Gyorsan nyitnál új lakástakarékot? 6000 forintod bánhatja, ha erre nem figyelsz!

 • 2017.02.25.
 • szerző: bankmonitor.hu

Mindig lehet találni akciós lakástakarék ajánlatokat, nem mindegy viszont, hogy ha egy régi szerződésünk már lejárt, akkor mikor kezdünk el az új szerződésre befizetni. Ha túl gyorsak vagyunk, és ugyanarra a hónapra esik a régi számla futamidejének lezárása és a befizetés az új számlára, akkor az adószám ütközés miatt 6000 forintnyi állami támogatást bukunk. Mutatjuk, miként kerülhetjük ezt el!

Gyakorta kerestek meg bennünket olyan kérdéssel, hogy probléma akadt egy frissen lejárt, majd gyorsan megújított lakástakarékkal. A pénztár levélben értesít ilyenkor benneteket, hogy adószám ütközést észleltek, és ezt valahogy orvosolni kell. Nem kell emiatt aggodalomba esni, mutatjuk, hogy miként lehet elkerülni vagy megoldani a helyzetet. A lényeg, hogy semmiképpen se szüntessük meg az új számlát!

A példában hozott helyzet akkor fordulhat elő, ha például egy lakástakarék szerződés lejár februárban és mi egy akciós lehetőséget kihasználva még adott hónapban vagy a következőben nyitunk is egy új szerződést. A szabályok szerint egy adószám után csak egy szerződésre kaphatunk állami támogatást. Igen ám, de a régi szerződés még a kiutalási időszakában van és a rendszerekben a régi és az új szerződés is benne fog szerepelni, vagyis ütközés lesz.

Ha ugyanabban a hónapban nyitjuk az új számlát és már be is fizetünk rá, mint ahogy a régi lejárt, akkor nincs mit tenni, mert az adott hónapra járó támogatást az új szerződésnél elveszítjük (bár a régire megkapjuk a támogatást). A márciusi és az utána következőkre a támogatást természetesen év végi záráskor megkapjuk, függetlenül a lakástakaréktól kapott levéltől.

A legjobb, ha úgy járunk el, hogy a frissen kötött szerződésre csak akkortól kezdünk el fizetni, amikor már a régi lejárt. A fenti példánál ez úgy működik, hogy február végi nyitásnál, mi először márciusban fizetünk be az új számlára. Levél ilyenkor is érkezhet, de ezzel nem kell törődnünk, mert ez a rendszerbe kódolt átmeneti hiba, ami év végén rendeződik.

Azért is hasznos ez utóbbi megoldást választani, mert egy havi állami támogatást így nem vesztünk el. Egy szerződés esetén a maximális állami támogatást havi 20 ezer forint befizetése mellett érjük el (72 ezer forint), vagyis egy hónapra vetítve 6000 forintot bukhatunk, ha nem várunk eleget az első befizetéssel.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy melyik számodra a legkedvezőbb lakástakarék!

Lakástakarék kalkulátor


Havi 20 000 Ft megtakarítással 6 év múlva 1 220 000 Ft-ot költhetsz ingatlan céljaidra.

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

2 Hozzászólás

 • joznef 2017-02-25 12:24:25 - Válasz

  “Gyorsan nyitnál új lakástakarékot? 6000 forintod bánhatja, ha erre nem figyelsz!”

  “Ha túl gyorsak vagyunk, és ugyanarra a hónapra esik a régi számla futamidejének lezárása és a befizetés az új számlára, akkor az adószám ütközés miatt 600 forintnyi állami támogatást bukunk.”

  Most akkor mennyit is bukunk?????????????????????????????????

  • bankmonitor.hu 2017-02-27 15:49:55 - Válasz

   Kedves Joznef! A cikkben az összes helyen a 6000 forint szerepel. Vélhetően Ön olvasta csak félre.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.