Betöltés

Gubanc van az egyszerűsített bankváltással

szerző: Nagy Ildikó
2018-02-01

2016 októberében lett a korábbinál is egyszerűbb az egyszerűsített bankváltás, azonban a gyakorlatban még mindig nem mindenhol zökkenőmentes a folyamat. A probléma forrása az a fránya bankkártya!

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

Az egyszerűsített bankváltás lényege, hogy ha meglévő számládat drágának találod, vagy bármilyen egyéb okból kifolyólag szeretnél máshol bankszámlát nyitni, és a régit megszüntetni, akkor minél egyszerűbben, gyorsabban, hatékonyabban legyen lehetőséged mindezt elintézni. Ennek legfőbb biztosítéka, hogy kizárólag az új bankban kell jelezned ezt a szándékodat az új számla megnyitásakor.

Az új bank és a régi karöltve kell, hogy elintézzen helyetted mindent, amiről a számlaváltáskor rendelkeztél (egy nyomtatványon jelölheted meg, mit szeretnél). Ebbe beletartozik, hogy átkerülhetnek a rendszeres megbízásaid (rendszeres fix összegű utalások, csoportos beszedések) úgy, hogy neked nem kell bemenned egyesével például a víz-, vagy gázszolgáltatóhoz. Még azt is meghatározhatod, hogy ezek melyik naptól kezdve teljesüljenek az új számláról.

Ezen kívül kérheted, hogy értesítsék azokat, akik rendszeresen utaltak a számládra az elmúlt évben, például a munkáltatót, nyugdíjfolyósítót. Amennyiben a folyamat végén pozitív egyenleg marad a régi számládon, kérésedre azt is automatikusan átutalják az új bankhoz.

De mi lesz a bankkártya sorsa?

Amennyiben bankkártya is tartozik a megszüntetendő számládhoz (márpedig erre igen nagy az esély), az természetesen a számlával együtt meg fog szűnni. Az ide vezető út azonban banktól függően elég döcögős lehet. Jelenleg kétféle gyakorlat létezik a bankok körében:

 1. nem kell bemenned, és a régi számla lezárásakor a bankkártya szerződést is megszüntetik, adott esetben a bankkártyát ennek megfelelően díjmentesen letiltják, azaz automatikusan történik minden,
 2. sajnos be kell fáradnod, hogy megszüntessék a bankkártyádat, vagy rosszabb esetben a pénzintézet egyenesen visszautasítja a bankváltási kérelmet!

Utóbbi gyakorlat nem igazán illeszkedik az egyszerűsített bankváltás által képviselt ügyfélbarát folyamatba. Elvileg nem kellene, hogy akadályt jelentsen még az sem, hogy ha egyéb szolgáltatásokkal együtt, csomagban vetted igénybe a bankszámlát, azaz nem utasíthatnák vissza erre hivatkozva a bankváltási kérelmet.

Bármelyik gyakorlatot kövesse is a bank, egy dolog biztos: az általad megjelölt dátum előtt nem tilthatja le a bankkártyád.

Milyen egyéb buktató lehet még a bankváltás során?

Ahhoz, hogy sikeresen át tudja adni a régi bank az újnak az információkat, megbízásokat, az alapvető feltételeknek kivétel nélkül minden banknál meg kell felelni. Amennyiben ezekbe hiba csúszik, bárhol vakvágányra futhat a folyamat. Alább felsoroljuk a legtipikusabb példákat:

 • Két számlatulajdonos van, és csak az egyik fél kezdeményezte a váltást

Amennyiben társtulajdonos is van a régi számlán, úgy az új számla esetén is közösen kell kérni a bankváltást, ellenkező esetben el sem indul a folyamat.

 • Folyószámla-hitelkeret kapcsolódik a számlához

Ebben az esetben csak a számlazárás hiúsul meg, a keret feltöltéséről pedig gondoskodni kell, hogy ne kerüljön felmondásra! Banktól függően még az is megoldható, hogy az új számlához hitelkeretet kapcsoljanak, amiből megszüntetheted az előzőt.

 • Tartozás van a számlán

A számlazárás során több olyan költség is felmerülhet, amelyre a számlatulajdonos nem készül. Magának a számla megszüntetésének is díja lehet (csak akkor, hogy fél éven belül nyílt), vagy az utolsó megbízások teljesítése során is felmerülhet még költség. Ilyen esetben a bankváltás megvalósul, de a megszüntetést már személyesen lehet lebonyolítani, és természetesen a tartozást is rendezni kell!

 • Hiteltörlesztés kapcsolódik a számlához

Ez is csak a megszüntetést akadályozza, a bankváltást nem, azonban hiteltörlesztés esetén még a bankváltás előtt járjunk utána a számlamegszüntetés következményeinek! Az is meglehet, hogy a hitelhez olyan kamatkedvezmény kapcsolódik, amelynek feltétele az ottani számlavezetés, és rendszeres jóváírás. Amennyiben ez megszűnik, a hitel kamata és törlesztőrészlete is emelkedhet.

A számla személyes megjelenés nélküli bezárását akadályozhatja még pl. egy folyamatban lévő ügyfélpanasz kivizsgálása, egyéb élő szolgáltatás (pl. postafiók), vagy akár a megszüntetés előtt érkező inkasszó (pl. NAV).

Ha minden klappol, akkor viszont kevesebb, mint két hét alatt magunk mögött tudhatjuk a bankváltást!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Céges megbeszélés laptoppal

Mitől ingyenes egy bankszámla?

2019. 02. 15.

A bankszámlák Magyarországon számos költségelemet tartalmazhatnak. Néha nem is olyan könnyű eligazodni az információk tengerében, ezért most bemutatjuk, milyen költségeket spórolhatsz meg, ha egy ingyenes folyószámla mellett teszed le a...

Amit a hitelfedezetről tudnod kell

2019. 02. 11.

A banki ügyfelek fejében gyakran megfordul, hogy a pénzintézetek miért szeretnék magukat a lehető legjobban bebiztosítani, amikor hitelt nyújtanak az ügyfeleik számára. Tudvalevő, hogy vannak olyan hitelek, melyeknél szükséges valamilyen...

2019 nagy dobása a két évig ingyenes bankszámla

2019. 01. 18.

Egy lakossági bankszámla költsége átlagos használat mellett akár 250 000 Ft is lehet két évre, de ha csak a bankok legolcsóbb számláit vesszük, akkor is 26 000 Ft-os átlagot kapunk....

Blogajánló

 • alapblog

  Állami zöldség

  Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.