Gyors és rugalmas céges hitel a korona vírus nehézkes időszakában?

Gyors és rugalmas céges hitel a korona vírus nehézkes időszakában?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-26 Frissítve: 2021-08-09
 

Nagy a bizonytalanság a céges hitelek körül is az elmúlt időszak kialakult járványhelyzete miatt. Sorra jönnek ki a kormányrendeletek a különböző mentőcsomagokkal, többek között a vállalati hitelekre is vonatkozó fizetési moratóriummal. Ezen intézkedések azonban csak a meglévő hitelekre vonatkoznak – és azoknak is csak egy részére. Milyen megoldások léteznek arra a helyzetre, ha egy vállalkozásnak most van szüksége hitelre, finanszírozási forrásra? Egy igen jó lehetőségre szeretnénk felhívni a figyelmet, ahol ingatlanfedezet mellett, gyorsan és rugalmasan lehet hitelhez jutni akár most is.

Könnyítés a meglévő céges hiteleknél

A meglévő beruházási hitelek, illetve a rendszeres tőketörlesztésű forgóeszközhitelek tőke- és kamatterhét év végéig nem kell fizetni. Ugyanez vonatkozik a lízingszerződésekre is. A folyószámlahitelek kamatfizetésére vonatkozó szabályok egyelőre nem egyértelműek a bankok számára sem, legtöbben a Bankszövetséghez fordulnak állásfoglalásért, aminek az eredményére a napokban lehet számítani. Egy biztos, ezen hitelkeretek esetleges lejáratát június 30-ig automatikusan meghosszabbították az intézkedéssel.

Hirdetés

Hirdetés

Az új, illetve a folyamatban lévő hitelkérelmek sorsa átmenetileg kérdéses

A mostani helyzetben a bankok elsődleges célja az új kormányrendeletre váló átállás, illetve meglévő ügyfélkörük segítése, támogatása. Számos jó példát lehet látni erre az elmúlt napokban. A Bankmonitor meglévő ügyfélkörétől nem egy olyan visszajelzést kaptunk, miszerint a moratórium intézkedéseit kibővítve a bank további keretemelést ajánlott fel a cégnek annak érdekében, hogy tevékenységét zökkenőmentesen fenn tudja tartani az előtte álló nehéz időszakban is.

Az új ügyletek sorsa azonban nehézkessé vált. Az új ügyletek feldolgozása érzékelhetően akadozik, az igények befogadásának leállítása bankfüggő. Változó, hogy meghozzák-e ezt a konkrét döntést, vagy pedig csak az ügyfelet figyelmeztetik a feldolgozási folyamat várható meghosszabbodására. Már most látszik, hogy a feltételek szigorodnak, illetve a nehezebb helyzetben lévő iparágak kérelmeit – mint például az autóipar, a vendéglátás, vagy a szórakoztató ipar – elutasítják. Sajnos ezt is a gyakorlatból tudjuk…

A jelenlegi állapot azonban átmeneti! A bankok előbb-utóbb ismét nagy hangsúlyt fognak fektetni az új hitelkihelyezések felpörgetésére is. Nekik, illetve a kormánynak is az lesz az érdeke, hogy minél gyorsabban visszaálljanak a megszokott kerékvágásba, illetve a hitel kihelyezések útján minél jobban fel tudják pörgetni (visszaállítani) a gazdaságot.

Milyen lehetőségeink vannak, ha gyorsan kell a hitel?

Az élet szerencsére a finanszírozási szektorban sem állt meg teljesen. Vannak alternatív finanszírozási források, amelyekre ugyan a moratórium nem terjed ki, viszont gyors és rugalmas megoldást tudnak azon vállalkozások számára jelenteni, ahol a járvány közepette is plusz forrásigény jelentkezik. Legyen szó a jelenlegi nehéz helyzet áthidalásáról, vagy épp egy már elkezdett beruházás befejezéséről, de akár a jelen helyzetben nagy keresletű árucikkek – például kézfertőtlenítők, maszkok – behozatalához, gyártásához szükséges plusz forrásigényről.

