Betöltés

Gyorsan nyitnál új lakástakarékot? 6000 forintod bánhatja, ha erre nem figyelsz!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-02-25

Mindig lehet találni akciós lakástakarék ajánlatokat, nem mindegy viszont, hogy ha egy régi szerződésünk már lejárt, akkor mikor kezdünk el az új szerződésre befizetni. Ha túl gyorsak vagyunk, és ugyanarra a hónapra esik a régi számla futamidejének lezárása és a befizetés az új számlára, akkor az adószám ütközés miatt 6000 forintnyi állami támogatást bukunk. Mutatjuk, miként kerülhetjük ezt el!

Gyakorta kerestek meg bennünket olyan kérdéssel, hogy probléma akadt egy frissen lejárt, majd gyorsan megújított lakástakarékkal. A pénztár levélben értesít ilyenkor benneteket, hogy adószám ütközést észleltek, és ezt valahogy orvosolni kell. Nem kell emiatt aggodalomba esni, mutatjuk, hogy miként lehet elkerülni vagy megoldani a helyzetet. A lényeg, hogy semmiképpen se szüntessük meg az új számlát!

A példában hozott helyzet akkor fordulhat elő, ha például egy lakástakarék szerződés lejár februárban és mi egy akciós lehetőséget kihasználva még adott hónapban vagy a következőben nyitunk is egy új szerződést. A szabályok szerint egy adószám után csak egy szerződésre kaphatunk állami támogatást. Igen ám, de a régi szerződés még a kiutalási időszakában van és a rendszerekben a régi és az új szerződés is benne fog szerepelni, vagyis ütközés lesz.

Ha ugyanabban a hónapban nyitjuk az új számlát és már be is fizetünk rá, mint ahogy a régi lejárt, akkor nincs mit tenni, mert az adott hónapra járó támogatást az új szerződésnél elveszítjük (bár a régire megkapjuk a támogatást). A márciusi és az utána következőkre a támogatást természetesen év végi záráskor megkapjuk, függetlenül a lakástakaréktól kapott levéltől.

A legjobb, ha úgy járunk el, hogy a frissen kötött szerződésre csak akkortól kezdünk el fizetni, amikor már a régi lejárt. A fenti példánál ez úgy működik, hogy február végi nyitásnál, mi először márciusban fizetünk be az új számlára. Levél ilyenkor is érkezhet, de ezzel nem kell törődnünk, mert ez a rendszerbe kódolt átmeneti hiba, ami év végén rendeződik.

Azért is hasznos ez utóbbi megoldást választani, mert egy havi állami támogatást így nem vesztünk el. Egy szerződés esetén a maximális állami támogatást havi 20 ezer forint befizetése mellett érjük el (72 ezer forint), vagyis egy hónapra vetítve 6000 forintot bukhatunk, ha nem várunk eleget az első befizetéssel.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy melyik számodra a legkedvezőbb lakástakarék!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

2 Hozzászólás

 1. joznef

  “Gyorsan nyitnál új lakástakarékot? 6000 forintod bánhatja, ha erre nem figyelsz!”

  “Ha túl gyorsak vagyunk, és ugyanarra a hónapra esik a régi számla futamidejének lezárása és a befizetés az új számlára, akkor az adószám ütközés miatt 600 forintnyi állami támogatást bukunk.”

  Most akkor mennyit is bukunk?????????????????????????????????

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Joznef! A cikkben az összes helyen a 6000 forint szerepel. Vélhetően Ön olvasta csak félre.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Blogajánló