Fontos határidő közeleg a leendő nyugdíjasok számára!

Fontos határidő közeleg a leendő nyugdíjasok számára!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-12-14 Frissítve: 2021-07-01
 

Ha szűkösen is, de van még időd, ha az állami adó-visszatérítést ki akarnád minél jobban használni. A pénztárakra érvényes akár 150 ezer forintos segítség a nyugdíjban jöhet majd a legjobban, ergo érdemes időben a tettek mezejére lépni. Az önkéntes nyugdíjpénztárak gyakorlatának jártunk utána, a lényeg, ha csekken fizetsz be, akkor napokon belül juss dűlőre, de ha átutalással vagy bankkártyával fizetnéd az összeget, akkor még két hét áll rendelkezésedre.

Indul a hajrá a 150 ezerért

Javában benne vagyunk már az év végi megtakarítási hajrában, aki az év eddigi részében nem is nagyon foglalkozott a pénzügyeivel, most biztosan átnézi legalább a szolgáltatójától kapott leveleket, esetleg a netes felületen átböngészi a számláját.

Számtalan ok miatt gondolkozhatunk el azon, hogy a friss pénzeinket hol parkoltassuk, például: nem vagyunk megelégedve a szolgáltatónkkal, most jár éppen le egy nagyobb megtakarításunk, az év végi prémiumot és/vagy bónuszt már a kezünkben érezzük.

Lényeg a lényegben, hogy van több olyan megtakarítási lehetőség is, amivel komoly adókedvezményt érhetünk el, miközben nem kötik ki azt, hogy rendszeresen nagyobb havi összeg mellett tegyük le a voksunkat, vagyis rendkívüli befizetéseket is bármikor teljesíthetünk.

A képbe illik hagyományosan az összes nyugdíjcélú-megtakarítás, viszont ha az alábbi tényezők fontosak számunkra, akkor az önkéntes nyugdíjpénztár lehet számunkra a végső befutó:

  • már akár havi néhány ezer forinttal is elindítható
  • a befizetésekre 20%-os adó-visszatérítés szerezhető (maximum 150 ezer forint értékben)
  • helyettünk profik fektetik be a pénzünket
  • olcsóbban jöhet ki, mint bankszámlát vezetni
  • szükség esetén nyugdíj előtt is pénzhez juthatunk
  • kedvezményezettet is megjelölhetünk

Bármekkora összegről is legyen szó, érdemes még most dönteni, hiszen a 2017-es adóbevallásban nyilatkozva minden befizetett 100 forintunkat megtoldja az állam 20 forinttal. A mai ínséges időkben ez nagyon jól jön, annak is, aki a havi minimális összeget gyűjti, de annak is, aki a 150 ezer forintos adó-visszatérítést akarja kihasználni.

Másodpercek alatt kiszámolhatod, hogy neked mennyit hozhat a konyhára a nyugdíjpénztár!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

Tikk takk jár az óra, két hét van már csak hátra

Bő egymillió tag van hivatalosan az önkéntes nyugdíjpénztárakban, és mivel az átlagos havi befizetés a statisztikák szerint csak néhány ezer forintos, valószínűleg sokan vannak, akik az év végére halogatják a nagyobb befizetéseket.

Ezzel semmi probléma sincsen, ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a többi befizetés. Fő előnyük az, hogy még az adott évben növelhetjük a lehívható adó-visszatérítés nagyságát. Ebben az évben december 31-e szombatra esik, vagyis 30-a péntek az az utolsó nap, amikor még a pénztárhoz beérkezett befizetések után jogosultak vagyunk a befizetett adónkból visszatérítésre.

Az idő pénz, ami a mostani helyzetre lefordítva azt jelenti, hogy még bő két hét áll rendelkezésünkre, hogy az állami ingyen pénzre szert tehessünk. Több módja is van annak, hogy a pénztár felé a befizetésünket teljesítsük, ezek közül néhány:

  • csekk formájában
  • átutalással
  • bankkártyás befizetéssel
  • készpénzben

Egy dologra kell nagyon ügyelnünk, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés az év végén. Csak azok után az összegek után jár nekünk a 20%-os (maximum 150 000 forintos) adó-visszatérítés, ha az év utolsó napjáig az a pénztárhoz megérkezik.

Kérdésünkre több pénztárnál is azt javasolták, hogy a csekkes befizetési módnál, legalább két hetet adjunk a befizetések beérkezésére, vagyis ha ezt választottuk, akkor napokon belül kifuthatunk az időből.

A mai világban nem újdonság, ha valaki rendszeres átutalással teljesíti a befizetéseit, sőt vannak olyan pénztárak, ahol már egyedi bankkártyás befizetési mód is él, mintha csak egy netes vásárolásról lenne szó. Ezeknél az általános javaslat, hogy 2-3 munkanappal az év vége előtt lépjünk, vagyis december 27-én vagy 28-án.

Bár találkoztunk olyan pénztárral, ahol a későn ébredők még 29-éig is kivárhatnak, de ezt nem javasoljuk. Az év utolsó hetébe érve már biztosan tudhatjuk, hogy mekkora összeget fordíthatunk a számlánk gyarapítására, így ne kockáztassunk. Időben lépve ugyanis már tavasszal a pénztári egyéni számlánkon lehet az adó-visszatérítés.

Hirdetés
Hirdetés