Finanszírozás ingatlanfedezettel

A bankok mellett léteznek olyan – a pénzügyi hatóságok által szintén szigorúan ellenőrzött – pénzintézetek, ahol hitelhez juthat egy vállalkozás. Ezeket az intézeteket működésükben az különbözteti meg a bankoktól, hogy míg a bankok hitelt helyezhetnek ki, betétet gyűjthetnek és számlát vezethetnek, addig ezek a pénzintézetek csak hitelezést folytathatnak.

Van azonban a hitelezési elvet illetően is egy jelentős különbség a bankok és a pénzintézetek között: itt ingatanalapon is működhet a finanszírozás, ami sokkal gyorsabbá és rugalmasabbá tudja tenni a hitelkihelyezést ezen pénzügyi intézményeknél.

Szerencsés helyzetben vannak tehát azok a vállalkozók, vállalkozások, akik magán, vagy céges tulajdonban lévő szabad – jelzáloggal nem terhelt – ingatlannal, esetleg ingatlanokkal rendelkeznek. Ebben az esetben az aktuális piaci érték 50-60%-áig tudnak hitelforráshoz jutni a felajánlott ingatlanfedezetért cserébe.

Milyen ingatlanok jöhetnek szóba fedezetként?

Hangsúlyos szempont az ingatlan piaci likviditása. Preferáltak tehát azok a lokációk, ahol az ingatlanforgalom nagy: a nagyobb városok, kiemelten Budapest és a Balaton környéke.

magán- és a céges tulajdonban lévő ingatlanok egyaránt szóba jöhetnek. Eltérő, hogy melyik pénzintézet melyiket preferálja. ugyanez igaz a lakóingatlan vs. kereskedelmi, ipari ingatlan kérdésre is. Meg kell találni azt a pénzintézetet, mely a rendelkezésünkre álló ingatlant  preferálja tehát.

Milyen célra igényelhető az akár 100 milliós nagyságrendű hitel?

  • Beruházási célra
  • ingatlan vásárlás céljára
  • Forgóeszköz finanszírozásra
  • + egy speciális hitelforma: az „ingatlan forgó”: ezt azt jelenti, hogy egy jóváhagyott keretnagyságon belül a hitel futamideje alatt rulírozó módon vásárolható ingatlan. Ha a hitelből megvásárolt ingatlant értékesítettük, a keretünk visszatöltődik, és azt újból felhasználhatjuk.

Mindegyik konstrukció elengedhetetlen eleme a hitel biztosítékául szolgáló fix ingatlanfedezet.

További előnyök

  • A jelenlegi banki ügyintézési gyakorlattól eltérően itt nincs akadozás a hiteligények befogadásában és jóváhagyásában. Ha minden adat és információ rendelkezésünkre áll, a kötelező értékbecsléssel együtt akár 2-3 héten belül pénzhez juthatunk.
  • Elegendő 10% önerőt biztosítanunk!
  • Nem feltétel az egy éves lezárt üzleti múlt, elegendő, ha van egy üzleti múlttal rendelkező kezes cég, aki be tud állni a hitel mögé.
  • Fő szempont a későbbi nyereségesség alátámaszthatósága, nem pedig a múltbéli működés.
  • Nincsen árbevétel szinthez kötött hitelkorlát.
  • Egyéb érdekességek:
    • A cég tulajdonosától való ingatlan vásárlás sem kizárt.
    • Eltérően a banki hitelezési szempontoktól itt a külföldi tulajdonos és a fél éven belüli tulajdonosváltás sem jelent akadályt.

Mindez mennyibe kerül?

Igen, sajnos a költsége magasabb, mint a most igen népszerű, max. 2,5%-on fixált kamatozású Növekedési Hitelé.  Jó hír viszont, hogy némi áralku ezeknél a hiteleknél is belefér, illetve azt az elvitathatatlan előnyt sem szabad elfelejtenünk, hogy a hitel akár 2-3 héten belül is elérhető!

Ha szeretnél további részleteket megtudni a lehetőségről, keress minket bátran, örömmel segítünk, hogy megtaláld a számodra megfelelő megoldást, a lehető legjobb feltételek mellett:

Érdeklődj szakértőnknél
Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Bankmonitor
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés