éves kamatperiódust látunk, mert ez a futamidő végéig fix törlesztőt jelent. A többi esetben a kamatok várható emelkedése miatt például alulbecsüljük a teljes visszafizetést. Nem véletlen, hogy a jegybank és mi is többször elmondtuk, a most látható különbség a változó és fix hitelek között a valóságban sokkal kisebb lesz.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a kalkulátorunk szerint mindegyik kategóriában a legjobb lakáshitel a jegybank által minősített hitel, vagyis a cél ilyen formában sikerült elérni. És mivel a legtöbb esetben, ha fix hitelt választunk, akkor fogyasztóbarát lakáshitellel fogunk találkozni, a nagy érdeklődés egyet jelent a minősített hitelek egyre nagyobb arányú felvételével.

Aki arra kíváncsi, hogy a januári helyzethez képest a hitelek költsége mennyiben változott, annak azt tudjuk mondani, hogy óriási elmozdulásra nem volt példa. A kategóriák legjobb három hitelének átlagos THM-je a gyorsan változó hiteleknél inkább csökkent, de ez 0,2% alatt maradt, míg az egy éves átlag 0,34%-kal nőtt. A fix hiteleknél 0,1-0,2%-os emelkedésre volt példa, kivételt jelentenek a végig fix hitelek, ahol 0,1%-kal csökkent a kamat.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik hitel felel meg az elképzeléseidnek!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.