Ha bejön a jóslat, kemény harc lesz a magyar mesteremberekért!

Ha bejön a jóslat, kemény harc lesz a magyar mesteremberekért!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-10
 

A háztartások 7 százaléka – a teljes magyar lakosságra vetítve 290 ezer család – biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódó állami támogatást felvenni a következő két évben – derül ki a GKI és a Masterplast közös januári lakáspiaci felméréséből.

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett háztartások 17 százaléka valószínűleg igénybe venné a lakásfelújítási támogatást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez inkább egyfajta érdeklődést, az adott lehetőségek fontolgatását jelenti. A GKI ugyanis arra számít, hogy szembesülve a támogatás igénybe vételi szabályok okozta buktatókkal, a kivitelezők várhatóan megemelt áraival, illetve az építőipari kapacitáshiánnyal, sokan le fognak mondani a tervezett korszerűsítésről, vagy legalábbis későbbre halaszthatják azokat. Emiatt a jelzett 17 százaléknak nagyjából a felében valósulhat meg felújítás, a teljes magyar lakosságra vetítve ez újabb mintegy 350 ezer családot jelent.

Mindezek miatt a felmérésben megállapították, hogy együttesen a következő két évben az otthon-felújítási program mintegy 640 ezer családot érinthet. A program iránti hatalmas érdeklődést az is mutatja, hogy 2020-ban alig 180 ezer lakást újítottak fel.

A felmérés szerint az állami támogatás iránt leginkább a 40 és 49 év közötti családfővel rendelkező háztartások érdeklődnek, 16 százalékuk jelezte, hogy biztosan részt vesz a programban, míg a fiatalabbak közül a 18-29 év közötti háztartásfővel rendelkező családok egytizede nyilatkozta ugyanezt.

Hirdetés

Hirdetés

A tehetősebbek élnének többen a lehetőséggel

A jövedelmi helyzet és a biztosan tervezett támogatás-felvétel aránya szorosan összefügg: a legalacsonyabb két jövedelmi tizedbe tartozók 3 százaléka tervezi, hogy felveszi a támogatást, viszont a legmagasabb két jövedelmi tizedbe tartozók körében ez az arány 14 százalékos. A GKI szerint a konstrukció miatt várható volt a magasabb jövedelmű családok részvételének túlsúlya.

Panelek és családi házak újulhatnak meg a legnagyobb arányban

A felmérés szerint ez a támogatás inkább a családi ház és panellakás tulajdonosok körében népszerű (9-9 százalékuk biztos résztvevőnek mondta magát), míg a tégla építésű társasházi lakások lakói körében ugyanez az arány alig 3 százalék.

A többség nem használná ki a teljes támogatási összeget

A programban családonként legfeljebb hárommillió forint támogatás vehető fel. A maximális támogatási összeg felvételét a jelentkezők 32 százaléka tervezi. Az érintettek 25-25 százaléka viszont legfeljebb két-, illetve egy millió forintnyi támogatást szeretne igénybe venni. A 18 százalékuk pedig még nem tudja vagy nem akarja megmondani, hogy mekkora támogatásra számít.

Sokaknak segíthet a támogatott lakásfelújítási hitel

A Bankmonitor.hu szakértői szerint a támogatott lakásfelújítási kölcsön február 1-jei indulása módosíthat a GKI felmérés számain. A lakásfelújítási támogatást ugyanis az elvégzett munkálatokról kiállított számlák alapján, utólag fizeti ki az Államkincstár, így kizárólag azok élhetnek a lehetőséggel, akik önerőből képesek megfinanszírozni a munkákat. Azok viszont, akik nem rendelkeznek elegendő anyagi forrással, igényelhetik a támogatott lakásfelújítási kölcsönt! A hitel különlegessége a rendkívül alacsony, fix 3%-os kamat, valamint az, hogy a lakásfelújítási támogatás összege automatikusan csökkenti majd a kölcsön összegét.

A kedvező hitelkonstrukciónak köszönhetően a Bankmonitor.hu szakértői arra számítanak, hogy a jelzett 640 ezernél os többen élhetnek a lehetőséggel, ami még nagyobb nyomást helyezhet a magyar építőiparra.

Legfontosabb tudnivalók a felújítási támogatásról:

  • Ennyi támogatásra számíthatsz: a felújítási költségek fele, maximum 3 millió Ft lehet a támogatás összege! A támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj fele-fele arányt képviselhet.
  • A támogatandó munkálatok: a támogatott felújítási munkálatok köre rendkívül széles, mi most csak néhány fontosabbat emelünk ki: légkondicionáló beépítése vagy cseréje, galéria építése, kerítés építése, beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése vagy cseréje, szaniterek beépítése vagy cseréje, tető felújítása vagy cseréje.
  • Ők igényelhetik: a támogatást bárki igényelheti, aki együtt él 25 év alatti gyermekével, vagyis házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők egyaránt élhetnek a lehetőséggel.
  • Elvárt Tb-jogviszony: az igénylőnek – párok esetén legalább egyiküknek – rendelkeznie kell minimum 1 éves folyamatos Tb-jogviszonnyal.
  • Ingatlannal kapcsolatos elvárások: az igénylőnek – együttes igénylés esetén mindkét félnek –, valamint a kiskorú gyermekeknek a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel kell rendelkezniük. Ez nem feltétel akkor, ha valaki 1 évnél kevesebb ideje vásárolta a meg a szóban forgó ingatlant, valamint akkor, ha a gyermek születésétől nem telt még el egy esztendő.
  • Ekkor kapjuk meg a pénzt: a támogatást utólag, a munkálatokról kiállított számlákkal lehet megigényelni a Magyar Államkincstártól, vagyis a költségeket utólag térítik meg.
  • Eddig igényelheted: a támogatás legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető, eddig kell benyújtani vagy postára adni a szükséges dokumentumokat. A kérelem elbírálása során hiánypótlásra egy alkalommal kerülhet sor. A hiánypótlásra meghatározott – legfeljebb 30 napos – időtartam az elbírálási határidőbe nem számít be.

Legfontosabb információk a támogatott lakásfelújítási hitelről:

  • Hitel kamata: a hitel kamata rendkívül kedvező, fix 3%.
  • Hitel összege: maximum 6 millió Ft.
  • Futamidő: a hitel legfeljebb 10 évre vehető fel.
  • Ők igényelhetik: akik megfelelnek a lakásfelújítási támogatás feltételeinek, plusz hitelképesek (jövedelem+ingatlanfedezet).
  • Ezeknél a bankoknál érhető el: jelenleg 6 banknál (OTP Bank, K&H Bank, Erste Bank, Raiffeisen Bank, Gránit Bank, Takarékbank) igényelhető, de a közeljövőben több pénzintézet is csatlakozhat hozzájuk.
  • Vannak különbségek az egyes bankok között: eltérő a minimális hitelösszeg (500 ezer Ft – 3 millió Ft), az igénylőtől elvárt minimális jövedelem (100 ezer Ft -150 ezer Ft), a választható legrövidebb futamidő (12 hónap – 72 hónap.) Ezen kívül nem minden bank ad akkor támogatott felújítási kölcsönt, ha más bank jelzálogjoga van az ingatlanon.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hirdetés
Hirdetés